Witam
Jak w temacie. Podczas uruchamiania komputerka i wybraniu F12 nie ma opcji startu z USB a jedynie HDD, FDD(!) i LAN. Nie znalazłem też pomocnych opcji w biosie. Dysk startowy przygotowany w ubuntu a wcześniej przy uzyciu Unetbootin (dwa podeścia).
[SOLVED] Jak uruchomić z pendriva netbooka Toshiba NB 500
- gesio
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[SOLVED] Jak uruchomić z pendriva netbooka Toshiba NB 500
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, 16:44 przez gesio, łącznie zmieniany 1 raz.
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
Re: Jak uruchomić z pendriva netbooka Toshiba NB 500
Bios Phoenix'a, tak?
Mam dwa laptopy z tym Biosem i Toshiba nie pochwaliła się możliwością bootowania z USB. Ale jednak ją mam.
Jeżeli to Phoenix, zrób tak:
Uruchom komputer z podpiętą pamięcią przenośną. W sekcji Boot obserwuj, czy przy którejś pozycji nie ma plusika. (U mnie jest przed HDD). Najedź na nią i rozwiń Enterem. Powinna się tam ukazać lista, na której jest także USB.
Mam dwa laptopy z tym Biosem i Toshiba nie pochwaliła się możliwością bootowania z USB. Ale jednak ją mam.
Jeżeli to Phoenix, zrób tak:
Uruchom komputer z podpiętą pamięcią przenośną. W sekcji Boot obserwuj, czy przy którejś pozycji nie ma plusika. (U mnie jest przed HDD). Najedź na nią i rozwiń Enterem. Powinna się tam ukazać lista, na której jest także USB.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Spróbuj jeszcze podczas uruchamiania przytrzymać esc (na samym początku).
- gesio
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
No cóż. Przyczyna problemu okazała się bardziej prozaiczna: bios netbooka nie rozpoznaje każdego pendriva. Mam dwa, drugi zadziałał normalnie. Oba to Kingstony i oba po 8GB. Jeden to prezent od Chipa a drugi to "zwykły" DataTraveler. Po podłączeniu i włączeniu komputera, pojawiła się na liście odpowiednia pozycja. Mało tego. Okazuje się, że można też go zbootować z karty SD!
Do majszy: w sekcji Boot nie pojawia się plusik ale kolejna pozycja z podłączonym urządzeniem.
Do majszy: w sekcji Boot nie pojawia się plusik ale kolejna pozycja z podłączonym urządzeniem.