Po instalacji sterowników ATI system się nie ładuje
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Po instalacji sterowników ATI system się nie ładuje
Witam - problem jak w temacie: po instalacji sterowników do mojej karty graficznej po restarcie komputera (laptop hp G62) pojawia się logo Ubuntu, a następnie informacja, że system załaduje się w bezpiecznym (chyba tak tam było napisane) trybie graficznym. Jednak nawet w ten sposób się nie ładuje. Jednym słowem nie mam żadnego dostępu do systemu.
W ogóle to podczas wcześniejszej aktualizacji poprzez Update Menagera wystąpił jakiś błąd - jakoś tak pod koniec, gdy widoczna była w okienku fraza "samba-common" czy jakoś tak. W trakcie instalacji pakietów językowych to samo.
Czy ktoś wie, co jest grane?
W ogóle to podczas wcześniejszej aktualizacji poprzez Update Menagera wystąpił jakiś błąd - jakoś tak pod koniec, gdy widoczna była w okienku fraza "samba-common" czy jakoś tak. W trakcie instalacji pakietów językowych to samo.
Czy ktoś wie, co jest grane?
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Po instalacji sterowników ATI system się nie ładuje
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Jaką to ma grafikę? Jeśli nie wiesz, to podaj wynik
Jaką to ma grafikę? Jeśli nie wiesz, to podaj wynik
Kod: Zaznacz cały
lspci | grep VGA
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Wynik:
Co zaś się tyczy mojego opisu, to nie wiem, co miałbym dodać. Proszę pytać szczegółowo - nie jestem bardzo zaawansowanym użytkownikiem Linuksa.
Wracając do karty - jestem trochę zdziwiony tym wynikiem, bo na Windowsie są inne cyferki.
Poza tym wszystkim w poprzedniej wersji Ubuntu takich problemów nie miałem.
Kod: Zaznacz cały
adam@adam-HP-G62-Notebook-PC:~$ lspci | grep VGA
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M880G [Mobility Radeon HD 4200]
02:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Manhattan [Mobility Radeon HD 5000 Series]
Wracając do karty - jestem trochę zdziwiony tym wynikiem, bo na Windowsie są inne cyferki.
Poza tym wszystkim w poprzedniej wersji Ubuntu takich problemów nie miałem.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
Jak odpalasz kompa pokazuje się Grub i masz menu, gdzie masz "Ubuntu, za pomocą systemu Linux 2.6.38-8-generic (tryb ratunkowy)" - wybierasz to i dostaniesz menu, gdzie możesz przywrócić domyślną konfigurację X, naprawić uszkodzone pakiety (po zainstalowaniu padniętego deba) i przejść do konsoli. Do konsoli w takim układzie przechodzisz żeby wpisać "sudo apt-get uninstall --purge fglrx". Potem spokojnie "sudo reboot" i Ubuntu powinno odpalić bezboleśnie w normalnym trybie, z grafiką, ale bez Unity. Żeby naprawić ostatnią rzecz zepsutą przez fglrx najłatwiej (nie najszybciej) jest użyć synaptica. Odpalasz synaptic, zaznaczasz po lewej "pakiety zainstalowane", w polu wyszukiwania wpisujesz glx, zaznaczasz wszystkie do reinstalacji (pewnie wystarczy tylko jeden, ale nie pamiętam który to był). Po tej operacji możesz spróbować odpalić z kosoli sudo restart gdm, jak nie pomoże, zrobić pełen restart - Radeon (czy inna karta) powinna ruszyć na otwartym sterze. Jeśli ten sposób nie zadziała, to już najprościej będzie przeinstalować Ubuntu. Aha, to menu (w trybie ratunkowym) ma lipne tłumaczenie, opcja "anuluj" tak na prawdę oznacza "wróć". Ogólnie podchodź do tych napisów jakby były google translatorem tłumaczone, nie traktuj ich całkiem dosłownie.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dzięki. Jednak już wcześniej zrobiłem reinstall do wersji 10.04, mając dość także innych problemów z działaniem 11.04. Pzdr