Jak wyłączyć wygładzanie podpikselowe w przeglądarkach internetowych.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Garam
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Jak wyłączyć wygładzanie podpikselowe w przeglądarkach internetowych.

Post autor: Garam »

Hej, wie ktoś może jak wyłączyć wygładzanie podpikselowe? GNOME daje niby taką możliwość, ale tekst renderowany przez każdą z testowanych przeze mnie przeglądarek internetowych wciąż jest rozmyty (tak, mam monitor CRT). Co zabawne, każda sprawdzana przeze mnie dystrybucja linuksa ma ten problem.
Gdyby miał ktoś więc jakiś pomysł, byłbym bardzo wdzięczny :)

Aha, teksty w stylu "kup se LCD" proszę wsadzić sobie w buty.

Z góry dzięki za pomoc.
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Re: Jak wyłączyć wygładzanie podpikselowe w przeglądarkach internetowych.

Post autor: pioruns »

Za tą "wspaniałą" właściwość odpowiada Cairo - A Vector Graphics Library, zainstalowane w każdym systemie, przeglądarki mają ją jako zależność, bez której nie można ich zainstalować.
Twoja biblioteka odpowiadająca tej funkcjonalności w Ubuntu to: libcairo2. Możesz poszukać po necie rozwiązań na ten temat, ja nie mogę pomóc zbytnio, bo mam LCD i mi takie czcionki odpowiadają. Poczytaj też szeroki wątek nt. libcairo2 na forum DUG: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18265
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Garam
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Admc - po kilku latach wreszcie ktoś choć trochę mi pomógł :D
DZIĘKUJĘ.

Na większości stron nie mam już wygładzania, jednak np. takie forum ubuntu czy gui chromiuma chyba wymuszają to paskudztwo.

EDIT: kurde, liczyłem, że czcionki zmienią się również w pidginie, a niestety ten ciągle używa jakiegoś rozmytego badziewia, może i na to znajdzie się jakaś rada?
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: pioruns »

@Garam: tutaj już odpowiada za to Cairo, o którym Ci napisałem wcześniej. Zajrzyj do linku, który Ci podałem.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Garam
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Znasz może jakiś graficzny program do ustawiania tego cairo? Poczytałem trochę podany przez ciebie temat, ale nie mam zielonego pojęcia jak to mam poustawiać. O ile dobrze pamiętam, Ubuntu miało gdzieś w ustawieniach motywu opcje antyaliasingu, czy to aby nie właśnie owe cairo? Jeśli tak, to jak nazywa się ten pakiet?
Awatar użytkownika
tiszot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Architektura: x86

Post autor: tiszot »

Ja też nie mogę patrzeć na te wszystkie wielkie i grube kulfony w Ubuntu. Po jaki kij takie wielkie czcionki? Dla słabowidzących są chyba dwa gotowe motywy dostępne w standardzie, ale dla sokołów nie ma żadnego. Na piechotę trzeba zmieniać po każdej instalacji wszystkie czcionki, a już w przeglądarkach to w ogóle kicha. Trochę to dziwne, no i zniechęcające. Są dystrybucje (choćby Mandriva) gdzie na ekran wyskakują śliczne drobniutkie czcioneczki, a tu same kulfony. Być może czcionkę do Ubuntu projektował ktoś gorzej widzący i dlatego tak jest. Trochę szkoda, bo ja zmian w przedlądarkach już się nie podejmę.
Śmiesznie wygląda przeglądarka, gdy w menu, paskach narzędziowych, pasku zadań itp. są drobne czcioneczki, a np. teksty na forum wyświetlane są dużymi, grubymi bukwami. :/
Działam na monitorze LCD 24" przy rozdzielczości 1920x1200 pix.

EDIT: A może lepiej odinstalować Firefox-a Ubuntu, pobrać niepogrzebaną wersję ze strony Mozilla i taką zainstalować?? Czy wówczas fonty będą normalne?
Garam
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Spróbuj tutoriala ze strony podanej przez Admc'a, prościzna a działa na większości stron (czytaj, nie na forum Ubuntu ;) ).

Ponawiam pytanie, czy jest jakiś graficzny edytor Cairo, jeśli ktoś z was ma GNOMa, to poszukajcie czy zmienianie czcionek w ustawieniach motywu to nie jakiś osobny pakiecik, i jeśli tak, to jak się on nazywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”