Ubuntu 11.04 - Jak zainstalować sterowniki do karty graficznej geforce gts 450?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Urbihs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Kontakt:

Ubuntu 11.04 - Jak zainstalować sterowniki do karty graficznej geforce gts 450?

Post autor: Urbihs »

Ubuntu 11.04 - Jak zainstalować sterowniki do karty graficznej geforce gts 450? Mam strasznie niska wydajność grafiki i nie wiem jak sie za to zabrać. Ściągam plik:
http://us.download.nvidia.com/XFree86/L ... .19.36.run
odpalam go i wyskakuje mi komunikat:
Wprowadzono nieprawidłowy adres URL: "/home/hubert/Pobrane/NVIDIA-Linux-x86-260.19.36.run", kończenie
Sonne_Zdesperowany
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Ubuntu 11.04 - Jak zainstalować sterowniki do karty graficznej geforce gts 450?

Post autor: Sonne_Zdesperowany »

Nie jestem pewien, aczkolwiek w Ubuntu jakimkolwiek nie trzeba instalować żadnych sterowników. Po to jest Ubuntu, aby był od razu gotowy do pracy. Jak coś nie działa jak trzeba, np grafika ścina(tak było w moim przypadku, Ubuntu 10,10 w FretsOnFire miałem 2fps - mam GeForce9600gt) to polecam wejść w:
System → Administracja → Dodatkowe Sterowniki
(To na przykładzie GNOME i systemu 10,10)

i tam wybrać sobie do grafiki ( u mnie znalazł od razu, wybrałem opcję rekomendowaną chwila moment i wszystko powinno grać :) U mnie pomogło.

Pozdrawiam
Urbihs
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE 3/Trinity
Kontakt:

Re: Ubuntu 11.04 - Jak zainstalować sterowniki do karty graficznej geforce gts 450?

Post autor: Urbihs »

Warcraft III nie może zainicjować directX, prosze sprawdzic czy posiadasz directx 8.1 lub nowszy i czy masz aktualne sterowniki do karty graficznej. - Taki komunikat wywala mi gdy staram sie wejsc do W3FT. A instalowałem już 9.0c directX przez wine... także to jest wina karty graficznej. Do tego czasami wyskakuje mi komunikat jak włączam ubuntu czy chce jednorazowo w małej rozdzielczosci odpalic srodowisko graficzne. Coś nie tak z grafika jest. Z "Dodatkowe sterowniki" mam zainstalowane wszystko. Wczesniej jak mi kumpel z Włoszem instalowal wszystko, zanim jeszcze aktualizowalem na 11.04 ubuntu to pod NVIDIA X Server Settings miałem dużo opcji i wyskakiwał mi komunikat, że wczytuje ustawienia ze sterowników czy coś takiego jak tam wchodziłem. Także napewno musze coś doinstalowac do środowiska graficznego.
p.s
teraz wiem juz na pewno... za każdym razem jak odpalam kompa wyskakuje mi komunikat:
Ubuntu jest uruchomiony w niskiej rozdzielczosci, karta graficzna lub sterowniki nie zostały wykryte... coś na tej zasadzie
p.s nr2
zauwazyłem, że jak ja mam jakis problem to nikt nie wie jak go rozwiazać ;D. Nie wiem czy ja mam taki niefart czy co... heh
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”