sieć lokalna na ubuntu 10.04 i stałe IP, i jednoczesny dostep do internetu z TOYA, wszystko połączone za pomocą switcha
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
sieć lokalna na ubuntu 10.04 i stałe IP, i jednoczesny dostep do internetu z TOYA, wszystko połączone za pomocą switcha
Cześć szanowni forumowicze, jestem świeżym użytkownikiem ubuntu i nie bardzo jeszcze wiem jak go programować i obsługiwać. Mam problem tego typu, że przy pomocy switcha i oczywiście kabli połaczyliśmy 5 komputerów w sieć tak aby można było korzystać z jednej drukarki i wymieniać pomiędzy sobą pliki. i to działa. korzystamy oczywiście z samby na Linuksie, ale mamy jeszcze dwa komputery z Win 98 i Win Vista. wszystko działa i jest ok!. komputery z uwagi na to że pracują na róznych systemach nie bardzo chcą działać na dynamicznych adresach więc mają statyczne adresy z puli 192.168.0.1. Problem zaczął się kiedy chcieliśmy podłączyć internet z sieci TOYA który ma adres dynamiczny, po prostu nie działa nam internet. dodaję że wszystkie komputery są podłączone do mojego komputera który ma adres 192.168.0.1 i do niego jest podłączona drukarka. gdy podłącze internet i włączę automatyczne połączenia rozłącza się sieć lokalna i pozostałe komputery nie mogą korzystać z drukarki. natomiast jak podłącze sieć lokalną to nie mogę korzystać z internetu. dodaję, że internet mamy podłączony kablem bezpośrednio do switcha do którego są podłączone wszystkie komputery. za udzieloną pomoc z góry dziękuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: sieć lokalna na ubuntu 10.04 i stałe IP, i jednoczesny dostep do internetu z TOYA, wszystko połączone za pomocą switcha
temat zamykam znalazłem sposób udało się podłączyc i śmiga ale dzięki za pomoc.