Aktualizacja do najnowszych Catalystów nie pozwala na włączenie dodatkowych efektów pulpitu.
- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Aktualizacja do najnowszych Catalystów nie pozwala na włączenie dodatkowych efektów pulpitu.
Właśnie ściągnąłem z amd.com Catalysty 11.3. Jednakże coś jest nie tak, bo w "preferencjach" mogę wybrać 2 menedżery Catalyst do obsługi wydajności GPU. Wygląda na to że nowy sterownik nie nadpisał starego tylko zainstalował się "obok niego", jeśli to w ogóle ma jakikolwiek sens i jest możliwe. Nie mogę włączyć dodatkowych efektów pulpitu oraz wysypuje się flash na pełnym ekranie.
Help?
Help?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Aktualizacja do najnowszych Catalystów nie pozwala na włączenie dodatkowych efektów pulpitu.
spróbuj je usunąć:
Kod: Zaznacz cały
sudo sh /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh
- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Re: Aktualizacja do najnowszych Catalystów nie pozwala na włączenie dodatkowych efektów pulpitu.
A tak zrobiłem to. Niestety rozwaliło to kompletnie tryb graficzny systemu (czytaj nie odpalał się - na obu kernelach). Zalogowałem się w trybie ratunkowym aby zainstalować te nowe sterowniki i udało się to. Nie wiem jednak dlaczego system nie chciał ich zobaczyć w menedżerze sterowników własnościowych. Powalczyłem tak z pół godziny z nimi i przeinstalowałem system, bo nie wiedziałem jak przywrócić stare. Właściwie nie jestem pewien czy to były nowsze sterowniki. Jedyne czego byłem pewien to to, że program Catalyst jest nowszy - ja posiadam 2.13 a na stronie amd jest 11.3. Jednakże czy instalator zawierał nowsze sterowniki tego pewien nie jestem. Po mojej "aktualizacji" menedżer wyświetlał co prawda nowszą wersję programu, ale nie wyświetlał nowszej wersji sterów.
EDIT. Dobra wyczytałem na stronce amd, że Catalyst 11.3 zawiera wersję 8.8 sterowników. Chciałbym je zainstalować, ale boję się, że znowu się wszystko posypie. Ktoś ma jakieś wskazówki jak poprawnie dokonać aktualizacji?
EDIT. Dobra wyczytałem na stronce amd, że Catalyst 11.3 zawiera wersję 8.8 sterowników. Chciałbym je zainstalować, ale boję się, że znowu się wszystko posypie. Ktoś ma jakieś wskazówki jak poprawnie dokonać aktualizacji?
-
- Sędziwy Jeż
1. ściągasz je stąd: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
2. usuwasz stare komendą którą wyżej podałem
3. reboot
4. instalujesz nowe:
5. reboot
6. w ATI Catalyst Control Center ustawiam sobie rozdzielczość obu monitorów
7. reboot
8. działa pięknie i sprawnie
Zawsze tak robię, w tej chwili korzystam z 11.3 i nie mam żadnych problemów. Mam nadzieję że opis się przyda
2. usuwasz stare komendą którą wyżej podałem
3. reboot
4. instalujesz nowe:
Kod: Zaznacz cały
sudo sh /sciezka/do/pobranych/serownikow/ati-driver-installer-11-3-x86.x86_64.run
6. w ATI Catalyst Control Center ustawiam sobie rozdzielczość obu monitorów
7. reboot
8. działa pięknie i sprawnie

Zawsze tak robię, w tej chwili korzystam z 11.3 i nie mam żadnych problemów. Mam nadzieję że opis się przyda

- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Problem w tym, że ja nie miałem skryptu uninstall w katalogu ATI. Działo się tak (chyba) ponieważ wybrałem sterownik proponowany przez menedżera sterowników własnościowych (po postawieniu systemu). Z wniosków, które wyciągnąłem nasunęło mi się jedno - nie wybierać sterów z menedżera. Sterownik w menedżerze to jakiś ATI/AMD FGLRX i on nie posiada tego skryptu do usunięcia (sprawdziłem po świeżej instalce oraz na nowym kernelu) i jest właśnie w wersji 8.7. Właśnie nowy kernel pokazuje mi aż 2 sterowniki amd do zainstalowania. Oczywiście nie wybrałem żadnego tylko stricte zainstalowałem ten pobrany z amd.com. Wszystko teraz ładnie śmiga.
Żeby lepiej Tobie zobrazować jak wyglądał mój sterownik 8.7 wejdź do katalogu amdcccle w /usr/share/ati. To było wszystko co miałem. Jak się na to spróbuje zainstalować nowy to wywala Ci GUI systemu. Trzeba się najpierw pozbyć tego co tam jest i przypuszczam, że fglrx też tyle że to też wywala GUI systemu bo sprawdziłem na sobie. Może nie powinienem rebootwać systemu po wywaleniu fglrx tylko od razu walnąć instalkę Catalysta 11.3 i zobaczyć jak to będzie działać. Wiem tylko, że po wywaleniu fglrx nie mogłem nawet odpalić bezpiecznych trybów graficznych dla obu kerneli.
Także moja porada dla ludzi, którzy dopiero co postawili system i muszą jeszcze zainstalować stery do ATI. NIE WYBIERAJCIE tego co proponuje menedżer. Bezpieczniejszym (i w moim przypadku rozsądniejszym) rozwiązaniem jest ściągniecie paczki ze strony amd.com i ręczne zainstalowanie. Daje to wam 100% możliwość usuwania i instalowania bez żadnych problemów.
Żeby lepiej Tobie zobrazować jak wyglądał mój sterownik 8.7 wejdź do katalogu amdcccle w /usr/share/ati. To było wszystko co miałem. Jak się na to spróbuje zainstalować nowy to wywala Ci GUI systemu. Trzeba się najpierw pozbyć tego co tam jest i przypuszczam, że fglrx też tyle że to też wywala GUI systemu bo sprawdziłem na sobie. Może nie powinienem rebootwać systemu po wywaleniu fglrx tylko od razu walnąć instalkę Catalysta 11.3 i zobaczyć jak to będzie działać. Wiem tylko, że po wywaleniu fglrx nie mogłem nawet odpalić bezpiecznych trybów graficznych dla obu kerneli.
Także moja porada dla ludzi, którzy dopiero co postawili system i muszą jeszcze zainstalować stery do ATI. NIE WYBIERAJCIE tego co proponuje menedżer. Bezpieczniejszym (i w moim przypadku rozsądniejszym) rozwiązaniem jest ściągniecie paczki ze strony amd.com i ręczne zainstalowanie. Daje to wam 100% możliwość usuwania i instalowania bez żadnych problemów.
-
- Sędziwy Jeż
To dziwnie Ci się zachowuje system. Ja niedawno z ciekawości wywaliłem sterowniki z ATI i zainstalowałem te z menadżera. Jednak nie były za bardzo stabilne (zamrażanie obrazu co jakiś czas), to je usnąłem (poprzez menadżer --> wyłącz) i wgrałem z powrotem te ze strony ATI. Oczywiście przy każdej (de)instalacji robiąc restarty systemu i bez problemu wstawał mi w normalnym trybie pracy.
Szczerze to nie mam pojęcia czemu tak masz. Btw. jaka karta graficzna, bo nie napisałeś...
Szczerze to nie mam pojęcia czemu tak masz. Btw. jaka karta graficzna, bo nie napisałeś...
- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
ATI Mobility Radeon HD 5470 - demonem nie jest, ale daje sobie radę.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Bzdury opowiadasz. Sterowniki zainstalowane przez System/Administracja/Dodatkowe sterowniki usuwa się albo przez System/Administracja/Dodatkowe sterowniki, albo przez Synaptic, względnie Centrum oprogramowania, ewentualnie apt - albowiem operujesz na pakiecie deb.Także moja porada dla ludzi, którzy dopiero co postawili system i muszą jeszcze zainstalować stery do ATI. NIE WYBIERAJCIE tego co proponuje menedżer. Bezpieczniejszym (i w moim przypadku rozsądniejszym) rozwiązaniem jest ściągniecie paczki ze strony amd.com i ręczne zainstalowanie. Daje to wam 100% możliwość usuwania i instalowania bez żadnych problemów.
A co do twoich problemów - wynikły wyłącznie z lenistwa; wszystkie manuale traktujące o instalowaniu sterów ściągniętych ze strony producenta informują, że ZAWSZE najpierw należy odinstalować te zainstalowane przez apt/Synapic/Dodatkowe sterowniki itd.
- Sutek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Zgadza się, dodam tylko, że generalnie polecane jest operowanie właśnie na debach a nie "ręczne" instalowanie, dzięki temu możesz np. zainstalować jeszcze oficjalnie niewydane catalysty 11.4 z nattiego w mavericku http://jazz.tvtom.pl/catalyst-11-4-fglr ... y-narwhal/
- greatmefisto
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Re: Aktualizacja do najnowszych Catalystów nie pozwala na włączenie dodatkowych efektów pulpitu. [SOLVED]
Nie mam pojęcia jak u Ciebie kolego, ale u mnie przez System / Administracja / Dodatkowe Sterowniki można jedynie wyłączyć wcześniej zainstalowany sterownik. Wyłączyłem go podczas siedzenia w katalogu usr/share/ATI i te pliki nadal tam były więc ciągle nie mogłem zainstalować nowych sterowników żeby nie powodować konfliktu. Z kolei Centrum Oprogramowania nie widzi JAKICHKOLWIEK sterowników do ODINSTALOWANIA.ionash. pisze:Bzdury opowiadasz. Sterowniki zainstalowane przez System/Administracja/Dodatkowe sterowniki usuwa się albo przez System/Administracja/Dodatkowe sterowniki, albo przez Synaptic, względnie Centrum oprogramowania, ewentualnie apt - albowiem operujesz na pakiecie deb.Także moja porada dla ludzi, którzy dopiero co postawili system i muszą jeszcze zainstalować stery do ATI. NIE WYBIERAJCIE tego co proponuje menedżer. Bezpieczniejszym (i w moim przypadku rozsądniejszym) rozwiązaniem jest ściągniecie paczki ze strony amd.com i ręczne zainstalowanie. Daje to wam 100% możliwość usuwania i instalowania bez żadnych problemów.
Teraz sprawdziłem centrum pod kątem instalacji i faktycznie po wpisaniu Catalyst wyskakuje mi z 15 z nazwy jak i opisu nic nie mówiących pozycji. Powodzenia jeśli zainstalujesz nie to co trzeba. Z kolei nazwy w Synapticu takie jak libcatalyst-perl czy fglrx-amdcccle dużo mówią takiemu laikowi jak ja. Przyznam się też, że nie próbowałem zainstalować tego za pomocą Synaptica bo się nie spodziewałem że można to tam znaleźć. W tematach które przetrząsnąłem nie było nic na ten temat.
Tak czytałem ten manual po mojej pierwszej porażce z aktualizacjami sterowników. Wiem, że to było niedopatrzenie z mojej strony ale nie widzę powodu żeby mnie za to obrażać. Czujesz się lepszy? Twoje ego jest teraz większe?A co do twoich problemów - wynikły wyłącznie z lenistwa; wszystkie manuale traktujące o instalowaniu sterów ściągniętych ze strony producenta informują, że ZAWSZE najpierw należy odinstalować te zainstalowane przez apt/Synapic/Dodatkowe sterowniki itd.
Po wielu przeczytanych tu topicach nauczyłem się żeby nie instalować niczego co jeszcze nie jest oficjalnie wydane. Gdybym tak zrobił a później przyszedł tu płakać że coś nie pykło to pewnie najpierw pół forum by mnie zbeształo za zainstalowanie nieoficjalnego softu a później może udzielono by mi pomocy. Co do operowania to jest to tylko kwestia długości i treści komend. Ściągając soft ze strony producenta mam przynajmniej 100% pewności, że to jest to co chcę.Zgadza się, dodam tylko, że generalnie polecane jest operowanie właśnie na debach a nie "ręczne" instalowanie, dzięki temu możesz np. zainstalować jeszcze oficjalnie niewydane catalysty 11.4 z nattiego w mavericku http://jazz.tvtom.pl/catalyst-11-4-fglr ... y-narwhal/
EDIT. Można spurogować topic gdyż nie sądzę żeby cokolwiek wartościowego miało być powiedziane. Problem rozwiązałem dawno sam.
- Sutek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 17.10
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Kolega to chyba jakoś negatywnie do świata nastawiony.
Cieszę się, że problem rozwiązany. Pozdo
Cieszę się, że problem rozwiązany. Pozdo
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Chciałbym uświadomić tutejszych forumowiczów, że Catalyst 11.3 nie obsługuje X.Org Server 1.10 i przez to nie może być stosowany w Ubuntu 11.04.
Catalyst 11.4 natomiast obsługuje już serwer wyświetlania z Ubuntu 11.04, więc radzę stosować właśnie tę wersję sterownika.
Pozdrawiam
Catalyst 11.4 natomiast obsługuje już serwer wyświetlania z Ubuntu 11.04, więc radzę stosować właśnie tę wersję sterownika.
Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.