Czy Canonical powinien skomercjalizować Ubuntu?

Plotki, ploteczki na temat Ubuntu
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czy Canonical powinien skomercjalizować Ubuntu?

Post autor: Shimmy »

marcin1982 pisze:@Shimmy - powiem tylko tyle, patrz dalej, łam, czego rozum nie złamie ... inaczej nigdy nie wyjdziemy poza góra 5 procent ... patrz globalnie.

Pozdrawiam.
Ależ ja rozumiem doskonale o co Ci chodzi tylko miałem na myśli że to nie ten wątek na Twoje zagadnienia.

mat pisze:
kordys pisze:Jeżeli uważasz że Awesome Soccer jest jakimkolwiek wyznacznikiem... Lub jeżeli ma wzbudzić entuzjazm, zachwyt cokolwiek to czas teleportować się do XXI wieku.
Nic takiego nie napisałem.
Awesome Soccer World 2010 jest całkiem niezłą grą indie stworzoną przez małą firmę i jak na razie żaden z obecnych producentów nie oferuje lepszej gry dla Linuksa. Przypominam, że wielokrotnie została pozytywnie oceniona przez róznego rodzaju serwisy internetowe:

http://www.red27studios.com/blog/
No właśnie, dlatego pisze że nie ma nic ciekawego w tej działce a Ty tu dajesz link do jakiejś protezy. Nie ma nawet nadziei że coś takiego będzie gdyż EA lubuje sobie Microsoft a Konami widzi tylko Win i Mac.

@Offtopując: też grałem na pegasusie :P
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

mlody969 pisze:Awesome Soccer World 2010? Oglądałem na YT. Podobną grę miałem na pegasusie :D
Ściągnij demo i wtedy oceniaj grę. Awesome Soccer World 2010 ma dość spore wymagania systemowe, a więc jakim cudem miałoby to przypominać grę dla Pegasusa? ;)
mlody969
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: mlody969 »

jakie ma wymagania? bo gdzie nie spojrze to widzę brak minimalnych wymagań. zresztą jakie to ma znaczenie, ta grafika to podróż w czasie 15 lat wstecz
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

mat pisze:
mlody969 pisze:Awesome Soccer World 2010? Oglądałem na YT. Podobną grę miałem na pegasusie :D
Ściągnij demo i wtedy oceniaj grę. Awesome Soccer World 2010 ma dość spore wymagania systemowe, a więc jakim cudem miałoby to przypominać grę dla Pegasusa? ;)
No właśnie, wymagania jak Fifa 2006 a rozgrywka jak Sensible Soccer z 1999 roku :P Mat, chwytasz się brzytwy z tymi wymaganiami, jak fanboy.

Trzeba żyć z tym że gry Linuksowe nie są zbyt ciekawe, aczkolwiek niektóre są w miarę fajne jeśli nie mierzymy ich skalą tych z Windowsa. I nie ma co oszukiwać rzeczywistości, tupać nóżkami itd. Dla przykładu, aby mnie każdy zrozumiał - ostatnio zakupiłem ET Quake Wars, bardzo fajna strzelaninka ale nie mogę porównać jej z Battlefieldem co nie znaczy że nie jest przyjemna dla mnie.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 11:26 przez Shimmy, łącznie zmieniany 2 razy.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

mlody969 pisze:wsparcie jest wynikiem popularności. po co firma by miała wspierać system mało popularny?
Zainteresowanie producentów danym systemem jest zależne od finansowego wsparcia użytkowników, a nie popularności wykazywanej w statystykach.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

mat pisze:
mlody969 pisze:wsparcie jest wynikiem popularności. po co firma by miała wspierać system mało popularny?
Zainteresowanie producentów danym systemem jest zależne od finansowego wsparcia użytkowników, a nie popularności wykazywanej w statystykach.
A finansowe wsparcie jest proporcjonalne do popularności, no chyba że znasz jakiś system którego grono ma mniej więcej 100 członków i każdy z nich płaci milion dolarów.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Shimmy pisze:No właśnie, wymagania jak Fifa 2006 a rozgrywka jak Sensible Soccer z 1999 roku :P Mat, chwytasz się brzytwy z tymi wymaganiami, jak fanboy.
Odnośnie wymagań gry to po prostu zwróciłem uwagę na oczywisty fakt.
Shimmy pisze:Trzeba żyć z tym że gry Linuksowe nie są zbyt ciekawe, aczkolwiek niektóre są w miarę fajne jeśli nie mierzymy ich skalą tych z Windowsa. I nie ma co oszukiwać rzeczywistości, tupać nóżkami itd. Dla przykładu, aby mnie każdy zrozumiał - ostatnio zakupiłem ET Quake Wars, bardzo fajna strzelaninka ale nie mogę porównać jej z Battlefieldem co nie znaczy że nie jest przyjemna dla mnie.
Pozwoli zaczynasz rozumieć mój punkt widzenia na temat gier dla Linuksa. Nie korzystam z WIndows w domu od 7 lat, a więc nie imteresuje się grami dla tego systemu. Nie tworzę także żadnych porównań Linuksa z systemem WIndows, poniewaz go nie mam i mnie on i jego aplikacje zupełnie nie interesują. Mam oczywiście komputer iMac z Mac OS X z którego także korzystam, ale praktycznie nie kupuję gier dla tego systemu, chyba że wersja dla Mac OS X została dołączona np. akcja HIB, Barkanoid 2, BCS. Chociaż czasami śmieszy mnie sytuacja, gdy danej gry nie ma dla Mac OS X lub jest wydawna z rocznym lub dwuletnim opóźnieniem w porównaniu do wersji dla Linuksa.
mlody969
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Zainteresowanie producentów danym systemem jest zalezne od potencjalnego popytu jaki moga stworzyć jego użytkownicy. Im więcej użytkowników danego systemu tym większa liczba potencjalnych klientów. Proste? Proste
Pozwoli zaczynasz rozumieć mój punkt widzenia na temat gier dla Linuksa. Nie korzystam z WIndows w domu od 7 lat, a więc nie imteresuje się grami dla tego systemu. Nie tworzę także żadnych porównań Linuksa z systemem WIndows, poniewaz go nie mam i mnie on i jego aplikacje zupełnie nie interesują.
Kolego, ale ludzi interesują. To że ty korzystasz z linuxa znaczy że z róznych powodów jest to dla ciebie system lepszy niż windows, sam go wybrałeś. Ale jaki jest sens przekonywania przekonanych? Wybacz, ale to "nie mierzenie gier na linuxa skalą tych z windowsa" to dla mnie nic innego jak przekaz "jeżeli używasz linuxa to docenisz gry które się na niego pojawiają". A co z tymi którzy Linuxa póki co nie mają? Przecież właśnie cały ten temat jest o tym aby Ubuntu wyszło poza krąg stałych linuxiarzy i dotarło do zwykłego człowieka. A ci ludzie nie patrzą jedną i drugą miarą, oni po prostu patrzą na to co mogą mieć na jednym systemie a co na drugim. Wszelkie miary ich nie interesują, to są konsumeci i dla nich się liczy to co dostaną i za ile.

Można dalej zamydlać sobie oczka wmawiając "nie oceniam gier na linuxia miarą z windowsa bo mnie ten system nie interesuje" a potem drapać po głowie i wymyslać kolejne spiskowe teorie dotyczące MS i twórców sprzętu i oprogramowania dla wyjaśnienia tezy dlaczego kolejny rok popularność Linuxa ani drgnęła. Sprawa jest prosta - ci którzy mieli mieć linuxa już mają. Aby popularność się zwiększyła trzeba sięgnąc dalej, poza krąg linuksowych fanów
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

mlody969 pisze:Zainteresowanie producentów danym systemem jest zalezne od potencjalnego popytu jaki moga stworzyć jego użytkownicy. Im więcej użytkowników danego systemu tym większa liczba potencjalnych klientów. Proste? Proste
Potencjalny popyt? Przypomniała mi się wpadka Johna Carmacka sprzed 13 lat, który liczył że przy liczbie 10 milinów użytkowników sprzeda blisko 50.000 kopi Quake 3 dla Linuksa. Użytkownicy Linuksa woleli jednak w większości kupić wersję dla Windows tej gry oraz przy okazji doprowadzić do bankructwa Loki software.
mlody969 pisze:Kolego, ale ludzi interesują.

Wiem. Z tego faktu również zdaje sobie sprawę twórca Linuksa:

"Robię to co robię, bo uważam to za interesujące i warte uwagi, a nie dlatego, że jestem nastawiony anty-microsoftowo. Używałem kilku produktów tej firmy i nigdy nie odczuwałem do niej żadnej niechęci. Microsoft mnie po prostu nie interesuje. (...) Niektórzy ludzie trochę za bardzo podniecają się Microsoftem."

http://www.pctips.pl/news/120556/100/To ... oftem.html
mlody969 pisze:To że ty korzystasz z linuxa znaczy że z róznych powodów jest to dla ciebie system lepszy niż windows, sam go wybrałeś..

Obecnie nie ma czegoś takiego, jak Lepszy system.
mlody969 pisze:Ale jaki jest sens przekonywania przekonanych?

Zapytaj producentów, którzy już nie tworzą gier dla Linuksa. Niestety ich obawy odnosnie użytkowników Linuksa się później potwierdziły.
mlody969 pisze:Wybacz, ale to "nie mierzenie gier na linuxa skalą tych z windowsa" to dla mnie nic innego jak przekaz "jeżeli używasz linuxa to docenisz gry które się na niego pojawiają".

Prawidłowo. Wiele użytkowników czeka na cud, który nigdy nie nadejdzie. Potrzeba trochę cierpliwości
i doceniania pracy, jaką wkładają obecne firmy oraz osoby rozwijające aplikacje dla Linuksa.
mlody969 pisze:A co z tymi którzy Linuxa póki co nie mają?

To samo co z osobami, które np. z różnych powodów nie chcą kupić komputera Apple. Przeiceż nie możesz oszukiwać ludzi i mówić, że jest to zastępstwo dla Windows.
mlody969 pisze:Przecież właśnie cały ten temat jest o tym aby Ubuntu wyszło poza krąg stałych linuxiarzy i dotarło do zwykłego człowieka. A ci ludzie nie patrzą jedną i drugą miarą, oni po prostu patrzą na to co mogą mieć na jednym systemie a co na drugim. Wszelkie miary ich nie interesują, to są konsumeci i dla nich się liczy to co dostaną i za ile.

Nie możesz szybko spopularyzować Ubuntu wśród znacznie większej liczby osób, skoro wieloletnii użytkownicy twierdzą, że kupowanie aplikacji dla Linuksa nie ma sensu. Ci nowi użytkownicy będą chcieli programów/gier, które nie powstają, poniewaz obecni użytkownicy Linuksa ciągle zaprzpaszczają szanse na ich powstanie. Nie mamy prawa krytykować osób firm korzystających z innych systemów, skoro większośc z nas używa Ubuntu dla rozrywki.

mlody969 pisze:Można dalej zamydlać sobie oczka wmawiając "nie oceniam gier na linuxia miarą z windowsa bo mnie ten system nie interesuje" a potem drapać po głowie i wymyslać kolejne spiskowe teorie dotyczące MS i twórców sprzętu i oprogramowania dla wyjaśnienia tezy dlaczego kolejny rok popularność Linuxa ani drgnęła. Sprawa jest prosta - ci którzy mieli mieć linuxa już mają. Aby popularność się zwiększyła trzeba sięgnąc dalej, poza krąg linuksowych fanów
Ja sobie niczego nie wmawiam oraz nie znoszę historii spiskowych dotyczących Microsoft, sprzętu oraz
ich wrogości do Linuksa. Po co mam snuć teorie spiskowe, skoro mamy producentów rozwijających aplikacje oraz sprzęt dla Linuksa oraz ich własne problemy? Rok Linuksa to stary i sprytny tekst marketingowy, który do znudzenia powtarzają niektórzy użytkownicy tego systemu. Mnie interesuje dlaczego firmy takie, jak np. Runesoft przy obecnej liczbie użytkowników Linuksa nie znaleźli zbyt wielu klientów. Co z nam z kilku milinów nowych użytkowników Ubuntu, którzy korzystają z niego dla rozrywki?
mlody969
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Potencjalny popyt? Przypomniała mi się wpadka John Carmacka sprzed 10 lat, który liczył że przy liczbie 10 milinów użytkowników sprzeda blisko 50.000 kopi Quake 3 dla Linuksa. Użytkownicy Linuksa woleli jednak kupić wersję dla Windows tej i gry oraz przy okazji doprowadzić do bankructwa Loki software.
10 lat temu dostępność sterowników pod Lina była fatalna a system ten głównie przyciągał nerdów i no-lifów w okularach którzy zamiast grać woleli kernela kompilować. Więc to była raczej fantazja programisty niż poważne badania marketingowe jakie robi każda poważna firma przed wprowadzeniem produktu na rynek. To było do przewidzenia. Oczywiście biznesowe wpadki się zawsze zdarzały i zawsze będą zdarzać w każdym segmencie rynku, ale system mający popularność na granicy albo nawet poniżej błędu statystycznego nie przyciągnie uwagi producentów softu póki nie stanie się znaczącą siła na rynku. A to można zrobić poprzez popularyzację. Bo nawet zakładając skłonność do płacenia za programy użytkowników Linuxa to jest ich po prostu zbyt mało aby specjalnie dla nich wypuszczac soft. Przeportowanie programu na system którego używa w najlepszym wypadku 1/20 użytkowników komputerów wiąże się z wielkim ryzykiem bo przy tak niskiej popularności i wiążącej się z nią możliwością błedów statystycznych ewentualne zyski to loteria. Zwłaszcza że jeszcze trzeba by zapewnić wsparcie dla użytkowników których problemy w 70% będą wynikać z tego że sobie odinstalowali/doinstalowali jakiś pakiet systemowy albo jakiś Czesiek z Mietkiem udostępnił aktualizację która ingeruje w inne składniki systemu.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

mlody969 pisze:10 lat temu dostępność sterowników pod Lina była fatalna a system ten głównie przyciągał nerdów i no-lifów w okularach którzy zamiast grać woleli kernela kompilować. Więc to była raczej fantazja programisty niż poważne badania marketingowe jakie robi każda poważna firma przed wprowadzeniem produktu na rynek.

Bez przesady. Id software było poważnym producentem, a wyniki sprzedaży loki software często sięgały ponad 2 tysięcy kopi danej gry. Czyli znacznie lepiej niż większość dzisiejszych produckcji dla Linuksa.
mlody969 pisze:To było do przewidzenia. Oczywiście biznesowe wpadki się zawsze zdarzały i zawsze będą zdarzać w każdym segmencie rynku, ale system mający popularność na granicy albo nawet poniżej błędu statystycznego nie przyciągnie uwagi producentów softu póki nie stanie się znaczącą siła na rynku.

Kłopot w tym, że problem pozostał:

http://web.archive.org/web/200202031303 ... ndex2.shtm
mlody969 pisze:A to można zrobić poprzez popularyzację. Bo nawet zakładając skłonność do płacenia za programy użytkowników Linuxa to jest ich po prostu zbyt mało aby specjalnie dla nich wypuszczac soft. Przeportowanie programu na system którego używa w najlepszym wypadku 1/20 użytkowników komputerów wiąże się z wielkim ryzykiem bo przy tak niskiej popularności i wiążącej się z nią możliwością błedów statystycznych ewentualne zyski to loteria. Zwłaszcza że jeszcze trzeba by zapewnić wsparcie dla użytkowników których problemy w 70% będą wynikać z tego że sobie odinstalowali/doinstalowali jakiś pakiet systemowy albo jakiś Czesiek z Mietkiem udostępnił aktualizację która ingeruje w inne składniki systemu.
Jak? Mowimy o wielu milionach użytkowników, kŧórzy korzystają z Ubuntu.
Przecież obecne firmy mają znacznie mniejsze wymagania odnośnie wyników sprzedaży, a mimo to już nie raz producent zrezygnował z tworzenia wersji dla Linuksa właśnie z ich powodu. Jest USC oraz niedługo pojawi się Desura i wtedy będziemy mieli okazję zobaczyć, czy historia znowu się nie powtórzy
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Dlatego należy przyjąć możliwy scenariusz, że Linux zawsze będzie Linuksem, niszowym systemem, gdzie zawsze będą jakieś tam luki w oprogramowaniu i sterownikach. Biorąc pod uwagę ceny gier, gdzie taki Knights And Merchants z 1998 czy 1999 roku (dla Windows), w roku 2011 pod Linuksem kosztuje ponad stówę, to aż boję się pomyśleć o cenie profesjonalnego softu. Możliwe też, że Pingwinowi nie uda się już zdobyć desktopów, bo tu Windows rządzi w każdym calu (sterowniki, soft), obok Windowsa istnieją Maki, które mają chyba te 10% i radzą sobie świetnie, lecz też MacOS ma jakieś luki w sofcie w stosunku do Windows. Apple i Microsoft to już sprawdzone firmy, mają solidnie już przygotowany grunt. A Linux...parę komercyjnych reklam od strony branżowej i masa filmików, ale fanów. Apple i MS po prostu wbijali się w swoim czasie do prasy i reklam, a Linux? No właśnie, nie reklamował siebie z żadnej strony i raczej nadal tego nie robi, użytkownicy opinie o tym systemie sobie wyrobili (mniej lub bardziej pozytywną). A i tak nie reklamowany byłby Linux, tylko konkretne distro danego producenta, więc tu rozłam na milion distr ma wady i zalety. No i powiedzmy sobie szczerze - jak ma być komercyjnym system, którego czasem w strachu uruchamia się po aktualizacji, czy coś się przypadkiem nie rozjechało (w każdym razie takie coś wyrobiło się mnie w ciągu tych paru lat). A że to Linux i każdy robi tu co chce i jak chce, no to jest jak jest. Lubię Linuksa i używam, jednak nie mam klapek na oczach.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Róznica popularności Linuksa między rokiem 2000 a 2011 jest kuriozalna, zmieniło się też podejście społeczności, teraz system jest bardziej ludzki. Dajmy na to Wuprę, mimo że cienko przędzie, czy ktoś kilkanaście lat temu założyłby coś takiego? Podejrzewam że spotkałby się z ironicznym uśmiechem wtajemniczonych. Oczywiście, bardzo wątpie że dogonimy kiedykolwiek rynek gier na Windows czy konsole ale czy jest sens ciągle to porównywać? I tak nie jest zbyt tragicznie, Macintoshe, ponoć poważna marka - mimo że posiada pakiet Adobe to z grami przędzie równie cienko co Linuksy.

Nie można jednak wszystkiego widzieć przez kolorowe okulary, społeczność nigdy nie dorówna profesjonalnej firmie z odpowiednią taktyką marketingową. Jedyna droga do postępu to stworzenie jakiegoś distro od podstaw przez konsorcjum i agresywna kampania reklamowa, odpowiednie kontakty w świecie deweloperów. Ale czy to będzie ten Linuks? Nie, to będzie twór oparty na kernel a nie ten zabawny Linuks, rozwijany przez społeczność.

Mi Linuks pasuje, tak jak moim znajomym. Czujemy się użytkownikami Ubuntu, kupujemy niektóre gry na ten system (bo nie ma to jak natywność) ale nie zamierzamy wychodzić na ulice z jakimiś flagami czy płacić 300 złotych za grę sprzed kilkuset lat. Trzeba odróżnić społeczność od jakiejś chorej sekty ludzi bez życia prywatnego czy maniaków, fanboyów. Pamiętajcie że życie to nie tylko systemy operacyjne, młody człowiek musi wybierać - piwko czy jedzenie czy rachunek za gas? Starszy musi utrzymać rodzinę. I naprawdę, nikt przy zdrowych zmysłach nie wygospodaruje kilkuset złotych tylko po to aby wesprzeć "wirtualny" rynek jakiegoś systemu. Pozdrawiam :)
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Jusko pisze:Dlatego należy przyjąć możliwy scenariusz, że Linux zawsze będzie Linuksem, niszowym systemem, gdzie zawsze będą jakieś tam luki w oprogramowaniu i sterownikach. Biorąc pod uwagę ceny gier, gdzie taki Knights And Merchants z 1998 czy 1999 roku (dla Windows), w roku 2011 pod Linuksem kosztuje ponad stówę, to aż boję się pomyśleć o cenie profesjonalnego softu.
W przypadku Mac OS X jest ten sam problem z ceną niektórych aplikacji, ale użytkownicy tego systemu częsciej wierzą, że obecni producenci zmienią ta sytuację:

http://www.rune-soft.com/shop_e/mac_shop/mac_shop.html
Jusko pisze:No i powiedzmy sobie szczerze - jak ma być komercyjnym system, którego czasem w strachu uruchamia się po aktualizacji, czy coś się przypadkiem nie rozjechało (w każdym razie takie coś wyrobiło się mnie w ciągu tych paru lat). A że to Linux i każdy robi tu co chce i jak chce, no to jest jak jest. Lubię Linuksa i używam, jednak nie mam klapek na oczach.
Bez przesady. Mac OS X to standardowy Unix, a więc też miałem okazję zobaczyć kernel panic, nie uruchamiający się finder po aktualizacji, a także segmentation fault w trakcie korzystania z niektórych aplikacji. Tego rodzaju problemy występują w każdym systemie i po prostu warto robić kopie zapasowe.
bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

Nie rozpoczynajmy offtopu, bo ja na Apple jestem uczulona
widać. co prawie automatycznie powoduje że nie ma co twoich opinii o makach i apple czytać.

a co do główneg otematu wątku - google nie zamknął androida, nie bierze kasy za licencje, a system jest bardzo popularny. nie ma prostej zależności między ceną a popularnością. canonical idzie dobrą drogą. wprowadzenie unity to dobry krok, teraz pora na lepszy serwer Xów.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: sir_herrbatka »

teraz pora na lepszy serwer Xów
Teraz pora pozbyć się wreszcie Xów na rzecz czegoś bardziej nowoczesnego :P
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Niby chcą Waylanda, ale NVidia już przecież zapowiedziała, że sterów nie będzie niby robić pod niego. Swoją drogą może tu palnę, ale jest mała sieczka - Xorg, xserver, dri itd, wstecznie niekompatybilne, czy nie można jakoś tego ujednolicić w jakiś jeden porządny system?
mlody969
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Bez przesady. Mac OS X to standardowy Unix, a więc też miałem okazję zobaczyć kernel panic, nie uruchamiający się finder po aktualizacji, a także segmentation fault w trakcie korzystania z niektórych aplikacji. Tego rodzaju problemy występują w każdym systemie i po prostu warto robić kopie zapasowe.
tak, błędy się zawsze zdarzały i będą zdarzać na każdym systemie i w każdym programie bo to dzieło ludzkie a ludzie się mylą. Ale naprawdę nie widzisz tego że połowa ludzi z forum ma przykre doświadczenia po różnych aktualizacjach? Że im się rozjeżdżają X-y, albo sterowniki graficzne, dźwiękowe a potem siedzą pół dnia i ręcznie edytują jakieś pliki aby to przywrócić do normy? ja 2 dni temu np zainstalowałem Kubuntu 11.04 i nie mam pojęcia dlaczego system nie widzi mi karty dźwiękowej czego rezultatem jest kompletny brak dźwięku. Załóżmy że dojdę do tego co i jak, uruchomię dźwięk ale nie wiem czy potem ktoś w ramach "naprawy problemu" nie rzuci aktualizacji która mi położy konfigurację i nie wrócę do punktu wyjścia. To jest często spotykane. A ilu znasz ZU gotowych do manualnego diagnozowania i naprawiania systemu? Pod windą jak coś nie zatrybi to wkładają płytę, jadą ze sterownikiem, reboot i gotowe. 5 minut
bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

lepszy serwer Xów == niekoniecznie, bardzo niekoniecznie obecny system z patchami i workaroundami. miałem na myśli właśnie wayland albo coś napisanego przez canonicala. a jak nvidia nie będzie chciała robić sterów, a choć jeden inny producent, ati czy intel, da stery, to będzie to problem nvidii a nie canonicala.
połowa ludzi z forum ma przykre doświadczenia po różnych aktualizacjach
tak to już działa. idziesz na forum szukać pomocy jak masz problem, a nie napisać że ci wszystko działa.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

połowa ludzi z forum ma przykre doświadczenia po różnych aktualizacjach
tak to już działa. idziesz na forum szukać pomocy jak masz problem, a nie napisać że ci wszystko działa.
ja jakość specjalnie złych doświadczeń teraz nie mam z linuciem ale w przeszłości tak ale nigdy o dym nie pisałam bo wtedy to była norma (niedziałające w czasach windows 2000 i milenium) i nie miałam wtedy konta. korzystanie z forum ograniczało się tylko do wykorzystywania listy repozytoriów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „... o Ubuntu”