Czy da się zmienić ustawienia karty graficznej żeby się nie/wolniej grzała ?

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Fr3on
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Czy da się zmienić ustawienia karty graficznej żeby się nie/wolniej grzała ?

Post autor: Fr3on »

Ostatnio zaczęły się egzaminy a co za tym idzie znalazłem kilka fajnych gier (natywnych) na Ubuntu. Przy jednej z nich komputer po 30 min grania się wyłącza. Temperatura karty graficznej na wykresie w NVIDIA X Server Settings rośnie w oczach. W Server Settings znalazłem też coś takiego jak Performance Level i tutaj jest moje pierwsze pytanie : czy da się to jakoś ograniczyć ,żeby nie wychodził poza poziom 2 ? I ostatnie pytanie, jak można inaczej wpłynąć poprzez konfigurację komputera na grzanie się karty graficznej (poza zmianą ilości detali w grze) ?

BTW
Mam GT 130M
Awatar użytkownika
kordys
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Czy da się zmienić ustawienia karty graficznej żeby się nie/wolniej grzała ?

Post autor: kordys »

Witam!
GT130M - czyli grafika mobilna w notebooku. Szczerze mówiąc to bez ingerencji w wewnątrz notebooka nic nie zrobisz. Jeżeli masz taka możliwość to możesz zastosować np. srebrzankę jako przewodnik termo, zastosować radiator pasywny, wymienić chłodzenie itd. Poza taki rzeczami nic innego nie pozostaje.
Jeżeli jednak notebook pracuje stabilnie i od przegrzewania się nie robi zwiechy lub artefaktów obrazu to nie masz powodów do obaw. Te GPU mogą pracować do nawet 85 stopni C.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”