Ostatnio zaczęły się egzaminy a co za tym idzie znalazłem kilka fajnych gier (natywnych) na Ubuntu. Przy jednej z nich komputer po 30 min grania się wyłącza. Temperatura karty graficznej na wykresie w NVIDIA X Server Settings rośnie w oczach. W Server Settings znalazłem też coś takiego jak Performance Level i tutaj jest moje pierwsze pytanie : czy da się to jakoś ograniczyć ,żeby nie wychodził poza poziom 2 ? I ostatnie pytanie, jak można inaczej wpłynąć poprzez konfigurację komputera na grzanie się karty graficznej (poza zmianą ilości detali w grze) ?
BTW
Mam GT 130M
Czy da się zmienić ustawienia karty graficznej żeby się nie/wolniej grzała ?
- kordys
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Czy da się zmienić ustawienia karty graficznej żeby się nie/wolniej grzała ?
Witam!
GT130M - czyli grafika mobilna w notebooku. Szczerze mówiąc to bez ingerencji w wewnątrz notebooka nic nie zrobisz. Jeżeli masz taka możliwość to możesz zastosować np. srebrzankę jako przewodnik termo, zastosować radiator pasywny, wymienić chłodzenie itd. Poza taki rzeczami nic innego nie pozostaje.
Jeżeli jednak notebook pracuje stabilnie i od przegrzewania się nie robi zwiechy lub artefaktów obrazu to nie masz powodów do obaw. Te GPU mogą pracować do nawet 85 stopni C.
GT130M - czyli grafika mobilna w notebooku. Szczerze mówiąc to bez ingerencji w wewnątrz notebooka nic nie zrobisz. Jeżeli masz taka możliwość to możesz zastosować np. srebrzankę jako przewodnik termo, zastosować radiator pasywny, wymienić chłodzenie itd. Poza taki rzeczami nic innego nie pozostaje.
Jeżeli jednak notebook pracuje stabilnie i od przegrzewania się nie robi zwiechy lub artefaktów obrazu to nie masz powodów do obaw. Te GPU mogą pracować do nawet 85 stopni C.