"Migotanie" ekranu przy zmianie jasności |MSI PR400-016PL, zintegrowana grafika Intel|
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
"Migotanie" ekranu przy zmianie jasności |MSI PR400-016PL, zintegrowana grafika Intel|
Cóż, w przypadku zmiany jasności ekranu, zaczyna się "migotanie" - raz pojaśnianie, raz ściemnianie w bardzo szybkim tempie. Komputer się czasami lekko zawiesza w tym momencie. Przy pracy na baterii występuje to samo (ekran jest ściemniany przy wyjęciu zasilania, więc migotanie się zaczyna na nowo).
Z początku chciałem nakręcić film i tu go wstawić jak to wszystko działa, ale chyba wiecie o co mi chodzi. Nie tylko ja zapewne mam ten problem. Występuje on u mnie od dawna i nie zmienia się nic na lepsze - dalej jest to samo. Występuje to tylko na Gnome, na Kubuntu z KDE nie zaobserwowałem podobnych problemów.
Reszta zdaje się działa dobrze. Zastanawia mnie jeszcze czy jest obsługa czytnika linii papilarnych (i jakieś oprogramowanie do tego)...
Laptop: MSI PR400-016PL
Mam nadzieję na jakieś rozwiązanie,
Pozdrawiam
EDYCJA: Nowe tropy: viewtopic.php?f=139&t=145287#p843067
Z początku chciałem nakręcić film i tu go wstawić jak to wszystko działa, ale chyba wiecie o co mi chodzi. Nie tylko ja zapewne mam ten problem. Występuje on u mnie od dawna i nie zmienia się nic na lepsze - dalej jest to samo. Występuje to tylko na Gnome, na Kubuntu z KDE nie zaobserwowałem podobnych problemów.
Reszta zdaje się działa dobrze. Zastanawia mnie jeszcze czy jest obsługa czytnika linii papilarnych (i jakieś oprogramowanie do tego)...
Laptop: MSI PR400-016PL
Mam nadzieję na jakieś rozwiązanie,
Pozdrawiam
EDYCJA: Nowe tropy: viewtopic.php?f=139&t=145287#p843067
Ostatnio zmieniony 27 lip 2011, 14:08 przez linuksiarz, łącznie zmieniany 3 razy.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Problemy z podswietleniem
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Sędziwy Jeż
Re: "Migotanie" ekranu przy zmianie jasności |MSI PR400-016PL|
Nazwa tematu zmieniona. Zapomniałem, że ekipa forum jest szczególnie wyczulona na słowo "problem" w tematach, które często jest dodawane mimowolnie. Na przyszłość będę starał się o tym pamiętać.
Rzeczywiście nazwa tematu mogła budzić różne odczucia co do zastanej treści (różne interpretacje). Mam nadzieję, że teraz jest lepiej.
Tak więc ktoś mógłby mi pomóc?
Rzeczywiście nazwa tematu mogła budzić różne odczucia co do zastanej treści (różne interpretacje). Mam nadzieję, że teraz jest lepiej.
Tak więc ktoś mógłby mi pomóc?
-
- Sędziwy Jeż
-
- Sędziwy Jeż
Re: "Migotanie" ekranu przy zmianie jasności |MSI PR400-016PL|
Znalazłem tymczasowe rozwiązanie problemu: ctrl+alt+F2, a jak przestanie mrugać to ctrl+alt+F7.
Może komuś się przyda.
-- 27 lip 2011 13:08 --
Niestety, ale problemu nadal nie udało mi się rozwiązać, ale udało mi się znaleźć następujące tropy:
I. Przez przypadek trafiłem na przewodnik po Ubuntu, a tam:
Ktoś wie, jak to samo zrobić w Ubuntu?
Wnioski:
1. Problemem są karty Intel, co by się zgadzało.
2. Niestety tego nie da się wyklinać w Ubuntu (gdzieś czytałem, że podobno w KDE).
II. Prawdopodobnie może mieć to jakiś związek z efektami Compiza...
III. Szukając głęboko znalazłem również coś takiego na forum:
Tylko, że jest to do Ubuntu 10.04 i nie mam pewności, czy na 11.04 zadziała. Poza tym, nie wiem do końca co te polecenia zmieniają...
IV. Pierwszym tropem był manager zasilania Gnome. W przypadku KDE nie zauważyłem tych mrugań.
Bardzo proszę o pomoc
Tylko, że jest to do Ubuntu 10.04 i nie mam pewności, czy na 11.04 zadziała. Poza tym, nie wiem do końca co te polecenia zmieniają...
Bardzo proszę o pomoc
Może komuś się przyda.
-- 27 lip 2011 13:08 --
Niestety, ale problemu nadal nie udało mi się rozwiązać, ale udało mi się znaleźć następujące tropy:
I. Przez przypadek trafiłem na przewodnik po Ubuntu, a tam:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Natt ... FlickeringScreen Keeps Flickering
If you have an Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML card, your screen may flicker every 5-10 seconds. To prevent this:
Menu -> System -> Administration -> Advanced -> Service Manager -> Uncheck "Detect RANDR (monitor) changes"
Ktoś wie, jak to samo zrobić w Ubuntu?
Wnioski:
1. Problemem są karty Intel, co by się zgadzało.
2. Niestety tego nie da się wyklinać w Ubuntu (gdzieś czytałem, że podobno w KDE).
II. Prawdopodobnie może mieć to jakiś związek z efektami Compiza...
III. Szukając głęboko znalazłem również coś takiego na forum:
viewtopic.php?t=130008#wrapRe: Screen Flicker Ubuntu 10.04
Quote:Originally Posted by Catharsis
Those instructions aren't the recommended way to install those packages. A much better way is:
Code:
sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa
sudo add-apt-repository ppa:kernel-ppa/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get install ppa-purge
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install linux-lts-backport-maverick
This will keep the Maverick kernel up-to-date automatically. You can also remove the PPAs by using ppa-purge just like you'd use add-apt-repository.
Thank you very much! Everything seems to be working just fine. I didn't notice this thread before I started my own. Fantastically, nothing was wrong with my hardware.
IV. Pierwszym tropem był manager zasilania Gnome. W przypadku KDE nie zauważyłem tych mrugań.
Bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc