Menadżer logowania GDM - hasło przestało działać, komunikat: uwierzytelnienie nie powiodło się.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Narrator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: Inna

Menadżer logowania GDM - hasło przestało działać, komunikat: uwierzytelnienie nie powiodło się.

Post autor: Narrator »

Witam,
chcąc zapoznać się z nowymi środowiskami graficznymi, zainstalowałem pakiet kubuntu-desktop (musiałem do tego dodatkowo zaktualizować pakiet: language-selector-common), po zalogowaniu się na konto i uruchomieniu KDE, stwierdziłem, że chcę wrócić na stare śmieci, więc z powrotem wracając do GDM chciałem zalogować się używając innego środowiska graficznego. Niestety hasło przestało działać. Próbując powrócić do stanu poprzedniego: odinstalowałem pakiet kubuntu-desktop; reinstalowałem GDM. Jedno z kont działa, o dziwo na tym jednym koncie działa również hasło roota, aczkolwiek tylko na tym. Oczywiście dodam, że hasło jest na pewno prawidłowe, z resztą zmieniałem je, aczkolwiek nic nie pomogło.
Jestem początkującym użytkownikiem i nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić. Czy mógł by i ktoś podpowiedzieć czego spróbować, aby naprawić ów problem?
jajojejeje
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86

Re: Menadżer logowania GDM - hasło przestało działać, komunikat: uwierzytelnienie nie powiodło się.

Post autor: jajojejeje »

Dziwne.
1. Co jak dodasz nowego użytkownika, może się zalogować?
2. Co jak zalogujesz się w konsoli na tego urzytkownika, na którego nie możesz graficznie (ctrl+alt+F1), i zmienisz haslo: passwd?
3. Masz polskie znaki w haśle, luv z,y, lub nawiasy po prawej stronie klawiatury, ustaw takie w których ich nie ma na czas testów. Najprostrze możliwe hasło (11111111).
4. Możesz graficznie zalogować się na root-a, inne; login: root; haslo;.
Narrator
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: Inna

Re: Menadżer logowania GDM - hasło przestało działać, komunikat: uwierzytelnienie nie powiodło się.

Post autor: Narrator »

1. Co jak dodasz nowego użytkownika, może się zalogować?
Tak.
3. Masz polskie znaki w haśle, luv z,y, lub nawiasy po prawej stronie klawiatury, ustaw takie w których ich nie ma na czas testów.
Nie mam polskich znaków w haśle.
4. Możesz graficznie zalogować się na root-a, inne; login: root; haslo;.
Nie mogę się zalogować w ten sposób. Zarówno na konto root-a, jak i w przypadku wpisania innej nazwy użytkownika - również nazwy tego konta które normalnie działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”