Nie mogę uruchomić Ubuntu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
niedostepny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Nie mogę uruchomić Ubuntu

Post autor: niedostepny »

Witam. Mam taki problem, za bardzo nie wiedziałem jak to mogę opisać a więc nakręciłem taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=v8QWXamRJZ4 . Wcześniej przy uruchamianiu wywalało mi zazwyczaj gnome-power-manager ale po zainstalowaniu ponownie zawszę się odpalało. A teraz coś takiego. Kolega mi mówił że muszę jakiś program zainstalować bo czegoś nie obsługuję... Proszę o pomoc.
jajojejeje
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS

Re: Nie mogę uruchomić Ubuntu

Post autor: jajojejeje »

na root nie możesz się zalogować?, a w konsoli też nie możesz się zalogować (do konsoli przechodzisz ctrl+alt+F1)? Na pewno możesz zainstalować system od nowa, robiąc kopie zapasową danych, np. poprzez live cd. Ponoć nawet nie musisz całego tylko niektóre katalogi, takie jak /etc /boot, ale tego nigdy nie robiłem.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2011, 10:17 przez jajojejeje, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

mam pomysła, kurde:P wpisz w konsoli (tak jak kolega wcześniej napisał ctrl+alt+f1, zaloguj się) xinit powinien tobie sie pokazać taki terminal bez żadnych obramowań, to wpisz gnome-terminal, otworzy tobie się następny to wpisz w nim metacity --replace i naciśnij ctrl+shift+t i powinna się w tedy otworzyć nowa karta, potem w niej wpisz gnome-panel

P.S.
napisz jak coś zadziałało, ok?
niedostepny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Spróbowałem tak jak mi napisałeś ale przy wpisaniu xinit - Fatal server error
gnome-terminal - Nie można otworzyć ekranu.
metacity --replace - Błąd menadżera okien, Unable to open X display .
Czyli to nie działa chyba będę musiał zrobić format. Tylko musze sobie napęd zmotać...:)
niedostepny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Do kolegi jajojejeje tak loguję się tak jak napisałeś. Siedzę już trochę w Linuksie próbowałem wiele sposobów ale nie mogę go odpalić. A wolałbym nie instalować na nowo ponieważ nie posiadam w laptopie napędu. A teraz nie mam pendriva bo tak wcześniej instalowałem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

teraz nie mam pendriva bo tak wcześniej instalowałem. Pozdrawiam.
pendivy są tanie. a z drugiej strony zawsze napęd w laptopie można wymienić. zwaliłeś system.
niedostepny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wlasnie odpalilem ubuntu z pendrive i chyba zaraz ponownie zainstaluje system. Bo raczej juz sie tego nie da naprawic...
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

eeee tam... zawsze się da:P fajnie by bylo jakbyś napisał nam jaki to był dokładny komunikat
jajojejeje
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Chyba żeby uruchomić xinit musisz najpierw zatrzymać obeznie uruchomione środowisko graficzne (/etc/init.d/gdm stop)
Czyli to nie działa chyba będę musiał zrobić format. Tylko musze sobie napęd zmotać...
wydaje mi się, że próbujesz uruchomić aplikacje graficzne w konsoli.

Ja to wudzę tak (choć pewnie się mylę) próbujesz uruchomić środowisko graficzne choć jest już uruchomione, uruchamiasz gnome-terminal, który możesz uruchomić tylko w środowisku graficznym z emulatora konsoli, bądź pewnie możesz też z zwykłej konsoli określając monitor na którym ma to wyświetlić. Co to ostatniego polecenia może i powinno działać, ale czy też nie powinno być uruchamiane w środowisku graicznym, bądź z konsoli ale w tedy z określonym celem działania. Co do ostatniego jestem najmniej pewien.

Nie napisałeś czy w menu wyboru urzytkownika do zalogowaniu (tym pierwszym graficznym), możesz wybrać inny login:root hasło:*********. Wtedy też wywala cię ?
niedostepny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Było tak jak odpalałem Ubuntu - potem (ctrl+alt+F1) w konsoli zalogowałem się jako root, próbowałem instalować apt-get install gnome-power-manager wcześniej to pomagało. Ale po czasie zaczęło się dziać tak jak na filmiku to już nie wiedziałem co jest co bym nie wpisał w konsoli to był błąd. A że nie miałem czasu to dziś skombinowałem pendriva i przeinstalowałem system. A szkoda bo chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić. Dziękuję za wszelką pomoc. A tak w ogóle to jaką dystrybucję polecacie ? Bo to mój pierwszy system linuksowy - już miałem dość Windowsów...
jajojejeje
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ciekaw jestem, więc jestem na molny, mugł byś dla mnie ustosunkować się do tego tekstu:
Chyba żeby uruchomić xinit musisz najpierw zatrzymać obeznie uruchomione środowisko graficzne (/etc/init.d/gdm stop)

Czyli to nie działa chyba będę musiał zrobić format. Tylko musze sobie napęd zmotać...

wydaje mi się, że próbujesz uruchomić aplikacje graficzne w konsoli.

Ja to wudzę tak (choć pewnie się mylę) próbujesz uruchomić środowisko graficzne choć jest już uruchomione, uruchamiasz gnome-terminal, który możesz uruchomić tylko w środowisku graficznym z emulatora konsoli, bądź pewnie możesz też z zwykłej konsoli określając monitor na którym ma to wyświetlić. Co to ostatniego polecenia może i powinno działać, ale czy też nie powinno być uruchamiane w środowisku graicznym, bądź z konsoli ale w tedy z określonym celem działania. Co do ostatniego jestem najmniej pewien.

Nie napisałeś czy w menu wyboru urzytkownika do zalogowaniu (tym pierwszym graficznym), możesz wybrać inny login:root hasło:*********. Wtedy też wywala cię ?
Szczegulnie interesuje mnie logowanie graficzne na konto root.
Co oznacza wszystkie polecenia wpisane w konsole dawały błąd, ls cd pwd rm top... też?

Poczytaj sobie w google o charakterystykach rożnych dystrybucji, chyba można by nawet powiedzieć, że jest to mój konik, i mógł bym o tym napisać chyba z dziesięcio stronicową książkę, głównie o moich odczuciach. To raczej jest kolejny temat (wątek), na inny temat i wydaje mi się, że należało by taki załorzyć. Ale jak masz jakieś konkretnia, pytania to pytaj.
ubuntu proste, popularne GNOME na bazie debian
xubuntu xfce
kubuntu kde
suse druga gałąź równoległa z ubuntu równie rozwinięta, równie prosta, na bazie slaxware
puppy linux szybki,ma wszystkie kodeki wifi dvd
slax najprostrze live cd
knoppix pierwsze live cd, niemieckie
rescue cd dysk ratunkowy:utrta danych=test disk;gparted=menadżer partycji;partimage=kopie zapasowe;gag=boot loader
debian podstawa linuxa "trudny"
slaxware alternatywna podstawa linuxa; ponoć trudniejszy od debian-a
linux mint na bazie ubuntu, ale odcina się od jego ideologi open source (ma także aplikacje o zamkniętym kodzie)
llgp - live cd z mini grami
live cd - polski linux (mini projekt)
pld - polski linux (realny duży projekt)
Korzystałem choć trochę ze wszystkich oprucz: pld, slaxware, kubuntu,suse.
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0402142618
niedostepny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po odpaleniu Ubuntu dochodziło do logowania się w trybie graficznym tak jak na filmiku. Ale po zalogowaniu się wracało mnie do okna logowania. A więc postanowiłem odpalić (Crtl+Alt+F1) i tam ponownie się logowałem jak root i wpisałem te komendy co kolega mi napisał wyżej ale nic się nie działo. I jeszcze jedno mnie dręczy zainstalowałem Ubuntu ponownie ale przy odpalaniu jest tak samo jak wcześniej coś ładuję do 130 a wiem że tak nie powinno być. Umie to ktoś wytłumaczyć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”