Kernele testowe/stabilne wersja 14.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja 14.x - atom oraz K8
Testował już ktoś K8 na Brazosie (E-350)? Zastanawia mnie, czy duża jest różnica i czy ACPI które mi nie działało i nie działa , może już działa? ;p uśpienie, hibernacja , nic nie działa .. są problemy z wyłaczeniem zasilania usb, (tu też pytanie , czy fakt że pod usb podłaczony jest mikro odbiornik od myszki radiowej , może wpływać na ten fakt?) , inny sprzęt też prawdopodobnie się nie wyłacza.
ten nowy kernel mi w tym pomoze?
ten nowy kernel mi w tym pomoze?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Brazos niedługo będzie moim priorytetem
sądzę, że wszystko na nim powinno działać ... muszę tylko dorwać taką maszynę
. Mam co do tej platformy plany
.
PS. nowy kernel, który udostępnię na dniach powinien zapewnić działanie właściwe - ale najlepiej będzie poczekać do Ubuntu 11.04. Chodzi o nowe Catalysty. Mam nadzieje, że do czasu premiery naprawią Compiza (a tu głownie Fusion icon), bo na razie to masakra nie praca
.
Pozdrawiam

PS. nowy kernel, który udostępnię na dniach powinien zapewnić działanie właściwe - ale najlepiej będzie poczekać do Ubuntu 11.04. Chodzi o nowe Catalysty. Mam nadzieje, że do czasu premiery naprawią Compiza (a tu głownie Fusion icon), bo na razie to masakra nie praca

Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
A co w końcu z 14.1 dla K8?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Nie, nie będzie = będzie od razu 14.3.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Unity
a możesz zdradzić jak testujesz kernel? jakiś benchmark? nie mówię o baterii bo to jasne:D
pozdrawiam
pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm ... po wielu testach stwierdziłem, iż bardzo wiarygodnymi benchmarkami są ... gry
. Dlatego też każdy kernel przechodzi testy zarówno pod grami natywnymi, jak i pod wine. Testuje na: Open Arena, Nexuiz, Doom 3, Quake IV, Pray, QT: QW oraz pod wine: cała seria Call of Duty - licząc od 2, FEAR 2, LFS. Czasem także pod innymi. Ponadto aplikacje takie, jak Open Office, GIMP, Chromium, SMplayer, Avidemux, guvcview = szybkość otwierania, zamykania, wykonywania operacji, a także wiele aplikacji pod wine np. MS Office 2007. Ponadto czasem także testy syntetyczne pod Hard Info.
Co do nowego kernela v14.3. udało mi się w nim połączyć bardzo wysoką wydajność, bardzo wysoką responsywność i wysoki poziom oszczędności energii ... jeszcze parę testów i udostępnię. Musze powiedzieć, że jestem z niego zadowolony
.
Pozdrawiam

Co do nowego kernela v14.3. udało mi się w nim połączyć bardzo wysoką wydajność, bardzo wysoką responsywność i wysoki poziom oszczędności energii ... jeszcze parę testów i udostępnię. Musze powiedzieć, że jestem z niego zadowolony

Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Parę testów to znaczy do wieczora? ;D
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witam, nie wiem, czy uda mi się dziś udostępnić kernele. Jeśli nie to już teraz życzę Wszystkim spokojnych i ciepłych świat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Tak tak, może po świętach, ale wszystkiego dobrego.. Wyjechałem na łono natury, wracam.. a tu nie ma nowego kernela
beta 11.04 mi się uszkodziła, za dużo "powiązań" między aplikacjami i coś usunąłem 
Nie mogę się doczekać i nowego ubuntu i nowego kernela. Te 11W mnie pożera!
PS może znajdziesz 10 minut, żeby po krótce wyjaśnić co w winetricks muszę zaptaszkować, zeby mieć normalnie działający pakiet M$ office?

Nie mogę się doczekać i nowego ubuntu i nowego kernela. Te 11W mnie pożera!
PS może znajdziesz 10 minut, żeby po krótce wyjaśnić co w winetricks muszę zaptaszkować, zeby mieć normalnie działający pakiet M$ office?
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
cierzniak, zapodaj sobie laptop-mode-tools, na podstawowej konfiguracji powinno dać Ci przynajmniej 30-40 min. pracy na baterii więcej
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@cierzniak
Nie po to się instaluje linuxa aby dalej korzystać z aplikacji M$. Dla linuxa masz dobre zamienniki, OpenOffice albo LibreOffice
Nie po to się instaluje linuxa aby dalej korzystać z aplikacji M$. Dla linuxa masz dobre zamienniki, OpenOffice albo LibreOffice

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
W Ubuntu 10.10 i obecnym 10.04.2, na kernelu 2.6.38.2 K8 13.9 czasami przy ładowaniu GNOME, nim jeszcze pokaże się choćby kursor, choć dzisiaj miało to miejsce po odpaleniu strony głównej PCLab w Operze, moja maszyna kompletnie się wiesza, tak że pozostaje tylko i wyłącznie twardy reset. Towarzyszy temu ciągłe świecenie czerwonej diody, oznaczającej pracę dysku, chociaż nie słychać aby jakoś szczególnie ostro chrobotał.
Konfiguracja komputera:
System: Ubu 10.04.2 (oryginalna wersja, z http://ubuntu.com)
CPU: Pentium IV 2,66Ghz (Northwood, 512KB L2)
Płyta gł.: Epox P4X400D (chipset VIA)
RAM: GoodRAM 1GB + 512MB PC3200
Grafika: Galaxy 7300GT Zalman Edition (Forceware 270.41.06)
HDD: Seagate Barracuda 120GB
Zasilacz: Modecom MC-350W
Z powodu pokaźnej ilości RAM, jak na linuksowe standardy, w ogóle nie mam partycji SWAP, a swappiness jest ustawione na 0.
Załączam logi z dzisiejszego startu, zakończonego w/w zwiechą na głównej stronie Laba, w Operze 11.10 (najnowszy Flash 10.2):
messages - http://pastebin.com/AKbshkMa
kern.log - http://pastebin.com/89UVrXNT
A tak z ciekawości, to czy nadchodzący kernel 14.3 będzie się opierał na najnowszej wersji, tj. 2.6.38.4?
Konfiguracja komputera:
System: Ubu 10.04.2 (oryginalna wersja, z http://ubuntu.com)
CPU: Pentium IV 2,66Ghz (Northwood, 512KB L2)
Płyta gł.: Epox P4X400D (chipset VIA)
RAM: GoodRAM 1GB + 512MB PC3200
Grafika: Galaxy 7300GT Zalman Edition (Forceware 270.41.06)
HDD: Seagate Barracuda 120GB
Zasilacz: Modecom MC-350W
Z powodu pokaźnej ilości RAM, jak na linuksowe standardy, w ogóle nie mam partycji SWAP, a swappiness jest ustawione na 0.
Załączam logi z dzisiejszego startu, zakończonego w/w zwiechą na głównej stronie Laba, w Operze 11.10 (najnowszy Flash 10.2):
messages - http://pastebin.com/AKbshkMa
kern.log - http://pastebin.com/89UVrXNT
A tak z ciekawości, to czy nadchodzący kernel 14.3 będzie się opierał na najnowszej wersji, tj. 2.6.38.4?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Udostępniłem v14.5, bazujący na kernelu 2.6.38.4. Proszę o testy, jeśli będzie wszystko ok, udostępnię wersje K8.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
Oprócz tego, że nie współpracuje z VirtualBox, jest w porządku, pozatym lekki skok zużycia energii (o jakieś 0,4 W)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zużywa Ci więcej energii ????neiN. pisze:Oprócz tego, że nie współpracuje z VirtualBox, jest w porządku, pozatym lekki skok zużycia energii (o jakieś 0,4 W)
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Jednak nie, sprawdziłem na domyślnym kernelu i nagrywarka ma takie same problemy z wykrywaniem CD-R, o nagrywaniu już nie wspominając. Będę musiał się przyjrzeć ustawianiom IDE/ATA w BIOS'ie i samemu urządzeniu.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm nie sądzę, aby była to wina kernela ... ale teraz widzę ze masz ... dość leciwy sprzęt. Ja wyłączyłem już całkowicie "stare" sterowniki PATA (tak jak to już jest w "standardzie" np. pod 11.04) - wszystko idzie przez SATA (tu nowe sterowniki PATA). Przy genericu działa Ci prawidłowo ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- J!nx
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
so far so good, pod kubuntu natty, przy kernelu 14.1 srednie zuzycie eneregi wynosiło 13-15w na 14,5 testuje i jest 9-11w wiec jak dla mnie różnica diametralna. Responsywność też na plus. System uruchamia sie mniej wiecej 2-4 sekund szybciej. Strach sie bać co przyniosą nastepne edycje kerneli hehe. Jestem po wrażeniem.
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
To jednak jeszcze co innego, z ta nagrywarką. Natomiast bardzo mnie ciekawi, czy nowe sterowniki PATA mogą stać za problemem wieszania się systemu, połączonego ze świeceniem diody dysku, jakby coś tam sie zacięło/zatkało (np. wczoraj okno Opery zrobiło cię czarno-białe tuż przed całkowitą utratą responsywności).e X t 7 3 pisze:hmm nie sądzę, aby była to wina kernela ... ale teraz widzę ze masz ... dość leciwy sprzęt. Ja wyłączyłem już całkowicie "stare" sterowniki PATA (tak jak to już jest w "standardzie" np. pod 11.04) - wszystko idzie przez SATA (tu nowe sterowniki PATA). Przy genericu działa Ci prawidłowo ?
Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
lubuntu 10.10/asus1001ha
na pdf/edytorze z właczonym wifi ( nie moge go w ogole wylaczyc zadna komenda ani klawiszem =/ ) 7 watt pobiera = super!!
opera +pidgin 7,8 watt
odpale zaraz coś pod wine/liniuksowego i zobaczymy jak sie kreci z grami =) póki co jest super!!
na pdf/edytorze z właczonym wifi ( nie moge go w ogole wylaczyc zadna komenda ani klawiszem =/ ) 7 watt pobiera = super!!
opera +pidgin 7,8 watt
odpale zaraz coś pod wine/liniuksowego i zobaczymy jak sie kreci z grami =) póki co jest super!!