Wysyłanie emaila z serwera www za pomoca funkcji mail
Wysyłanie emaila z serwera www za pomoca funkcji mail
Witam
Uprzejmie proszę o udzielenie mi wskazówek/podpowiedzi co muszę zrobić aby z aplikacji serwera www, która jest na tym że serwerze, można było wysłać maila za pomocą funkcji mail w PHP.
Serwer Ubuntu 10
zainstalowane : Apache2, MySQL, postfix.
Strony internetowe działają wiec Apache2 i MySQL jest skonfigurowane. Ale jak z formularza chce wysłać wiadomość to już nie wysyła. Funkcja mail mówi że mail wyszedł. Jestem totalnie zielony z konfiguracji Ubuntu i jego składników więc uprzejmie proszę o łopatologiczne wyłożenie tematu.
Pozdrawiam
Uprzejmie proszę o udzielenie mi wskazówek/podpowiedzi co muszę zrobić aby z aplikacji serwera www, która jest na tym że serwerze, można było wysłać maila za pomocą funkcji mail w PHP.
Serwer Ubuntu 10
zainstalowane : Apache2, MySQL, postfix.
Strony internetowe działają wiec Apache2 i MySQL jest skonfigurowane. Ale jak z formularza chce wysłać wiadomość to już nie wysyła. Funkcja mail mówi że mail wyszedł. Jestem totalnie zielony z konfiguracji Ubuntu i jego składników więc uprzejmie proszę o łopatologiczne wyłożenie tematu.
Pozdrawiam
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Wysyłanie emaila z serwera www za pomoca funkcji mail
a to musi być koniecznie funkcją mail? Ja używam phpmailer (przepraszam, piszę z komórki więc nie podam urla ale gógle znajdzie). Łopatologiczna instrukcja w dokumentacji.
Witam
Może być też phpmailer - tylko potrzebuje informacji jak skonfigurować Ubunty pod tą funkcję. Czy może wystarczy wpisać w phpmailer dane i wywołać kod z IE a Ubuntu serwer sam wyśle wiadomość?
Pozdrawiam
Może być też phpmailer - tylko potrzebuje informacji jak skonfigurować Ubunty pod tą funkcję. Czy może wystarczy wpisać w phpmailer dane i wywołać kod z IE a Ubuntu serwer sam wyśle wiadomość?
Pozdrawiam
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Do phpmailer chyba nic nie trzeba konfigurować. Do mail() na pewno musisz mieć skonfigurowany serwer poczty, a domyślam się że nie masz takowego...
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
rob006 pisze:Do phpmailer chyba nic nie trzeba konfigurować. Do mail() na pewno musisz mieć skonfigurowany serwer poczty, a domyślam się że nie masz takowego...
Postfix nie jest przypadkiem serwerem SMTP?jaco123 pisze: zainstalowane : Apache2, MySQL, postfix.
Inna sprawa, że Postfixa trzeba gruntownie skonfigurować, a to tylko jakieś 3 razy trudniejsze, niż np Apacha.
Sznurek: https://help.ubuntu.com/community/Postfix
To by było an tyle
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Jest, ale nie każdy zainstalowany Postfix jest skonfigurowanym serwerem poczty...jacekalex pisze:rob006 pisze:Do phpmailer chyba nic nie trzeba konfigurować. Do mail() na pewno musisz mieć skonfigurowany serwer poczty, a domyślam się że nie masz takowego...Postfix nie jest przypadkiem serwerem SMTP?jaco123 pisze: zainstalowane : Apache2, MySQL, postfix.
rob006 pisze:Do mail() na pewno musisz mieć skonfigurowany serwer poczty
Witam
Dzięki za odpowiedzi - zacznę kombinować z phpmailer - zobaczymy jak mi pójdzie.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedzi - zacznę kombinować z phpmailer - zobaczymy jak mi pójdzie.
Pozdrawiam
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Możesz też pokombinować z msmtp lub esmtp zamiast rzeźbić w php.
Wtedy wystarczy zmodyfikować php.ini żeby w ramach wywołania funkcji sendmail odpalał jeden z tych programów.
Oba są zgodne z sendmailem, w zakresie użycia polecenia sendmail.
Msmtp wysyła poczte przez zewnętrzne konto mailowe, obsługuje autoryzację smtp i szyfrowanie polączenia (ssl/tls).
Esmtp i Null-mailer robią to samo.
Sznurki:
http://msmtp.sourceforge.net/doc/msmtp.html
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=56077
http://esmtp.sourceforge.net/manual.html
http://untroubled.org/nullmailer/
To by było na tyle

Wtedy wystarczy zmodyfikować php.ini żeby w ramach wywołania funkcji sendmail odpalał jeden z tych programów.
Oba są zgodne z sendmailem, w zakresie użycia polecenia sendmail.
Msmtp wysyła poczte przez zewnętrzne konto mailowe, obsługuje autoryzację smtp i szyfrowanie polączenia (ssl/tls).
Esmtp i Null-mailer robią to samo.
Sznurki:
http://msmtp.sourceforge.net/doc/msmtp.html
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=56077
http://esmtp.sourceforge.net/manual.html
http://untroubled.org/nullmailer/
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

Witam
Dzięki jacekalex - lektury mam na co najmniej tydzień
. Phpmailer - odpada - tam trzeba mieć serwer SMTP lub POP3 skonfigurowany, a nie chce konta na hostingu zakładać. Pierwszy problem z postfix. Robię wszystko zgodnie z instrukcja i w punkcie kopiowania pliku z certyfikatem poleceniem sudo mv smtpd.key /etc/ssl/private/ wywala mi błąd braku dostępu. Próbowałem zmienić prawa dla katalogu sudo chmod 0777 /etc/ssl/private/ale to samo brak uprawnień do zmiany. Pytanko - tak właściwie to chcę wysyłać wiadomości tylko we własnej podsieci - czy muszę konfigurować certyfikat ssl i saslauthd? Poczytam jeszcze o msmtp i esmtp. Może sobie poradzę - jak nie to nie omieszkam zapytać 
Pozdrawiam
Dzięki jacekalex - lektury mam na co najmniej tydzień

Pozdrawiam
Witam
UPS - to się narobiło - teraz po próbie konfiguracji postfix z instrukcji https://help.ubuntu.com/community/Postfix (doszedłem do punktu: sudo mv smtpd.key /etc/ssl/private/) mam taki to komunikat po zalogowaniu się na administratora: -bosh: /etc/profile: Brak dostępu. i znacznik po zalogowaniu Nie mam nazwy!@hostname:~$ - poprzednio było normalnie administrator@hostname:~$ Proszę o pomoc - jak to wrócić?
Pozdrawiam
UPS - to się narobiło - teraz po próbie konfiguracji postfix z instrukcji https://help.ubuntu.com/community/Postfix (doszedłem do punktu: sudo mv smtpd.key /etc/ssl/private/) mam taki to komunikat po zalogowaniu się na administratora: -bosh: /etc/profile: Brak dostępu. i znacznik po zalogowaniu Nie mam nazwy!@hostname:~$ - poprzednio było normalnie administrator@hostname:~$ Proszę o pomoc - jak to wrócić?
Pozdrawiam
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Do wysłania poczty czymkolwiek potrzebny jest skonfigurowany serwer poczty. Różnica jest taka, że jeśli upierasz się przy mail musisz mieć go skonfigurowanego lokalnie (albo lokalna proteza w stylu msmtp i serwer gdziekolwiek), phpmailer potrafi skorzystać z serwera stojącego równie dobrze w Chinach. A nie słyszałem jeszcze, aby do wysyłania poczty był konieczny serwer POP3... no, ale może ja mało słyszałemjaco123 pisze: Phpmailer - odpada - tam trzeba mieć serwer SMTP lub POP3 skonfigurowany, a nie chce konta na hostingu zakładać.

Witam
Jedyną rzeczą przy której się upieram to funkcja mail bo mam ją w PHP i z PHP chce wysłać wiadomości. Ethanak możesz mi pomóc skonfigurować ten serwer poczty lokalnie. Coś zacząłem z postfix ale mi nie wyszło i teraz mam problem z dostępem do lokalizacji /etc. Jestem kompletnie zielony z Linuksa ale to jest konieczność żebym się go nauczył. Jak dotąd opanowałem instalacje PHP, APACHE i PHPMYADMIN teraz padło na serwer poczty - sam sobie nie poradzę.
Pozdrawiam
Jedyną rzeczą przy której się upieram to funkcja mail bo mam ją w PHP i z PHP chce wysłać wiadomości. Ethanak możesz mi pomóc skonfigurować ten serwer poczty lokalnie. Coś zacząłem z postfix ale mi nie wyszło i teraz mam problem z dostępem do lokalizacji /etc. Jestem kompletnie zielony z Linuksa ale to jest konieczność żebym się go nauczył. Jak dotąd opanowałem instalacje PHP, APACHE i PHPMYADMIN teraz padło na serwer poczty - sam sobie nie poradzę.
Pozdrawiam
- rob006
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Php, Apache i Ppmyadmin instaluje się samo, po wpisaniu jednego polecenia, dziecko nawet potrafiłoby to zrobić. A konfiguracja serwera pocztowego to jest temat na projekt na studiach, nie ma co porównywać jedno do drugiego.jaco123 pisze:Jak dotąd opanowałem instalacje PHP, APACHE i PHPMYADMIN teraz padło na serwer poczty
Wystarczy ci konto pocztowe np na gmailu.Phpmailer - odpada - tam trzeba mieć serwer SMTP lub POP3 skonfigurowany, a nie chce konta na hostingu zakładać.
Witam
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Niestety, nie znam w ogóle postfixa, używam exima ale konfiguracja tego czegoś też nie jest banalna i - jak już wspomniano - to temat-rzeka, nie da się go sprowadzić do kilku wskazówek na forum.jaco123 pisze:Ethanak możesz mi pomóc skonfigurować ten serwer poczty lokalnie. Coś zacząłem z postfix ale mi nie wyszło
To nie tak że nie chcę, ale po prostu do skonfigurowania serwera pocztowego trzeba conieco wiedzy, nie tylko na temat Linuksa ale ogólnie na temat działania poczty.
Witam
Ok - rozumiem - jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia i poświęcony czas. - temat można zamknąć.
pozdrawiam
Ok - rozumiem - jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia i poświęcony czas. - temat można zamknąć.
pozdrawiam
Witam ponownie
Wybaczcie że podnoszę temat ale sam sobie nie poradzę. Ma już serwer SMTP i konto ale jak wysyłam z PHP maila to w logach maila mam że połączenie postfix'a do serwera SMTP po porcie 25 jest odrzucone. Jak i gdzie zmienić port 25 na 465, tak żeby postfix łączył się po porcie 465.
Pozdrawiam
Wybaczcie że podnoszę temat ale sam sobie nie poradzę. Ma już serwer SMTP i konto ale jak wysyłam z PHP maila to w logach maila mam że połączenie postfix'a do serwera SMTP po porcie 25 jest odrzucone. Jak i gdzie zmienić port 25 na 465, tak żeby postfix łączył się po porcie 465.
Pozdrawiam
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
to nie korzystaj ze swojego postfiksa tylko albo w phpmailerze skonfiguruj tamten serwer SMTP albo użyj msmtp i tam skonfiguruj połączenie
Witam
hmm - bardzo chętnie bym tak zrobił ale nie wiem jak i gdzie. W aplikacji PHP mam funkcję którą uruchamiam i wysyłam maila - komunikat że mail się wysłał. W logach /var/log$/mail.info są wpisy dotyczące postfixa. Czy trzeba go odinstalować? Jak domyślnie wysłać emaila żeby wyszedł na zewnątrz?
Pozdrawiam
hmm - bardzo chętnie bym tak zrobił ale nie wiem jak i gdzie. W aplikacji PHP mam funkcję którą uruchamiam i wysyłam maila - komunikat że mail się wysłał. W logach /var/log$/mail.info są wpisy dotyczące postfixa. Czy trzeba go odinstalować? Jak domyślnie wysłać emaila żeby wyszedł na zewnątrz?
Pozdrawiam
Witam
Nareszcie - udana próba wysłania maila. Dzięki ethanak - gdybym od razu Cię posłuchał zaoszczędziłbym tydzień czasu. PHPmailer działa przydatny link (może się komuś przyda) http://www.paweldanielewski.pl/phpmaile ... tp-gmaila/
Jeszcze raz dzięki wielki za pomoc i nakierowanie.
Nareszcie - udana próba wysłania maila. Dzięki ethanak - gdybym od razu Cię posłuchał zaoszczędziłbym tydzień czasu. PHPmailer działa przydatny link (może się komuś przyda) http://www.paweldanielewski.pl/phpmaile ... tp-gmaila/
Jeszcze raz dzięki wielki za pomoc i nakierowanie.