[Solved]Pełny backup Systemu - czym go wykonać?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[Solved]Pełny backup Systemu - czym go wykonać?
Witam, jak w temacie tego postu.
Przeszukałem forum i wiem że jest Deja DUP, oraz że istnieje dropbox.
Dropbox to właściwie dysk sieciowy - i on mi się przyda bo dużo się przemieszczam i czasem potrzebuje szybkiego dostępu do pewnych dokumentów - jednak to nie to.
Deja DUP - wiem że może zrobic backup na HDD USB, ale jak działa?? Robi backup tylko zaznaczonych katalogów? Czy może plików systemowych i zaznaczonych katalogów z partycji HOME?
Konkludując, poszukuję sposobu na wykonanie pełnej kopi awaryjnej mojego systemu 1:1, która w razie uszkodzenia systemu pozwoli mi szybko przywrócić PC do stanu używalności w identycznej z poprzednią konfiuguracją systemu.
Przeszukałem forum i wiem że jest Deja DUP, oraz że istnieje dropbox.
Dropbox to właściwie dysk sieciowy - i on mi się przyda bo dużo się przemieszczam i czasem potrzebuje szybkiego dostępu do pewnych dokumentów - jednak to nie to.
Deja DUP - wiem że może zrobic backup na HDD USB, ale jak działa?? Robi backup tylko zaznaczonych katalogów? Czy może plików systemowych i zaznaczonych katalogów z partycji HOME?
Konkludując, poszukuję sposobu na wykonanie pełnej kopi awaryjnej mojego systemu 1:1, która w razie uszkodzenia systemu pozwoli mi szybko przywrócić PC do stanu używalności w identycznej z poprzednią konfiuguracją systemu.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2011, 05:39 przez Tu Yen, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Re: Pełny backup Systemu - czym go wykonać?
Są na to różne sposoby. Od najbardziej "przydyskowej" (zrobienie kopi hdd 1:1) po bardziej "przysystemową" (specjalistyczne oprogramowania).
Wykonanie kopii 1:1 dysku a potem przywrócenie tego dysku, to nic innego jak wykorzystanie polecenia dd. Bardziej specjalistyczne rozwiązania to wspomniany przez ciebie DejaDub, ale też backula czy backupninja. Gdzieś po środku leży wykorzystanie klasycznych narzędzi, takich jak rsync, rdiff, tar, gzip/bz2...jest z czego wybierać. Sam korzystam z rsync i synchronizuje tylko określone katalogi na osobną partycję i drugą kopię na pendriva.
Tutaj:
http://www.debianhelp.co.uk/backup.htm
znajdziesz bardzo szerokie omówienie różnych narządzi do backupowania systemu, w tym chyba wszystkich o których pisałem.
Wykonanie kopii 1:1 dysku a potem przywrócenie tego dysku, to nic innego jak wykorzystanie polecenia dd. Bardziej specjalistyczne rozwiązania to wspomniany przez ciebie DejaDub, ale też backula czy backupninja. Gdzieś po środku leży wykorzystanie klasycznych narzędzi, takich jak rsync, rdiff, tar, gzip/bz2...jest z czego wybierać. Sam korzystam z rsync i synchronizuje tylko określone katalogi na osobną partycję i drugą kopię na pendriva.
Tutaj:
http://www.debianhelp.co.uk/backup.htm
znajdziesz bardzo szerokie omówienie różnych narządzi do backupowania systemu, w tym chyba wszystkich o których pisałem.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki za szyką odpowiedź i linka. biorę się za lekturę i zobaczymy czy otrzymam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Niestety - link, który podałeś co prawda się otwiera jednak linki, które on zawiera już nie.
Miałem nadzieję na odnalezienie narzędzia podobnego do ghosta. Kopię dalej. Jeśli ktoś ma inne sugestie gdzie szukać opisów działania, chętnie wysłucham.
Niestety - link, który podałeś co prawda się otwiera jednak linki, które on zawiera już nie.
Miałem nadzieję na odnalezienie narzędzia podobnego do ghosta. Kopię dalej. Jeśli ktoś ma inne sugestie gdzie szukać opisów działania, chętnie wysłucham.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
@MrRobby:
Ze strony głównej partimage:
Ze strony głównej partimage:
Hmm?Limitations
Partimage does not support ext4 or btrfs filesystems.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
fsarchiver obsługuje ext4. Można go znaleźć na System Rescue CD lub zainstalować z repozytorium. Działa tylko w trybie tekstowym.
- welon
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Clonezilla
Super fantastyczny klon ghosta tyle ze lepszy
clonezilla
kopiuje na siec lub na lokalny dysk usb partycje lub cały dysk do backupu.
poprostu rewelacja
polecam
welon
Super fantastyczny klon ghosta tyle ze lepszy
clonezilla
kopiuje na siec lub na lokalny dysk usb partycje lub cały dysk do backupu.
poprostu rewelacja
polecam
welon
-
- Sędziwy Jeż
Dziękuję, bardzo szanownemu towarzystwu dziękuję.
Backup zrobiony, clonezilla wydaje się być tym czego szukałem. Jutro wgram backup na innego laptopa i zobaczymy jak się udał backup danych.
Na pewno dam znać, o efektach i jeśli wszystko będzie ok to temat będzie zamknięty.
Backup zrobiony, clonezilla wydaje się być tym czego szukałem. Jutro wgram backup na innego laptopa i zobaczymy jak się udał backup danych.
Na pewno dam znać, o efektach i jeśli wszystko będzie ok to temat będzie zamknięty.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
redobackup pelen obraz dysku. jacuntu53
-
- Sędziwy Jeż
Re: [Solved]Pełny backup Systemu - czym go wykonać?
Witam, po przerwie w temacie i testach Clonezilli. Wszystko zadziałało jak trzeba i Clonezilla okazała się być strzałem w 10.
Dziękuję, temat zamykam.
Dziękuję, temat zamykam.
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Jak ktoś będzie potrzebował,to mogę wkleić link do poradnika do clonezilli,krok po kroku
Wklej,wklej.
Na pewno się przyda.
Pzdr
Na pewno się przyda.
Pzdr
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki, obszedłem się bez niego, jednak warto wiedzieć co i jak dokładnie - DZIĘKI WIELKIE