Witam,
Sciągnąłem wubi installer 10.04, zainstalowałem system.
Wszystko działało w porządku, upgradowałem soft do 10.10, po restarcie wymaganym na końcu aktualizacji, nie chciał się odpalić linux.
Za każdym razem gdy odpalam ubuntu, pokazuję się na ułamek sekundy wiersz " Try (hd 0,0): NTFS5" po czym komputer się samoczynnie naprawia.
Szukam rozwiązania na necie, niestety głównie odpowiedzi padają odnośnie visty/7, Co byście radzili aby temu zaradzić i odpalić normalnie ubuntu?
Dzięki
Try (hd 0,0): NTFS5 Na Xp
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Try (hd 0,0): NTFS5 Na Xp
Nie ma znaczenia, czy problem występuje pod XP, Vistą czy Sevenem sposób postępowania jest taki sam.
Idąc za tym MegaManualem powinieneś odpalić LiveCD lub USB i wykonać:The file wubildr must exist in the root of one of those partitions. e.g. /dev/sda1/wubildr or if you're looking on your windows drive C:\wubildr
If the file doesn't exist then you should copy it from the \ubuntu\winboot\ directory to C:\
Oczywiście ścieżki i oznaczenia partycji stosujesz swoje. Po restarcie powinno być OK.If it is a 10.04 to 10.10 upgrade, boot into Windows make a backup of the wubildr file and then copy the c:\ubuntu\winboot\wubildr file over the c:\wubildr file.
Alternatively, you can do this from the LiveCD/USB using the instructions given to mount the Windows partition.
Run the following commands:Kod: Zaznacz cały
sudo mkdir /media/win sudo mount /dev/sda1 /media/win sudo mount -o loop /media/win/ubuntu/disks/root.disk /mnt sudo cp -p /media/win/wubildr /media/win/wubildr.save sudo cp -p /media/win/ubuntu/winboot/wubildr /media/win
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+