Rozszerzenie .tar.gz i pytania o upiększanie pulpitu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
xamil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86
Kontakt:

Rozszerzenie .tar.gz i pytania o upiększanie pulpitu

Post autor: xamil »

Witam.

Od razu zaznaczam, że rozwiązania na moje problemy szukałem na tym forum i google, i to co znalazłem napisze tutaj niżej ;)

A więc na początek mojej znajomości z Linuxem chciałbym zmienić wygląd pulpitu i okien.

Na blogu ubucentrum znalazłem znalazłem takie rzeczy jak:
1. Motyw Conky:

Kod: Zaznacz cały

http://www.ubucentrum.net/2011/03/nowoczesny-motyw-conky.html
Oczywiście zainstalowałem, ale wynikły pewne problemy, a mianowicie:

a) czcionka ta nie ma znaków polskich, da się wejść w folder który odpowiada za owy motyw i zamiast ń wpisać n?

b) po wyłaczeniu i właczeniu komputera ów motyw znika, jak na to poradzić?

2. Zestaw wizualny Lit:

http://www.ubucentrum.net/2011/01/zestaw-wizualny-lit-dla-gnome.html
Pod tapetą sa linki do różnych rzeczy użytych w tym zestawie, chciałbym mieć podobny wygląd jak na screenie, tak wiec do szcześcia drogę blokują mi owe problemy:

a) ściagnałem pogodę o nazwie Widescape Weahter, jest w rozszerzeniu .tar.gz. Jedynie co znalazłem o tym formacie jest to, że owy plik trzeba wypakować. Wypakowałem i dalej nie wiem co robić. Próbowałem kombinować, w folderze jest plik z rozszerzeniem .py, otworzyłem w terminalu, był otworzony na czas nie wiecej niż 1 sekunda i zgasł. Ale dalej nie widze tej pogody na pulpicie, a w Programach nie widnieje owy program.

b) zegar oraz odtwarzacz są w formacie .rar, sciągnałem program, wypakowałem te pliki i dalej jestem w kropce. Nie wiem co robić, żeby zadziałały i były widoczne na pulpicie

Bardzo proszę o pomoc, a moderatorom to, żeby nie zamykali tematów, bo naprawde szukałem w google i nic nie znalazłem. Nie zostawiajcie mnie samego na pastwę losu ;)

3. I jeszcze jedno pytanie, tak poza tematem.
Mam wersje Ubuntu 10.10, czy jest nowa wersja po PL, czytałem ze jest wersja 11.04, ale czy to jest wersja testowa czy oficjalna oraz czy jest po PL? I to, czy jest jakaś firma albo instytucja, która wysyła prywatnym osobom oryginalną płytę Linuxa Ubuntu za free?
Awatar użytkownika
greatmefisto
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Rozszerzenie .tar.gz i pytania o upiększanie pulpitu

Post autor: greatmefisto »

Co do trzeciego pytania to nawet ja Ci mogę odpowiedzieć. Wersja 11.04 jest w fazie beta. Można ją zainstalować, ale nie polecam. Wersja stabilna ma się pojawić 28 kwietnia z tego co pamiętam. Nie rozumiem ostatniej części pytania. Ubuntu możesz sobie za darmo ściągnąć chociażby z ubuntu.pl i wypalić na płycie, bądź stworzyć instalator na penie.
xamil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Czyli 28 Kwietnia (za 10 dni) będzie wersja stabilna wersji 11.04 i w wersji PL. Tak, wiem że mogę ale chodziło mi o oryginalna płytę Ubuntu ;)

Wie ktoś jak rozwiązać problemy w pytaniu 1 i 2? ;>
xamil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Znalazłem cos takiego:

http://ubuntu.pl/pobierz.php
I na samym dole jest ta informacja, że można za free dostać tą płyte oryginalną, ale jak tam wybieram, żeby dostać CD za free to mi każa chyba płacić. jest może inna strona? ;>
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Spóźniłeś się o jakieś 2 tygodnie. Niestety firma Cannonical uznała, że nie ma sensu wysyłać płyt, bo większość i tak trafia do krajów rozwiniętych gdzie dostęp do szybkiego internetu jest powszechny.

Zawsze możesz kupić oryginalną płytę za 9 zł (wysyłka jest darmowa) tutaj:
http://kingbit.bialan.pl/sklep/index.ph ... duct_id=95
(to jest link do oficjalnego dystrybutora Ubuntu w Polsce)
Kupienie płyty w tym sklepie ma też ten plus, że na płytkę będziesz czekał 2 dni, na darmową płytkę czekało się miesiąc.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Kolego, przeczytaj regulamin i się do niego stosuj ... wszyscy mogą a Ty nie?

Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomości
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJ
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTU
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Zablokowany

Wróć do „Przedszkole Linuksa”