Blu-ray - odtwarzanie fimu

Grafika, film, dźwięk.
czesiotest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Blu-ray - odtwarzanie fimu

Post autor: czesiotest »

Czy zmieniło się coś w sprawie odtwarzania filmów blu-ray? Czy nadal nie da się tego odtworzyć w żaden sposób?

Jestem wdzięczny za każdą poradę, która pozwoliła by na Kubuntu odtworzyć taki film.

Dzięki za pomoc.

EDIT:
Chodzi mi o odtwarzanie w locie z płyty.
clostermann
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Blu-ray - odtwarzanie fimu

Post autor: clostermann »

Hmmm, jeszcze w czasach 9.04 miałem program lxBDPlayer: http://lxbdplayer.sourceforge.net/english.html
Nie wiem tylko, jak z kompatybilnością z najnowszymi systemami, bo nie używałem od tamtego czasu ani razu...
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Z odtworzeniem Blue-ray nie ma obecnie problemu przy pomocy VLC, Mplayer, Kaffeine itp. Nie wiem czy fakt że jest na płycie mógłby stanowić jakiś dodatkowy problem. Chyba że to zakodowany materiał z DRM, w tym przypadku nie obejrzysz.
czesiotest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak rozpoznać, że płyta jest zakodowana DRM?

Rozumiem, że mój problem to DRM:

Kod: Zaznacz cały

$ mplayer bluray:////media/QUANTUM_OF_SOLACE_F3/
MPlayer 1.0rc4-4.5.2 (C) 2000-2010 MPlayer Team
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing bluray:////media/QUANTUM_OF_SOLACE_F3/.
libbluray/bluray.c:397: TP header copy permission indicator != 0, unit is still encrypted? (0x29ffdd0)
libbluray/bluray.c:397: TP header copy permission indicator != 0, unit is still encrypted? (0x29ffdd0)
?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Spróbuj otworzyć ten plik. Jak bedzie działał to będziesz miał automatycznie odpowiedź.
czesiotest
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Działa.
krzyniek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: krzyniek »

Wydaje się, że problem odtwarzania "w locie" oryginalnych (czyt. zakodowanych) płyt Blu-ray powoli sie rozwiązuje. Udało mi się dziś skonfigurować komputer HTPC koledze i filmy śmigają aż miło.
Komputer Zotac Zbox-ID36BR3D z Athlonem i nVidią na pokładzie - wbudowany slim Blu-ray. System Ubuntu 11.04. Zainstalowany MakeMKV. Zainstalowany XBMC (obsługuje natywnie VDPAU). Zainstalowny plugin video do XBMC o nazwie "Blu-ray".
Odtwarzanie polega na włożeniu płyty do czytnika, odpaleniu XBMC a w nim wtyczki "Blu-ray". Następnie klikamy na "Play Disc" - czekamy parę minut w czasie których plugin automatycznie odpala w tle MakeMKV i strumieniuje blu-ray. Następnie cieszymy się filmem w XBMC (bez zacięć na w/w konfiguracji). Jedyna wada to brak dostępu do menu płyty - widzimy tylko film. Oczywiście mamy możliwość wyboru napisów badź ścieżki dźwiękowej.
Sam byłem zaskoczony, że się udało bo trochę się naczytałem o trudnościach i "że się nie da". Nie jestem również linuksowym guru. Wystarczyło trochę cierpliwości i wytrwałości w przeglądaniu zagranicznych forów.
W sumie największym wyzwaniem było zainstalowanie MakeMKV bo wymaga ręcznej kompilacj - reszta jest banalnie prosta.
Ciekaw jestem jak to wygląda na innych konfiguracjach sprzętowych. Odradzam VLC jako odtwarzacz do Blu-ray, bo choć odczytuje strumień z MakeMKV to ma problemy z użyciem VDPAU i strasznie tnie obraz.
Jeśli będzie zainteresowanie tematem to mogę spróbować napisać szczegółową instrukcję "krok po kroku" - w wolnej chwili ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”