Zablokowanie klawisza
Zablokowanie klawisza
Witam. Mam pytanie czy jest możliwość zablokowania klawisza [ ponieważ prawie cały czas samoczynnie na laptopie wyskakuje [[[[[[[[...
Przez to nie można normalnie użytkować laptopa. Ten problem wystąpił z dnia na dzień. Wieczorem brat użytkował lapka i było dobrze jak rano włączyć to juz sie tak robiło ;/
Przez to nie można normalnie użytkować laptopa. Ten problem wystąpił z dnia na dzień. Wieczorem brat użytkował lapka i było dobrze jak rano włączyć to juz sie tak robiło ;/
- BIOS
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Zablokowanie klawisza
Możesz rozwinąć stwierdzenie:
Prawie robi dużą różniceponieważ prawie cały czas samoczynnie na laptopie wyskakuje [[[[[[[[...
Gdy chciałem odpisać z laptopa to wiadomość wyglądała by tak:
C[as[[[[a[[[[m[i w[[[[y[[sta[r[[c[[[z[[[y ....
Czasami wystarczy napisać literkę i potem pojawia się jeden [ ,a czasami leci całym ciągiem [[[[[.
Piszesz ze prawie robi wielka różnice?? To już tłumacze. Nie mogę napisać więcej niż linijka dobrego tekstu ponieważ wtedy od razu zaczyna wyskakiwać [[[ a nie raz od samego początku pisania.
Dlatego zadałem pytanie czy da się coś z tym zrobić ponieważ nie da się laptopa za bardzo używać przez to.
C[as[[[[a[[[[m[i w[[[[y[[sta[r[[c[[[z[[[y ....
Czasami wystarczy napisać literkę i potem pojawia się jeden [ ,a czasami leci całym ciągiem [[[[[.
Piszesz ze prawie robi wielka różnice?? To już tłumacze. Nie mogę napisać więcej niż linijka dobrego tekstu ponieważ wtedy od razu zaczyna wyskakiwać [[[ a nie raz od samego początku pisania.
Dlatego zadałem pytanie czy da się coś z tym zrobić ponieważ nie da się laptopa za bardzo używać przez to.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
to sprawdź ten przycisk na twojej klawiaturce od lapka, może przydałoby się porządne czyszczenie i oddanie części jedzenia z lapka studentom 

- Heos
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
Studenci popierają inicjatywę muchy090. Każde jedzenie chętnie przyjmą. A musi go być tak bardzo wiele skoro styki są prawie cały czas załączone (i co to za pożywienie w ogóle? o_O)
Tez myślałem ze to jedzenie ponieważ dzień wcześniej brat jadł przy lapku chipsy. Lecz niestety to chyba nie to bo po prostu podważyłem klawisz i go "wyłamałem". czyściłem odkurzaczem ale niestety to nic nie dało. Zainstalowałem program SharpKeys przez Wine ale niestety po instalacji program nie chce się uruchomić ;/. A może wy wiecie gdzie w rejestrze to się zmienia żeby wyłączyć klawisz??
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
hmmm.... wg mnie to porządnie wyczyść klawiature, mając na myśli porządnie to musisz wyjąć klawiature i ją wyczyścić lub jeżeli jest on na gwarancji to do naprawy go oddać
- cukier_lukier
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86
Zawsze możesz spróbować użyć programu xmodmap, żeby zablokować klawisz '[':
- tymczasowo:
- na stałe, tworząc w katalogu domowym plik .Xmodmap i wpisując w nim:
/kody klawiszy możesz odczytać korzystając z xev /
- tymczasowo:
Kod: Zaznacz cały