[C++] Początki...

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
DarkPeterII
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

[C++] Początki...

Post autor: DarkPeterII »

Witam,
chciałbym zacząć pisać aplikacje i gry w C++ na linuxa :)
Do tej pory programowałem w javie na urządzenia mobilne i troszkę na komputery. Ostatnio naszło mnie żeby zrobić jakąś gierkę w 3d, lecz wszystkie poradniki mówią jak zrobić coś w C/C++ a nie w javie :neutral: Dlatego postanowiłem że przesiądę się na C++ (z resztą w szkole też będzie C++ więc będzie się to opłacało).
Teraz czego dokładnie nie wiem: :pt36:
1. Jaki polecacie program do pisania aplikacji/gier w C++ na Linuxa(Ubuntu)? Z góry mówię że Eclipse nie bardzo wchodzi w grę gdyż mam już na nim zainstalowane biblioteki Androida ;-)
2. Czy znając dobrze javę i troszkę C++ będę mógł szybko zacząć uczyć się tworzyć gry w 3d?
Co do pytania nr. 2: właściwie to miałem już styczność z C++. Pisałem prosty kalkulator w aplikacji okienkowej na Windowsa.
Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź!
PS: Dla ogólnej wiadomości zamierzam robić grę przy pomocy OpenGL'a
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: [C++] Początki...

Post autor: kabanek »

oj nie chcę Cię zniechęcać, ale gry w 3D to raczej wyższa szkoła jazdy :D
naucz się przede wszystkim BARDZO DOBRZE podstaw.
Jako edytor na początek dobry jest geany albo nawet gedit. Bez komplikacji itp. Poza tym możesz ściągnąć sobie ze strony producenta Eclipse for c/c++. Z tamtym się nie powinno gryźć.

I taka rada: nie bierz się na razie za nic "okienkowego". Nauczy się pisać algorytmy w c++. Obadaj dobrze język i dopiero wtedy zacznij zerkać w stronę OpenGL'a czy aplikacji z GUI.

Java trochę Ci oczywiście pomoże, ale musisz pamiętać, że w c++ pisze się inaczej niż w dżawie :P chodź składnia jest podobna :)
Awatar użytkownika
dyschemist
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: dyschemist »

Jest też takie IDE jak Anjuta, która tworzy całe projekty desygnowane pod linuxa, ale nie wiem jak w anjuta z podpowiedziami i pracą w 3D
Awatar użytkownika
teka321
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: teka321 »

Ja również chciałbym zacząć programować gry w C++ ale najpierw chciałbym zasięgnąć fachowej literatury odnoszącej się do programowania gier. Obecnie jestem po lekturze Jerzego Grębosza - Symfonia. Ale chciałbym najpierw zdobyć więcej teoretycznej wiedzy odnośnie strategi programowania gier. Czy może mi ktoś zarekomendować jakąś książkę?
ace4ur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ace4ur »

Aktualnie sam po szkole uczę się c++ z symfonii standard.

I myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie ukończenie podstaw języka(symfonia) potem trochę więcej (Pasja c++) lub już jakaś biblioteka do grafiki np. SDL albo od razu na głęboką wodę OpenGL.
Taki mam zamiar.

Co do IDE na windowsie używałem VS C++ 2010 express bardzo mi sprzyjała podpowiedz kodu której niestety brakuje w Code::Blocks którego aktualnie używam do nauki na linuxie.
Może ktoś próbował uruchomić VS przez wine?
Awatar użytkownika
teka321
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: teka321 »

Ja nie wiem czy będę czytał Pasję C++ bo autor ją sam odradzał na wstępie. Nie mam zamiaru używać windowsowskich środowisk programistycznych typu Dev, Visual studio. Aktualnie jestem na 1 roku studiów informatycznych i chciałbym zacząć coś pisać na wakacjach. Programy piszę w NetBeans i środowiska tego nie mam zamiaru zmieniać. Interesują mnie konkretne tytuły jakie można zarekomendować. Słyszałem że dobrą książka Projektowanie gier. Podstawy. Wydanie II wydawnictwa HELION, ale wolałbym zasięgnąć opinii kogoś kto programuje zawodowo.
ace4ur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: ace4ur »

O student ;p

Co do książki o projektowaniu gier to też wysłucham chętnie zawodowych programistów najlepiej z gamedevu ;p

Jest też coś takiego nie zbyt obszernego ale do małych gierek powinno starczyć. http://lazyfoo.net/articles/article01/index.php
Awatar użytkownika
dyschemist
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: dyschemist »

Najpierw C++ potem gry :) zrozumieć statyczność kodu, potem obiektowość, potem projektować i dopiero gry pisać :>
Chris1507
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Chris1507 »

Do nauki C++ (a także innych języków programowania) polecam Stephen Prata, "Szkoła Programowania. Język C++". Miałem styczność z (kilkoma książkami do C++ ("Symfonia" Grębosza, "Od zera do gier kodera" i jeszcze kilka, tytułów nie pamiętam) i według mnie ta książka jest najlepsza.
Awatar użytkownika
Thomas_PL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: Thomas_PL »

Stephen Prata, "Szkoła Programowania. Język C++".
Też polecam. Bardzo fajna książka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”