ASUS K52Jc, GeForce 310M. Sterownik nv potrzebuje przeładownia X

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
unfa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

ASUS K52Jc, GeForce 310M. Sterownik nv potrzebuje przeładownia X

Post autor: unfa »

Hej!

Z tym sprzętem mam rozmaite problemy. Zaczęło się od tego że po instalacji sterowników nVidia (np. przez Jockey lub Synaptic) X.org odmawiał współpracy mówiąc albo że nie znalazł urządzeń albo że nie znalazł sterowników. Zazwyczaj to pierwsze. Długo bawiłem się z ustawieniami, ale nic nie pomagało. Wszystko działało pięknie (Compiz, Blender i gry wymagające akceleracji 3D) na czystym systemie (Ubuntu w różnych odmianach) dopóki nie zainstalowałem sterów nVidia.

Próbowałem przekonfigurowywać plik /etc/X11/xorg.conf pod różne sterowniki ale działał tylko vesa.

Wyczytałem w końcu że domyślnie Ubuntu używa sterownika nv. Znalazłem też gdzieś że problemy z laptopami ASUS można roziązać przechodząc w BIOSie w inny tryb obsługi dysków. Wpisałem więc w xorg.conf "nv" a w BIOSie przestawiłem opcję związaną z zachowaniem kontrolera dysków (dwie możliwości) i to jakoby pomogło.

Pierwsza rzecz to że gdy uruchomiłem system to co prawda pokazał się komunikat że serwer X nie działa i że Ubuntu uruvhamia się w okrojonym trybie video, ale komunikat ten po raz pierwszy zobaczyłem w natywnej rozdzielczości mojego ekranu (1366x768). Dobry znak.

Jeśli teraz każę iXom się zrestartować to system wstaje normalnie na sterowniku nv i mam akcelerację 3D!

Pytanie brzmi: dlaczego muszę przechodzić przez ekran błędu i wyzwalać restart Xserwera, skoro nv działa? Co mogę zrobić aby system uruchamiał się od razu jak trzeba?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc! :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: ASUS K52Jc, GeForce 310M. Sterownik nv potrzebuje przeładownia X

Post autor: e X t 7 3 »

Witam ... ależ tu nie ma żadnej tajemnicy = tam jest Optimus. Zatem jeśli się da go wyłączyć w biosie proszę to zrobić. Inaczej droga wskazanie w niniejszym wątku. Najprawdopodobniej po wyjściu kernela 3.0 powinno być znacznie łatwiej. Ja wypuszczę swoją wersje kernela (opartego o 3.0.x) niedługo po oficjalnej premierze.

PS. Raczej zakładam, że nie działa na Nvidia na Intelu - proszę o wynik lsmod.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”