Wideo-strona

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Ajmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Wideo-strona

Post autor: Ajmen »

Hey. To chyba dobre miejsce na ten wątek : )
A więc zaczne od tego, że mam cholernei wielkie chęci, mogę obdażyć zaangażowaniem i swoim cennym czasem projekt, nad którym chciałbym pracować. Teraz może o projekcie.
Wideostrona, a raczej storna z wideoporadnikami dotyczącymi dystrybek Linuxa. Potrafię oczywiście nagrywać poradniki, któe wychodzą nawet profesjonalnie. Nie ma takiej strony jeszcze na rynku, a raczej rozwiniętej strony. Chciałbym coś takiego zrobić, ale potrzebuje pomocy, wspólników. Szukam ludzi żetelnych, którzy chcą coś zrobić, zasłynąć, oczywiście za darmo na początku. Bo robimy to dla ludzi, dla użytkowników.
Każda ręka się przyda.
-ktoś kto potrafi zrobić świetne intro
-może ktoś zna się na robieniu strnek, ale nie CMS, chociaż jak dobrze wyjdzie komuś CMS, z joomli czy Wordpressa to oczywiście
-ktos kto się zrzuci ze mną na hosting
-NAGRYWANIE PORADNIKÓW, ja mogę wziąść na siebie np Ubuntu, bo mam duzo makulatury dotyczącej ubuntu, i lubie ten system : )
ale może ktoś kto używa Fedory, Archa, BackTracka, itd,
No wiecie o co chodzi. Zróbmy razem jakiś wielki projekt!
Piszcie GG, 13830565, zbieram ludzi, mogę załatwić jakiś serwer vent czy TS, żebyśmy obgadali sprawę wszyscy razem, jak będą ludzie, żebyśmy wiedzieli co kto może itd.
A może na koniec się przedstawię :)
Michał, lat 17, no w grudniu 18, więc piękny wiek : D : D , Technikum Informatyczne, 2 klasa rzecz jasna. No prawie wakacje więc niedługo trzecia, a przyszłość wiążę z informatyką oczywiście : )
TO jeszcze raz podaje GG: 13830565 i pocztę misieksztum@gmail.com Proszę o ludzi, którzy będą tak napaleni na ten projekt jak ja :)
Ajmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: Wideo-strona

Brak chętnych?: )
Awatar użytkownika
karmelek
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: karmelek »

Jakie masz doświadczenie w projektach? Jakieś perspektywy samoutrzymania się tego? Jak te wideo miałbyby wyglądać w ogóle? Bo na dobrą sprawę to mnie jakoś nie przekonuje - w systemie, gdzie wiele rzeczy można jedną linią załatwiać sens takiego serwisu może być nieco dyskusyjny...
Ajmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jak wszyscy dobrze wiemy, większość używa Windowsa. Normalne, Microsoft dobrze rozegrał to na rynku. Ale nie używają go dlatego, że jest lepszy, a raczej daltego, że boją się spróbować czegoś nowego, co może okazać się lepsze, wiem to z doświadczenia. Myślę, że do ludzi trafiły by takie filmy instruktażowe, jeżeli były by odpowiednio nagrane, estetycznie, profesjonalnie. I nie tylko Windows i windows, a właśnie filmy z Linuxa, były by zapełnieniem tej luki jaka teraz jest w internecie. Bo nie oszukujmy się, lepiej się ogląda niż czyta. A można trochę naszej wiedzy przeistoczyć w coś dla innych. Może wtedy spróbowaliby chociaż posmakować Linuxa. A jak dobrze wiemy nei wszystko jest takie proste, WINE, czy inne aplikacje. Trochę nauka terminala czy coś. A jak dobrze to rozegramy, projekt okaże się sukcesem.
A co do mojego doświadczenia, co do takich projektów zbytnio nie mam, ale jak coś zacznę, nigdy nie porzucam w niepamięć, wszystko staram się doprowadzić do końca, a poza tym zawsze chciałem poprowadzić taką stronę, własnie o takiej tematyce no i mini sztab ludzi, pracujących ze mną. Ale sam nie dam rady, potrzebuje ludzi, którzy z chęcią pomogą a nie z musu.
Ajmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

No trochę szkoda, myślałem, że znajdę Tu trochę chętnych osób, żeby stworzyć grupę, ale nic, czekam na odpowiedzi : )
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Post autor: makson »

Moim zdaniem to nie zadziała.

Większość użytkowników Windowsa nie wie co to Linux lub Ubuntu, więc nie ma szans na trafienie na twoją stronę. Nawet jeżeli trafią, to takie sprawy jak system operacyjny ich nie interesują.

Z drugiej strony mamy osoby bardziej zainteresowane systemami operacyjnymi. Takie osoby nie potrzebują wideoporadników, żeby ogarnąć sprawę.

Jak na mój gust lepiej się przyczynisz do sprawy, jeżeli swój zapał spożytkujesz np. na rozwoju i promocji Start z Ubuntu, które jest lekturą obowiązkową każdego rozpoczynającego przygodę z Ubuntu.

Jak masz czas i zapał, to naprawdę radzę Ci przyłączać się do istniejącego projektu, niż tworzyć własny. Jak w CV napiszesz, że stworzyłeś własną stronkę z filmikami o Ubuntu, to nikt na to nie zwróci uwagę. Jak napiszesz, że byłeś redaktorem oficjalnego polskiego serwisu tej dystrybucji, to masz szansę zostać zauważonym.

Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Post autor: Hwiparam »

Czego konkretnie miałyby dotyczyć te poradniki? Też jeśli chodzi o inne distra, to raczej "klika" się w nich podobnie jak w Ubu, więc nie widzę specjalnego sensu robienia oddzielnych filmów opisujących np. konfigurację sieci w Ubuntu, Fedorze i OpenSuse. Myślę, że ktoś kto ogarnął jedno distro, poradzi sobie pewnie i z innymi, no może oprócz Archa, Gentoo i Slackware. A z tymi poradnikami do Archa to też pomysł raczej chybiony - jaki jest sens robienia wideoporadników w systemie, w którym 90% konfiguracji wykonuje się w trybie tekstowym? Jak miałby taki poradnik wyglądać?
Poza tym słyszałem o kilku stronach, które oferowały takie wideo i jakoś nic mi nie wiadomo, żeby któraś z nich specjalnie dobrze prosperowała i miała wysoką oglądalność. Myślę, że w światku linuksowym bardziej chodliwym towarem są poradniki "pisane" z ewentualnymi obrazkami/screenami.
Podsumowując: Ja Tobie i Twojemu projektowi źle nie życzę, ale też dobrze nie wróżę. Jeśli uważasz, że coś takiego jesteś w stanie rozkręcić i utrzymać na przyzwoitym poziomie, to nie ma problemu. Wcale nie musisz słuchać mojego gderania na forum, równie dobrze mogę się mylić ;)
Awatar użytkownika
Szmitas
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Szmitas »

Nie sądzę, żeby plan się przyjął, a wiesz dlaczego? Czas dostępu do rozwiązania.

Mając przed oczami tekst (odpowiednio sformatowany) możesz skupić wzrok tylko na kilku miejscach i bez potrzeby czytania całości znajdujesz rozwiązanie - a komu nie zależy na czasie?

W Twoim przypadku odpalasz film i oglądasz go sekunda po sekundzie lub stosujesz tzw. "szczęśliwy traf" licząc na szybkie znalezienie rozwiązania.

Niemniej życzę powodzenia.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.

Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Ajmen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

A ja jednak sądzę, że przyjemniejsze dla oka jest oglądanie. Wiadomo, że czytając dowiesz się więcej i szybciej, ale jak jest każdy wie.
No ale jak nie spróbujemy to sie nei dowiemy czy pomysł dobry, a niestety chętnych brak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”