VirtualBox 3.0 i USB

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

VirtualBox 3.0 i USB

Post autor: kamil4521 »

Witam, od razu mówię, że sprawdzałem wszystkie HowTo odnośnie USB w starszych wersjach. Mam problem z USB, tzn. jedne urządzenia mi działają (FingerPrint z laptopa Lenovo N100), a inne są pokazane na szaro (jak klikam ikonkę USB w wirtualnej maszynce. Mogę dodawać filtry, w konfiguracji VirtualBox'a, ale one nie działają. Nie mogę podłączyć pocket'a Mio M550 oraz żadnego PenDrive. Na wirtualnym komputerze jest postawiony Windows XP SP2, ja działam na Ubuntu 9.04. Proszę o pomoc, bo domyślam się, że nie jedna osoba ma taki sam problem... Dziękuję, Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: VirtualBox 3.0 i USB

Post autor: Jusko »

Z reguły urządzenia USB są dostępne, gdy VirtualBox uruchamiany jest jako root (przynajmniej ja tak mam). Oczywiście należy odpowiednie urządzenia dodać w opcjach aplikacji.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

OK, ale jedno urządzenie mi działa (skaner odcisków palców), ale dlaczego inne nie chcą? Dodam, że w poprzedniej wersji, też tak było, tzn. w wersji 2.2, ale w 2.0 było OK z USB.

Jusko, masz rację, pod root'em mogę podłączyć wszystkie urządzenia, a nie tylko fingerprint, ale dlaczego pod zwykłym userem, nie mogę wszystkich urządzeń uruchomić, a tylko ten fingerprint? Musze dać do czegoś uprawnienia, ale do czego?
kamil4521
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Znalazłem rozwiązanie, strasznie proste. Okazało się, że nie byłem dodany do grupy vboxusers. To jest dla mnie bardzo dziwne, bo jedno urządzenie działało dobrze (wspomniany FingerPrint).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Olaff
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Olaff »

kamil4521 pisze:Znalazłem rozwiązanie, strasznie proste. Okazało się, że nie byłem dodany do grupy vboxusers. To jest dla mnie bardzo dziwne, bo jedno urządzenie działało dobrze (wspomniany FingerPrint).

Pozdrawiam.
odgrzewam starego kotleta bo rowniez mam problem z virtualbox i usb.

używam VirtualBox 3.1.6_OSE r59338 i zainstalowałem xinXP ponieważ kompa wykorzystuje do pracy zawodowej i potrzebuje dwóch urządzeń, które nie chcę działać w systemie linux.
Chętnie zastosował bym metodę proponowaną tu i na innych forach ale niestety nie mam grupy VirtualBox więc praw tej grupy zmienić również nie mogę.

Czy możecie mi pomóc?
Awatar użytkownika
Cogito18
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Cogito18 »

VirtualBox OSE nie umożliwia pracy z portami USB. Przerzuć się na wersję od Oracle.
Ubuntu User # 30244
Linux User # 517763
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

Ewentualnie zainstaluj Virtualboxa 4.0 i dodatki od Oracle:
http://www.ubucentrum.net/2010/12/insta ... ox-40.html
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Może zacznę od sprostowania wielu karygodnych błędów powiedzianych w tym temacie.
Justko
VirtualBoxa nigdy nie uruchamiamy jako root! Niemożliwość uruchomienia kontrolera USB wynika z tego, że użytkownik nie był w grupie vboxusers.
Olaff
Grupa vboxusers na pewno istnieje, a dodajemy do niej użytkownika komendą:

Kod: Zaznacz cały

sudo usermod -G vboxusers -a użytkownik
i ponownie się logując.
Zresztą poczytaj: https://help.ubuntu.com/community/VirtualBox/USB
Cogito18
Oczywiście że na VirtualBox OSE można pracować na kontrolerze USB (1.0). Nie można tylko korzystać z USB 2.0. Więc USB jako takie powinno działać.
Admc
Oczywiście korzystanie z najnowszego VirtualBoxa to dobry pomysł. Ale jak już wspomniałem ten 'niewolny' dodatek dodaje opcję używania USB 2.0, a nie USB w ogóle.

Poza tym uświadamiam wszystkim, że korzystanie z 'niewolnego' USB 2.0 możliwe jest tylko w celach niekomercyjnych. Polecanie tego komuś do pracy to błąd.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

makson - zauważ, że w 2009 roku i wcześniej VBox miał problemy z USB (dopisywanie, edycja i inne bajery to czasem był jedyny sposób na to). W poszukiwaniu odpowiedzi przekopywałem zagraniczne fora, na których ludzie mieli często problemy z ruszeniem USB. Był nawet na forum How-To o tym, jednak w moim przypadku nieszczególnie zdawał wtedy egzamin. Rozwiązanie to dostałem z jednego z możliwych supportu VirtualBox. Dziś VBox nie ma już raczej z USB problemu i najczęściej działa już od strzału (póki używałem jeszcze Linuksa, nie pamiętam bym musiał już później coś dodawać lub edytować. VBox własnościowy oczywiście, gdyż nigdy nie używałem wolnego). Dziś może jest już inaczej i rację masz Ty.

Pozdrawiam :-)
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86

Re: VirtualBox 3.0 i USB

Post autor: Loup »

Odświeżam temat, bo niestety żadne z w/w rozwiązań mi nie pomogło.

Mam problem z podłączeniem telefonu Nokia 6220c.
Mam Ubuntu 10.10 z zainstalowanym Oracle VM VirtualBox 4.0.6 (+ dodatek Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack-4.0.6). Hostem jest oczywiście Ubuntu, na VM zainstalowany jest Win XP.

Nazwa mojego użytkownika jest dodana do grupy vboxusers, filtr w VirtualBoxie zrobiony, jednak nadal po podłączeniu telefonu w XP wszystkie urządzenia USB wyświetlają się na szaro i nie można ich wybrać. Próbowałem przeinstalować VM ale nadal to samo.

Jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”