ASUS K53J + Ubuntu 11.04 + sterowniki nVidia = "no screens found"

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
unfa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

ASUS K53J + Ubuntu 11.04 + sterowniki nVidia = "no screens found"

Post autor: unfa »

Witam :)

Właściwie problem powtarza się ze wszystkimi systemami Linuxopochodnymi jakie wypróbowywałem (Ubuntu, KXStudio, Gentoo).

Ubuntu 11.04 odpalony z LiveCD działa pięknie, obraz na ekranie ma natywną rozdzielczość (1366x768), gdy jednak zainstaluję sterowniki własnościowe nVidia serwer X nie wstaje po restarcie pokazując na końcu to:

Kod: Zaznacz cały

no screens found
Próbowałem edycji pliku /etc/X11/xorg.conf i zmiany sterownika na nv i vesa. Pod Gentoo mam obraz tylko z vesa (800x600x24 lub 1024x768x16). Na Ubuntu nie jestem w stanie postawić X na nogi.

Nie wiem jakiego sterownika używa LiveCD, ale działa z nim nawet akceleracja grafiki 3D. Zastanawiam się czy to jakiś bug w sterowniku nVidia czy może kwestia odpowiedniej konfiguracji.

Czy ktoś z was ma podobny problem? Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
e-nDrju
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04

Re: ASUS K53J + Ubuntu 11.04 + sterowniki nVidia = "no screens found"

Post autor: e-nDrju »

Czy po instalacji sterownika nvidii wykonywałeś nvidia-xconfig? Wrzuć też zawartość /var/log/xorg.0.log
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Tam jest Optimus ... dasz rade wyłączyć go z poziomu biosu ? Inaczej startuje Intel i pod sterownikami Nvidii nic nie zobaczysz (choć układ GPU i sterownik działają prawidłowo). Tu bowiem bufor obrazu leci w następujący sposób - nvidia -> Intel -> ekran. Zatem na teraz,albo wyłączysz optimusa z poziomu biosu (włączysz "na sztywno" nvidię) ... albo musisz poczekać do mniej więcej sierpnia - wtedy specjalny moduł chyba do kernela 2.6.40 będzie przełączał intel <-> nvidia. Ja na pewno do swojego kernela go wsadzę.

PS. Właśnie Optimus pokazał słabość Nvidii = która przez to też traci rynki. AMD w najnowszym sterowniku [Catalyst 11.4] już zaaplikował pod Linuksem PowerXpress [intel<->radeon] = coś w rodzaju Optimusa i można z poziomu sterownika przełączać między układami intela, a radeonem. Zatem obecnie, Radeony nie dość, że szybsze to już mają praktycznie idealne sterowniki. Pozostaje jeszcze kwestia dopracowania obsługi wideo przez GPU (VA-API)- choć wiem jak teraz to włączyć i działa to już prawie jak vdpau pod Nvidią. Obciążenie CPU wyższe w okolicach 10-20 % w stosunku do Nvidii.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shani
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: shani »

ext: Czy to juz jest potwierdzone? I bede mogl na swoim Asusie z GeForcem 310M zainstalowac stery Nvidii i zobacze obraz po restarcie? :) A swoja droga nurtuje mnie takie pytanie, czy taka operacja sprowadzi sie jedynie do wgrania wymienionego przez Ciebie kernela i powiedzmy odpalenie jakiejs komendy? Bo poki co jak patrze na te wszystkie (nic nie dajace jak dla mnie) rozwiazania to cos mi mowi ze to nie dla mnie ;/ No booo, na jakis graficzny switcher raczej nie ma co liczyc pewnie prawda?
--------------
Acha, czy rozsadnym wyjsciem byloby zrobic downgrade biosa i probowanie ewentualnie tam wylaczyc nvidie/intela? Bo na mojej wersji biosa juz taka operacja nie jest mozliwa :/ Tylko czy nic przez to mieszanie z biosem nie popsuje ;/
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

shani pisze:ext: Czy to juz jest potwierdzone? I bede mogl na swoim Asusie z GeForcem 310M zainstalowac stery Nvidii i zobacze obraz po restarcie? :) A swoja droga nurtuje mnie takie pytanie, czy taka operacja sprowadzi sie jedynie do wgrania wymienionego przez Ciebie kernela i powiedzmy odpalenie jakiejs komendy? Bo poki co jak patrze na te wszystkie (nic nie dajace jak dla mnie) rozwiazania to cos mi mowi ze to nie dla mnie ;/ No booo, na jakis graficzny switcher raczej nie ma co liczyc pewnie prawda?
--------------
Acha, czy rozsadnym wyjsciem byloby zrobic downgrade biosa i probowanie ewentualnie tam wylaczyc nvidie/intela? Bo na mojej wersji biosa juz taka operacja nie jest mozliwa :/ Tylko czy nic przez to mieszanie z biosem nie popsuje ;/
Pozdrawiam
Cóż ja nie mogę potwierdzić na 100 %, że to będzie w określonym terminie ... nie Ja to piszę ;). Jeśli chodzi o graficzny switcher ... myślę, że jak do praktycznie każdego rozwiązania i tu powstanie GUI. Co do biosu ... w starszej wersji miałeś taką możliwość, a w nowej nie ?!?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shani
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: shani »

Ext: dokladnie tak, to znaczy sam tego nie doswiadczylem bo kupilem lapka z takim biosem jaki mam, ale czytalem sporo o tym ze wiele osob moglo tak robic. dk75 pisal nawet o tym:
"Sam się przekonaj skoro nie wierzysz, że nic nie działa.

W BIOS K52JC jest opcja bootowania VGA w trybie Vista/Win7 (Optimus) z możliwością przełączenia na dedicted (nVidia) ale na nVidia news forum pisali, że nic to nie dało.

W BIOS K52JC w ustawieniach SATA jest możliwość wyboru trybu pracy SATA:
1. AHCI - czyli enchanced
2. IDE - compatibility"

Z reszta wiele czytalem o tym za zagranicznych forach swojego czasu, dokladnie juz nie pamietam gdzie ale byla o tym mowa ze mozna przelaczac grafy w ten sposob w ktorejs wersji biosa.
----------------
Tutaj jeszcze Moryc pisal o tych wersjach biosa:
"Doszedlem tylko do tego ze najnowszy BIOS 216 usuwa calkowicie mozliwosc zmiany karty graficznej.

Nie polecam wgrywac BIOSu 212 po pozytywnej weryfikacji i nieprzerwanym wgraniu uceglil mi laptopa.
Po miesiacu(sic!) wrocil ;f"

"Nie mozesz wylaczyc intela on zawsze jest aktywny przez sama specyfikacje Optimusa (brak bezposredniego wyjscia dla GeForce do monitora).

W 206 mogles przelaczyc karte miedzy Reserved a Hybrid.
Opcja znajduje sie jako druga w kolejnosci w drugiej zakladce od lewej (Zaraz pod Start Easy Flash)"
No wlasnie a ja mam jakas wysoka wersje tego biosa :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”