Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8
Z góry dziękuję.

Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zatem jednym z rozwiązań może być ... otwórz obudowę, wyjmij kabel ATA, przedmuchaj styki i kabel i ponownie podłączGalvatron pisze:Z góry dziękuję.

libata.force=noncq,
a jeśli nie pomoże spróbuj:
pcie_aspm=off
Zobaczymy ... Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Czy jest mozliwosc zmodyfikowania ustawien compiza (?) aby w filmach odtwarzanych poprzez HDMI na TV nie wystepowal "tearing" obrazu? Na ekranie lapka wszystko jest ok ale po HDMI tragicznie. Karta grafiki to Intel 3000HD (zintegrowana w procesorze i3). Probowalem Ubuntu, Kubuntu teraz Minta (najnowsze wersje) i wszedzie to samo.
PS: wybaczcie brak polskich znakow.
PS: wybaczcie brak polskich znakow.
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Co do udev-notify, ciekawa sprawa. Z jednej strony wydaje mi się, że jestem świadom co podłączam do komputera, z drugiej mam informację dokładniejszą niż pod Windowsem co to za urządzenie.
Np. dowiedziałem się, że moja mysz to Kensigton Ci10, bo taka informacja tylko na pudełku była, Windows pokazywał "Urządzenie HID".
Np. dowiedziałem się, że moja mysz to Kensigton Ci10, bo taka informacja tylko na pudełku była, Windows pokazywał "Urządzenie HID".
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)
SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
hem ja mam lubuntu i nie działają mi te powiadomienia=/ no ale cóż poza tym...świetna edycja kernela, poprostu nie ma na co narzekać, wszystko chodzi super, wifi/gry bateria trzyma konkretnie
jak znajdziesz chwile fajnie by było jakbyś zrobił tutorial co można wyłączyć przez simple service manager'a.
edit:
ok uruchomiłem to,ale wyskakują po 4 okienka na raz hmm troche tego dużo.

edit:
ok uruchomiłem to,ale wyskakują po 4 okienka na raz hmm troche tego dużo.
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
To normalne, pod Win też się instaluje coś 3x jako pendrive, jako pamięć masowa i na końcu jako firma X model Y pojemność Z
Co do wydajności kernela.. wow! Dziś wyjechałem w dłuższą trasę i 8,5W przy wyłączonym WiFi, zmniejszonym podświetleniu i pracując w Wordzie i czytając PDFy. Przełożyło się to na 6 i pół godziny ciągłej pracy
Dodam tylko, że ciekawy jestem czy co nowy kernel trzeba będzie odświeżać tego bumblebee, tak jak musiałem to robić z samym acpi_call. Ale jako sam projekt.. działa niby ok, ale nie współpracuje z grami pod wine/wineprefix
Co do wydajności kernela.. wow! Dziś wyjechałem w dłuższą trasę i 8,5W przy wyłączonym WiFi, zmniejszonym podświetleniu i pracując w Wordzie i czytając PDFy. Przełożyło się to na 6 i pół godziny ciągłej pracy

Dodam tylko, że ciekawy jestem czy co nowy kernel trzeba będzie odświeżać tego bumblebee, tak jak musiałem to robić z samym acpi_call. Ale jako sam projekt.. działa niby ok, ale nie współpracuje z grami pod wine/wineprefix
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ciesze się, że kernel działa prawidłowo ... pewnie pod koniec tygodnia albo w przyszłym nowa wersja v15.1, albo v15.2. Zmiany dotyczą m.in. "infrastruktury" GPS. Pojawiły się problemy i zmodyfikowałem m.in. ten fragment struktury kernela.
Co do ION2 ... Kolego cierzniak, znaczy się w aplikacjach natywnych działa Ci Nvidia przez bubblebee, a wine nie tak ? Czy uruchamiasz aplikacje przez Compiza, czy przez Metacity ?
Pozdrawiam
Co do ION2 ... Kolego cierzniak, znaczy się w aplikacjach natywnych działa Ci Nvidia przez bubblebee, a wine nie tak ? Czy uruchamiasz aplikacje przez Compiza, czy przez Metacity ?
Pozdrawiam
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Teraz to w ogóle nie działa
Odpalam wszystko przez Compiza, a natywne/wine.. hmm... nie gram w natywne gry, nie mam jakichś zaawansowanych programów do odpalania przez ION2, tylko włączyłem glxgears 60FPS na Intelu i 200FPS na nVidii; pytanie czy jakieś sterowniki zmieniłyby coś.
Drugie pytanie: czy będę musiał "przeinstalowywać" bumblebee tak samo jak musiałem to robić z acpi_call co nowy Twój kernel, bo acpi_call najzwyczajniej w świecie tworzył się dla danego kernela i tu widziałem, że jest podobnie.
Jest aktywna rozmowa na GitHubie w sprawie całego projektu, nawet już powstała idea zrobienia GUI jako indicator

Kod: Zaznacz cały
cierzniak@1215n:~$ ~/Pulpit/Oblivion
* Starting Bumblebee X server bumblebee _PS0 Enabling nVidia Card Succeded.
P3MO Enabling nVidia Card Succeded.
DGPS Enabling nVidia Card Succeded.
FATAL: Error inserting nvidia_current (/lib/modules/2.6.39-ext73-f1-15.0-atom-ags-cfs/updates/dkms/nvidia-current.ko): No such device
[ OK ]
[VGL] ERROR: Could not open display :1.
* Stopping Bumblebee X server bumblebee ERROR: Module nvidia does not exist in /proc/modules
_DSM Disabling nVidia Card Succeded.
_PS3 Disabling nVidia Card Succeded.
P3MO Disabling nVidia Card Succeded.
DGPS Disabling nVidia Card Succeded.
Drugie pytanie: czy będę musiał "przeinstalowywać" bumblebee tak samo jak musiałem to robić z acpi_call co nowy Twój kernel, bo acpi_call najzwyczajniej w świecie tworzył się dla danego kernela i tu widziałem, że jest podobnie.
Jest aktywna rozmowa na GitHubie w sprawie całego projektu, nawet już powstała idea zrobienia GUI jako indicator

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Znaczy się nie działa Ci w ogóle, czy tylko pod wine ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Aktualizacja projektu obywa się 2-3 razy dziennie.. już działa mi wszystko, tylko gry pod wine klatkują.. nawet GTA SA, która na GMA 3150 śmiga na tych samych ustawieinach które mam ustawione przy IONie. Pewnie to kwestia Compiza / OpenGL
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Wiedziałem, że projekt się szybko rozwija ... ale, aż tak ?
... W najbliższych dniach - mam nadzieje, udostępnię m.in. zmodyfikowane ustawienia Compiza - zapewniając idealną płynność zarówno w grach, jak i w funkcjonowaniu pulpitu. Testuje także różne rozwiązania xorg.conf dla Nvidii i Intela ... a może najbliższych dwóch tygodniach zakupie maszynę na platformie Brazos AMD ... muszę ją mieć do testów i jak dobrze pójdzie zaproponuje w związku z tymi maszynami (net/not/subnotebooki) coś ciekawego ... ponownie mam nadzieje
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Nie mam możliwości pobrania skryptu np. "instalator-linux-imege-headres-realtek-v.15.0-atom ". Szkoda bo właśnie przeinstalowałem system 
EDIT: Już można.

EDIT: Już można.
-
- Sędziwy Jeż
Po instalacji kernela 15.0 nie moge przejść na pierwszą konsolę
Witajcie
Uruchomiłem skrypt instalacyjny instalator-linux-imege-headres-realtek-v.15.0-atom na moim asusie 1201n i nie mogę przejść na żadną konsolę (ctrl+alt+f1,2,3,4,5,6). Przechodzi mi na czarny ekran. Mogę tylko wrócić do trybu graficznego poprzez ctrl+alt+f7. Chcę zainstalować sterowniki NVIDIA ale przez to nie mogę. Wiem, że ubuntu ma coś takiego jak System-> Administracja -> Dodatkowe sterowniki ale to nie jest dla mnie rozwiązaniem. Te konsole są mi potrzebne. Przed instalacją kernela ext73 można było przechodzić na te wszystkie konsole.
Uruchomiłem skrypt instalacyjny instalator-linux-imege-headres-realtek-v.15.0-atom na moim asusie 1201n i nie mogę przejść na żadną konsolę (ctrl+alt+f1,2,3,4,5,6). Przechodzi mi na czarny ekran. Mogę tylko wrócić do trybu graficznego poprzez ctrl+alt+f7. Chcę zainstalować sterowniki NVIDIA ale przez to nie mogę. Wiem, że ubuntu ma coś takiego jak System-> Administracja -> Dodatkowe sterowniki ale to nie jest dla mnie rozwiązaniem. Te konsole są mi potrzebne. Przed instalacją kernela ext73 można było przechodzić na te wszystkie konsole.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Re: Po instalacji kernela 15.0 nie moge przejść na pierwszą konsolę
Bardzo dziwne na moich maszynach działa ... jeśli nie tak wykonaj w konsoli: sudo service gdm stop. Następnie instalacja sterownika i sudo service gdm start.Linkas pisze:Witajcie
Uruchomiłem skrypt instalacyjny instalator-linux-imege-headres-realtek-v.15.0-atom na moim asusie 1201n i nie mogę przejść na żadną konsolę (ctrl+alt+f1,2,3,4,5,6). ....
Pozdrawiam
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Re: Po instalacji kernela 15.0 nie moge przejść na pierwszą konsolę
Miałem ten problem na stacjonarce z Ubuntu 11.04. Trzeba zmienić ustawienia graficzne w GRUB'ie:Linkas pisze:Witajcie
gksu gedit /etc/default/grub && sudo update-grub
2. Odkomentowujesz GRUB_GFXMODE= i zamiast 640x480 wpisujesz coś wyższego (np. 1024x600).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
-
- Sędziwy Jeż
Dzięki Galvatron. Twoje rady były bardzo pomocne. Dla potomnych zamieszczam mój plik /etc/default/grub
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
# info -f grub -n 'Simple configuration'
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet vga=normal splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console
# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1366x768
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Zobaczymy tego AMD, choć sama marka jakoś do mnie nie przemawia. Takie jakieś przyzwyczajenie i lata Intela "pod maską".
Zainstalowałem NFS Underground 2 który na minimalnych detalach i 800x600 zacina się, więc to wina jednak leży gdzieś pomiędzy grafiką X'ami i compizem... Ta gra jest tak stara, że na GMA3150 na Windzie grałem z wymuszoną rozdziałką HD i full detalami bo wtedy grałem 5 godzin a nie 3
Zainstalowałem NFS Underground 2 który na minimalnych detalach i 800x600 zacina się, więc to wina jednak leży gdzieś pomiędzy grafiką X'ami i compizem... Ta gra jest tak stara, że na GMA3150 na Windzie grałem z wymuszoną rozdziałką HD i full detalami bo wtedy grałem 5 godzin a nie 3

- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Przed chwilą, mimo przedmuchania styków i użycia komendy libata.force=noncq (drugiej nawet nie sprawdzałem, bo nie mam PCI-E ani SATA), wrócił mój ukochany błąd: viewtopic.php?f=216&t=144734&p=846001&s ... 59#p845995
Przy okazji, znalazłem i przetestowałem PPA z Compizem 0.8.6 dla Ubuntu 11.04. Wszystko działa i nie jestem już skazany na problematycznego, niestabilnego 0.9.4, na siłę zaserwowanego nam przez Canonical. Jedynym minusem - dla mnie mało istotnym - jest konieczność rezygnacji z Unity.
Przy okazji, znalazłem i przetestowałem PPA z Compizem 0.8.6 dla Ubuntu 11.04. Wszystko działa i nie jestem już skazany na problematycznego, niestabilnego 0.9.4, na siłę zaserwowanego nam przez Canonical. Jedynym minusem - dla mnie mało istotnym - jest konieczność rezygnacji z Unity.
- d3v4
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
Mnie od paru(nastu) ladnych wersji wywala do okna logowania gdy uznaje, ze jest za nudno. Dlatego zmuszony jestem uzywac 10.1 - tak jest i z ta wersja, i ze stabilna 14.8 rowniez. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Co do problemu z dyskiem ... przebudowałem kernele atom i K8 ... zobaczymy ... włączyłem większa zgodności ze starym sprzętem. Co do Compiza, cóż są tego plusy i minusyGalvatron pisze:Przed chwilą, mimo przedmuchania styków i użycia komendy libata.force=noncq (drugiej nawet nie sprawdzałem, bo nie mam PCI-E ani SATA), wrócił mój ukochany błąd: viewtopic.php?f=216&t=144734&p=846001&s ... 59#p845995

Pozdrawiam