Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
# Przetwarza "dowolny" plik do formatu strawnego dla Manty.
# niska jakość, ale tempo ok. 130 klatek/sek
# (skrypt pomyślany dla konwersji rmvb)
mencoder "$1" -ovc xvid \
-xvidencopts me_quality=6:bitrate=1000 \
-oac mp3lame -lameopts fast:cbr:br=128 \
-o t"$1".avi
i aby jak najwięcej takich podpowiedzipitjot pisze:Chyba już mało aktualne, ale zaproponuję jeszcze sprawdzić program o nazwie "Transmageddon" (http://www.youtube.com/watch?v=0QUVXF_OQbA). Ma graficzny interfejs i jest bardzo prosty w obsłudze. Trzeba wskazać co chcemy i na jaki format przekonwertować. Wtedy na jednej płytce można zmieść więcej. Oczywiście możliwości tego programu są dużo słabsze niż Mencodera.
Co do Mencodera, to: plik wyjściowy w zasadzie, w nazwie nie powinien zawierać spacji, więc najlepiej już na samym początku zmienić jego nazwę rozdzielając wyrazy np. znakiem "_". Ponieważ z tego programu korzysta się przy użyciu konsoli to jest wiele na to sposobów. Na początku otwierasz terminal i przy jego użyciu wchodzisz do katalogu w którym znajduje się twój plik rmvb. Możesz to zrobić z tzw. palca i podać ścieżkę dostępu albo: np. otwierasz katalog w którym masz ten plik w taki sposób jak zazwyczaj to robisz. W okienku klikasz na ikonkę z (ołówkiem) aby pojawiła Ci się "pisana" ścieżka dostępu którą można skopiować, a następnie wkleić do konsoli/terminala i zatwierdzić enterem. Innym sposobem może być prawoklik w tym katalogu z plikiem i z rozwijanej listy wybieramy <skrypty>, a następnie <terminal here>.
Gdy masz już otwarty terminal we właściwym katalogu należy wydać właściwe (interesujące Cię) polecenie np:
kod:
mencoder nazwa_Twojego_pliku.rmvb -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=900:autoaspect -ffourcc xvid -oac lavc -lavcopts acodec=mp2:abitrate=128:atag=0x50 -o nazwa_pliku_jaką_sobie_życzysz.avi
zatwierdzamy enterem i czekamy na wynik.
Ponieważ nie jest to takie proste ze względu na ogromne możliwości jakie daje ten program w zależności od zastosowanych parametrów w poleceniu uzależnionych indywidualnymi potrzebami użytkowników po więcej informacji wszyscy będą odsyłać Cię do sieci.
Pozdrawiam
To ja odpowiem tak jak swoim kolegom.yola pisze:Tylko prosze na mnie nie krzyczeć że już sa podane wiadomości do mojego problemujestem amatorką w linuxie a więc bądźcie wyrozumiali
...nie moge sobie poradzić ze znalezieniem odpowiedniego konwertera do przerobienia filmów z formatu rmvb na format który bez problemu mógłby odbierac w DVD lokalnym . Sciągnełam już kilka programów i za wszelką cene chciałam sobie poradzić z tym sama niestety poległam , prosze o pomoc .....
Taa, wywalać 2 stówy tylko po to, żeby raz na jakiś czas obejrzeć sobie film w rmvb... Zwłaszcza, że filmy w tym formacie trafiają się znacznie rzadziej niż np. avi. Po co marnować kasę na nowe DVD, w dodatku dość kiepskiej firmy, skoro można sobie film przekonwertować. Cytując pewnego klasyka:jomamoto pisze:To ja odpowiem tak jak swoim kolegom.
Znacznie efektywniejsze od przekodowania plików rmvb na inny jest wymiana DVD na takie, które odtwarza rmvb. Manta 068 można kupić już za ok 200 zł.
Cholera chyba sam sobie takie DVD kupię
BES SĘSU...
1. To ciekawe ile Ci zajmie przekonwertowanie paru filmów? Dopóki jesteś uczniakiem (studentem) i twoja praca nic nie kosztuje to ma to sens, ale jak się zarabia powyżej średniej krajowej i do domu przychodzisz na czterech to już jest mniej śmieszne.Hwiparam pisze:Taa, wywalać 2 stówy tylko po to, żeby raz na jakiś czas obejrzeć sobie film w rmvb... Zwłaszcza, że filmy w tym formacie trafiają się znacznie rzadziej niż np. avi. Po co marnować kasę na nowe DVD, w dodatku dość kiepskiej firmy, skoro można sobie film przekonwertować.
BEZ SĘSU
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość