Pytania przyszłego ucznia technikum.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
swat0284
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Pytania przyszłego ucznia technikum.

Post autor: swat0284 »

Witam,
mam następujący dylemat od września idę do technikum informatycznego ("elektryk" lub "teb") i na wakacjach chciałbym się zapoznać (lepiej zapoznać) z systemem. Z racji tego że szkoła ma mnie nauczyć programować w c++,JAVA, ASP.NET tworzyć algorytmy, strony (php, html), oraz podstawową obsługe systemów chcę wybrać najlepszy system.
Obie szkoły dają swoim absorwętą system operacyjny windows Vista, ja aktualnie posiadam windows 7 ale miałęm juz duże doświadczenie na (w) ubuntu. Więc pytam jaki system będzie dla mnie najlepszy (gł chodzi o kompatybilnośc z zadaniami szkolnymi). Do wyboru mam
-Windows XP PRO
-Windows Vista Home Premium
-Windows 7 PRO
-Ubuntu 10.10+
W ww szkołąch moge zdobyć certyfikaty:
-Linux
-NOVELL
-Microsoft
-ECCC
więc pytam też co wybrać?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Pytania przyszłego ucznia technikum.

Post autor: Jusko »

Podstawa programowa jest generalnie ta sama, więc będziesz używać w 95% Windows, Linuksa będzie namiastka (stawianie na maszynie wirtualnej, konfiguracja, jednak nie Ubuntu zapewne, a coś ambitniejszego od Ubu, jak choćby Arch). Bądź po prostu elastyczny i pracuj w obu systemach - Windows i GNU\Linux.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Pytania przyszłego ucznia technikum.

Post autor: Savpether »

Ja jestem studentem informatyki i szczerze mówiąc muszę mieć na Virtualbox Windowsa XP bo bez tego ciężko, chociażby Architektura komputerów, muszę programować w assemblerze, wszystkie instrukcje są przygotowywane pod Visual Studio 2010 i kompilator MASM, z NASMem, czy FASMem trochę go dzieli, np. NASM wymaga by w public była funkcja główna MASM tego nie wymaga. Dlatego też są miejsca, gdzie na dzień dzisiejszy bez windowsa nie można, aczkolwiek takich obszarów jest coraz mniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”