e X t 7 3 pisze:d3v4 pisze:Mnie od paru(nastu) ladnych wersji wywala do okna logowania gdy uznaje, ze jest za nudno. Dlatego zmuszony jestem uzywac 10.1 - tak jest i z ta wersja, i ze stabilna 14.8 rowniez. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje.
Widzisz Pan ... nie opisujesz problemu ... zatem Ja nie mam szans szukać jego rozwiązania. jak wielokrotnie proszę - istnieje jakiś problem, wykluczyliście inne czynniki piszcie. Tylko w ten sposób mogę ulepszać moje wydania kernela.
Pozdrawiam
No wiec nie pamietam dokladnie od ktorej wersji, byla to albo koncowka linii 12.x albo poczatek 13.x, az do wersji terazniejszej, w naprawde losowych sytuacjach - chociaz najczesciej zdaza sie to pod wiekszym obciazeniem - ekran nagle robi sie caly czarny, przez pare sekund slychac mielenie dyskiem, a nastepnie ukazuje mi sie okno logowania. Nie mam pojecia do moze byc przyczyna tego problemu, kiedys tu juz pisalem i ktos poprosil o liste programow jakich uzywam (bylo to zwiazane z tym ze dodales jakas nowa funkcje(?) w kernelu), wiec podaje je jeszcze raz: kadu, chrome, skype, gnome mplayer, eclipse, gimp, smplayer, abiword, xchat. Wiecej nie pamietam, wiec chyba rzadko ich uzywam, a te dziwne "crashe" mam dosc czesto. Wersja ubuntu 10.04, lenovo n200 na c2d, chipsecie 965 express i zintegrowanym ukladzie graficznym intela gma x3100. Z gory dziekuje za pomoc, jezeli potrzeba jeszcze jakichs danych/wynikow komend/etc to dorzuce co trzeba. ; )
Galvatron pisze:Wywalanie do ekranu logowania może oznaczać reset X-server'a. Skoro nie korzystasz z Unity, to na sam początek sugerowałbym downgrade do Compiza 0.8.6, przy pomocy
tego PPA (sam tak zrobiłem i działa). Oczywiście może być konieczne ponowne dobranie optymalnych ustawień, bo jak wspominał e X t 7 3, starego Compiza trzeba wyłączać na czas grania, co chyba jednak nie powinno być większym problemem. W każdym razie trzeba wykluczyć niestabilnego Compiza.
Czy wraz z upgrade/downgrade-em kernela nastepuje upgrade/downgrade compiza? Mnie sie wydawalo, ze nie, ale pytam, bo kiedy po prostu z gruba wybiore kernel ext73 o numerze 10.1 wszystko wraca do normy, tj koncza sie te dziwne randomowe powroty do okna logowania.
PS: Jestem pewien, ze to nie problem z temperatura.