Konwerter rmvb na dowolny format do odbioru w DVD

Grafika, film, dźwięk.
yola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Konwerter rmvb na dowolny format do odbioru w DVD

Post autor: yola »

Tylko prosze na mnie nie krzyczeć że już sa podane wiadomości do mojego problemu :) jestem amatorką w linuxie a więc bądźcie wyrozumiali :)...nie moge sobie poradzić ze znalezieniem odpowiedniego konwertera do przerobienia filmów z formatu rmvb na format który bez problemu mógłby odbierac w DVD lokalnym . Sciągnełam już kilka programów i za wszelką cene chciałam sobie poradzić z tym sama niestety poległam , prosze o pomoc .....
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Odp: Konwerter rmvb na dowolny format do odbioru w DVD

Post autor: Hwiparam »

Ja tam korzystam z Mencodera:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
# Przetwarza "dowolny" plik do formatu strawnego dla Manty.
# niska jakość, ale tempo ok. 130 klatek/sek
# (skrypt pomyślany dla konwersji rmvb)

mencoder "$1" 	-ovc xvid \
		-xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 \
		-oac mp3lame -lameopts fast:cbr:br=128 \
		-o t"$1".avi
Zresztą na tym forum przewalało się swego czasu trochę podobnych tematów, no ale miałem nie krzyczeć ;)
EDIT:
http://www.google.com/cse?cx=partner-pu ... &sa=Szukaj
viewtopic.php?t=40149
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
yola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

próbowałam mencodera a te linki tez mi nic pomagaja , być moze cos robię nie tak, dlatego potrzebuję nie krótkiej notki gdzie i co znajde ale jak mam to zrobić ...Krok po kroku .
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Wywala jakieś błędy? Może po prostu nie masz jakiegoś kodeka, jeśli tak to zainstaluj go z repo.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"

yola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

z tego co widzę w repo to jest zainstalowany , ale nie wiem co dalej :(
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: thalcave »

yola, umieść proszę błędy jakimi sypie mencoder przy konwertowaniu filmu. Inaczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
yola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Widzisz , ja nadal czekam czy znajdę kogoś kto zechce mi pomóc , co będę sypała kodami i się kompromitowała jak nie ma chętnych aby mi wyjasnić co mam zrobić po kolei . W tej chwili jestem na etapie zabawy w DeVeDe , nawet udało mi się przekonwertować rmvb na iso ale to chyba tez nie to co chciałam bo płytę mi wywala z DVD , chce ten plik zmienić w avidemuksie i też co mi nie gra . eh , marny ze mnie linuksiak :( ale nie poddam sie , co do kodów powiedz mi co mam wpisać dokładnie w terminal , czy mam otworzyć w terminalu dany katalog z filmem czy najpierw otworzyć terminal , to takie małe podstawy których najzwyczajniej w świecie nie wiem
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

DeVeDe to super sprawa.
Teraz to wygenerowane .iso wypalasz na płytę (tak jak wszystkie inne obrazy płyty), wkładasz płytę do DVD i oglądasz film.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
yola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

DeVeDe to faktycznie super program , i napewno już będę pamiętała :) iso ..... nagrywamy obraz a nie dane , płytka odpaliła i działa świetnie , dziękuję za pomoc i polecam się na przyszłość :)
Awatar użytkownika
pitjot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: pitjot »

Chyba już mało aktualne, ale zaproponuję jeszcze sprawdzić program o nazwie "Transmageddon" (http://www.youtube.com/watch?v=0QUVXF_OQbA). Ma graficzny interfejs i jest bardzo prosty w obsłudze. Trzeba wskazać co chcemy i na jaki format przekonwertować. Wtedy na jednej płytce można zmieść więcej. Oczywiście możliwości tego programu są dużo słabsze niż Mencodera.
Co do Mencodera, to: plik wyjściowy w zasadzie, w nazwie nie powinien zawierać spacji, więc najlepiej już na samym początku zmienić jego nazwę rozdzielając wyrazy np. znakiem "_". Ponieważ z tego programu korzysta się przy użyciu konsoli to jest wiele na to sposobów. Na początku otwierasz terminal i przy jego użyciu wchodzisz do katalogu w którym znajduje się twój plik rmvb. Możesz to zrobić z tzw. palca i podać ścieżkę dostępu albo: np. otwierasz katalog w którym masz ten plik w taki sposób jak zazwyczaj to robisz. W okienku klikasz na ikonkę z (ołówkiem) aby pojawiła Ci się "pisana" ścieżka dostępu którą można skopiować, a następnie wkleić do konsoli/terminala i zatwierdzić enterem. Innym sposobem może być prawoklik w tym katalogu z plikiem i z rozwijanej listy wybieramy <skrypty>, a następnie <terminal here>.
Gdy masz już otwarty terminal we właściwym katalogu należy wydać właściwe (interesujące Cię) polecenie np:
kod:
mencoder nazwa_Twojego_pliku.rmvb -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=900:autoaspect -ffourcc xvid -oac lavc -lavcopts acodec=mp2:abitrate=128:atag=0x50 -o nazwa_pliku_jaką_sobie_życzysz.avi

zatwierdzamy enterem i czekamy na wynik.
Ponieważ nie jest to takie proste ze względu na ogromne możliwości jakie daje ten program w zależności od zastosowanych parametrów w poleceniu uzależnionych indywidualnymi potrzebami użytkowników po więcej informacji wszyscy będą odsyłać Cię do sieci.
Pozdrawiam
yola
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

pitjot pisze:Chyba już mało aktualne, ale zaproponuję jeszcze sprawdzić program o nazwie "Transmageddon" (http://www.youtube.com/watch?v=0QUVXF_OQbA). Ma graficzny interfejs i jest bardzo prosty w obsłudze. Trzeba wskazać co chcemy i na jaki format przekonwertować. Wtedy na jednej płytce można zmieść więcej. Oczywiście możliwości tego programu są dużo słabsze niż Mencodera.
Co do Mencodera, to: plik wyjściowy w zasadzie, w nazwie nie powinien zawierać spacji, więc najlepiej już na samym początku zmienić jego nazwę rozdzielając wyrazy np. znakiem "_". Ponieważ z tego programu korzysta się przy użyciu konsoli to jest wiele na to sposobów. Na początku otwierasz terminal i przy jego użyciu wchodzisz do katalogu w którym znajduje się twój plik rmvb. Możesz to zrobić z tzw. palca i podać ścieżkę dostępu albo: np. otwierasz katalog w którym masz ten plik w taki sposób jak zazwyczaj to robisz. W okienku klikasz na ikonkę z (ołówkiem) aby pojawiła Ci się "pisana" ścieżka dostępu którą można skopiować, a następnie wkleić do konsoli/terminala i zatwierdzić enterem. Innym sposobem może być prawoklik w tym katalogu z plikiem i z rozwijanej listy wybieramy <skrypty>, a następnie <terminal here>.
Gdy masz już otwarty terminal we właściwym katalogu należy wydać właściwe (interesujące Cię) polecenie np:
kod:
mencoder nazwa_Twojego_pliku.rmvb -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=900:autoaspect -ffourcc xvid -oac lavc -lavcopts acodec=mp2:abitrate=128:atag=0x50 -o nazwa_pliku_jaką_sobie_życzysz.avi

zatwierdzamy enterem i czekamy na wynik.
Ponieważ nie jest to takie proste ze względu na ogromne możliwości jakie daje ten program w zależności od zastosowanych parametrów w poleceniu uzależnionych indywidualnymi potrzebami użytkowników po więcej informacji wszyscy będą odsyłać Cię do sieci.
Pozdrawiam
i aby jak najwięcej takich podpowiedzi :) dziękuję oczywiście skorzystam z tych wskazówek i zapewne nie jedna osoba z nich skorzysta .
jomamoto
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: jomamoto »

yola pisze:Tylko prosze na mnie nie krzyczeć że już sa podane wiadomości do mojego problemu :) jestem amatorką w linuxie a więc bądźcie wyrozumiali :)...nie moge sobie poradzić ze znalezieniem odpowiedniego konwertera do przerobienia filmów z formatu rmvb na format który bez problemu mógłby odbierac w DVD lokalnym . Sciągnełam już kilka programów i za wszelką cene chciałam sobie poradzić z tym sama niestety poległam , prosze o pomoc .....
To ja odpowiem tak jak swoim kolegom.
Znacznie efektywniejsze od przekodowania plików rmvb na inny jest wymiana DVD na takie, które odtwarza rmvb. Manta 068 można kupić już za ok 200 zł.
Cholera chyba sam sobie takie DVD kupię
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

jomamoto pisze:To ja odpowiem tak jak swoim kolegom.
Znacznie efektywniejsze od przekodowania plików rmvb na inny jest wymiana DVD na takie, które odtwarza rmvb. Manta 068 można kupić już za ok 200 zł.
Cholera chyba sam sobie takie DVD kupię
Taa, wywalać 2 stówy tylko po to, żeby raz na jakiś czas obejrzeć sobie film w rmvb... Zwłaszcza, że filmy w tym formacie trafiają się znacznie rzadziej niż np. avi. Po co marnować kasę na nowe DVD, w dodatku dość kiepskiej firmy, skoro można sobie film przekonwertować. Cytując pewnego klasyka:
BES SĘSU...

jomamoto
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: jomamoto »

Hwiparam pisze:Taa, wywalać 2 stówy tylko po to, żeby raz na jakiś czas obejrzeć sobie film w rmvb... Zwłaszcza, że filmy w tym formacie trafiają się znacznie rzadziej niż np. avi. Po co marnować kasę na nowe DVD, w dodatku dość kiepskiej firmy, skoro można sobie film przekonwertować.
1. To ciekawe ile Ci zajmie przekonwertowanie paru filmów? Dopóki jesteś uczniakiem (studentem) i twoja praca nic nie kosztuje to ma to sens, ale jak się zarabia powyżej średniej krajowej i do domu przychodzisz na czterech to już jest mniej śmieszne.

2. Jakoś ostatnio wszystkie filmy, które chcę obejrzeć są w HD a avi tak nie potrafi. Kinówek już niestety nie ścierpię.

3. Mi się jakoś tak porobiło że wolę kupić spręt nawet marnej firmy Manta, który potrafi zrobić to co ja chcę niż wywalać kupę kasy na sprzęt markowy Sony czy Panasonic, który tego wszstkiego nie potrafi. Na dodatek mimo iż mam w swojej bibliotece ze 1000 uzbieranych filmów (na emeryturę ;) to ze względu na ilość filmów w zwykłej/kablowej/satelitarnej TV przktycznie do nich nie zaględam. W dodatku zaczyna toczyć się lawina telewizorów z internetem i wydawanie kupy kasy na coś co będzie mi zarastało kurzem jest
BEZ SĘSU
piwosz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: piwosz »

Arista Transkoder i po sprawie ;)
piotrek72
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: piotrek72 »

"Transmageddon" jest wygodny, prosty i przede wszystkim pod GUI, ale czy faktycznie przekodowuje RMVB na inne formaty ?
właśnie przekodowuje film w formacie RMVB na AVI od ponad 30 min i postęp przekodowania na pasku jest zerowy.
ustawienia:
"Presets": no presets
"Output format": AVI
"Choose audio codec": mp3
"Choose video codec": MPEG2
na samym dole, na pasku widnieje napis: "Writing 'nazwa filmu' ", ale czy cokolwiek jest konwertowane i zapisywane tego nie jestem pewien.

w listwie "Presets" można wybierać różne ustawienia, ale tylko dla Nokia N770 jest większy wybór, a pozostałe są standardowe i niedostępne (między innymi dla konsoli PS3, PSP, iPOD).
dariuszpod
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Re: Konwerter rmvb na dowolny format do odbioru w DVD

Post autor: dariuszpod »

Cześć nie wiem czy nie za późno ale zapraszam na stronę :
http://pecetmania.pl/praktyka_pc/konwer ... evede.html
Ostatnio zmieniony 07 sty 2013, 20:40 przez dariuszpod, łącznie zmieniany 2 razy.
piwosz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Re: Konwerter rmvb na dowolny format do odbioru w DVD

Post autor: piwosz »

AristaTranskoder załatwi sprawę szybko i bezboleśnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”