Ok pobieram nasz remix 32 bity ale instalacją zajmę się w przyszłym tygodniu puki co narazie Malinowa Mandarynka 64 bity.Zatem nie ma problemu kernel K8 jest dla Ciebie odpowiedni i obsługuje do 64 GB Ramu.
Pozdrawiam
Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Co oznacza "zawieszenia" oraz "dolnego panelu" (panel GNOME) ?taedoju pisze:mam taki problem, po włączeniu open office, firefox, gołebia i np muzycznego odtwarzacza i działaniu na open office dochodzi do zawieszenia dolnego panelu...sugestie? (lubuntu 11.04 kernel 15 )
Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Witam, czy jest szansa na wstawienie do kernela systemu plików squashfs?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Architektura: x86
chodzi o "panel pulpitu dla środowiska lxde"(w windowsie pasek startu) , nie mogę kliknąć na żaden z zminimalizowanych programów (działa tylko alt+tab), nie mogę przejść do menadżera plików poprzez jego ikonkę na panelu,ani nie mogę przejść do pulpitu przez kliknięcie na minimalizacje wszystkich okien która znajduje się na pasku, nie działa również przycisk odpowiadający przyciskowi "programy" w zwykłym ubuntu. jakbym był nie jasny to wkleje print screen z zaznaczonym obszarem o ktory chodzi:) mogę właczac programy przez alt +f2 czy też terminal.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Dell vostro 3500 jak zoptymalizować prace na baterii?
jak zoptymalizować laptopa taki jak w tytule?
Grafika Nvidii.
jak rozwiązać problem jasność ekranu (skrót klawiszowy (FN+strzałka góra dół) działa ale jasność nie zmienia się)
nasz remix 32 bit werja 11.04 bez zmian świeża po reinstalce. (nigdy tym zagadnieniem nie zajmowałam się)
proszę o pod podpowiedzi od czego zacząć i jak?
Grafika Nvidii.
jak rozwiązać problem jasność ekranu (skrót klawiszowy (FN+strzałka góra dół) działa ale jasność nie zmienia się)
nasz remix 32 bit werja 11.04 bez zmian świeża po reinstalce. (nigdy tym zagadnieniem nie zajmowałam się)
proszę o pod podpowiedzi od czego zacząć i jak?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Poczekaj najdalej do jutra = będzie nowy kernel i nastawy dla Compiza.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
dzięki ale jedno zauważyłam laptop lepiej działa na Nimfie. ale wiem ze to nie ma nic wspólnego z optymalizacją systemu ani jądra,Poczekaj najdalej do jutra = będzie nowy kernel i nastawy dla Compiza.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
W wersji v15.5, która udostępnię najdalej do jutra jest już włączony squashfs.PietroZ pisze:Witam, czy jest szansa na wstawienie do kernela systemu plików squashfs?
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
MSI U135DX i optymalizacja pracy baterii
Witam,
zgodnie z podpowiedzią jednego z użytkowników, przedstawiam swój problem w tej - bardziej odpowiedniej - części forum (mam nadzieję, że tym samym jej nie zaśmiecam).
Mój problem wygląda tak: Od dwóch dni posiadam netbooka MSI U135DX. Sprzęt nie powala, ale na planowane wyjazdy służbowe, podczas których szczególnie istotne będą rozmiar i waga, powinien wystarczyć. Problem w tym, że już na starcie można zauważyć, iż bateria netbooka trzyma dość krótko: max do 2.5 - 3h (wifi, OO, FireFox, Thunderbird), chociaż producent snuje wizje nawet 7h spokojnej pracy. Netbook ma ponoć możliwość ustawiania kilku trybów pracy baterii (Fn+F10), ale nie wydaje mi się, żeby po wciśnięciu tej kompilacji widoczny był jakikolwiek efekt. Dodatkowo, wyświetlana informacja o zużyciu baterii nieustannie zmienia wyświetlane dane. Przy ostatni włączeniu komputera zaczęło się od 3:00, za chwilę 3:10, po paru sekundach 2:45. Po wygaszeniu ekranu i ponownym zalogowaniu pokazała się wartość 3:40, by za chwilę zmienić się na 2:30. Teraz po uruchomieniu TB stan spadł do 1:40 i powoli wzrasta.
I pytania:
1. Którego kernela powinienem zainstalować? Rozumiem, że tego:
zgodnie z podpowiedzią jednego z użytkowników, przedstawiam swój problem w tej - bardziej odpowiedniej - części forum (mam nadzieję, że tym samym jej nie zaśmiecam).
Mój problem wygląda tak: Od dwóch dni posiadam netbooka MSI U135DX. Sprzęt nie powala, ale na planowane wyjazdy służbowe, podczas których szczególnie istotne będą rozmiar i waga, powinien wystarczyć. Problem w tym, że już na starcie można zauważyć, iż bateria netbooka trzyma dość krótko: max do 2.5 - 3h (wifi, OO, FireFox, Thunderbird), chociaż producent snuje wizje nawet 7h spokojnej pracy. Netbook ma ponoć możliwość ustawiania kilku trybów pracy baterii (Fn+F10), ale nie wydaje mi się, żeby po wciśnięciu tej kompilacji widoczny był jakikolwiek efekt. Dodatkowo, wyświetlana informacja o zużyciu baterii nieustannie zmienia wyświetlane dane. Przy ostatni włączeniu komputera zaczęło się od 3:00, za chwilę 3:10, po paru sekundach 2:45. Po wygaszeniu ekranu i ponownym zalogowaniu pokazała się wartość 3:40, by za chwilę zmienić się na 2:30. Teraz po uruchomieniu TB stan spadł do 1:40 i powoli wzrasta.
I pytania:
1. Którego kernela powinienem zainstalować? Rozumiem, że tego:
2. Jak to zrobić? Klikam na pobrany plik i wybieram opcję : "uruchom w terminalu"? Czyli cały proces instalacji dzieje się niejako bez mojego udziału, tzn. moje zadanie ogranicza się tylko do podwójnego kliknięcia na skrypt? Nigdy tego nie robiłem i zupełnie nie wiem, na czym polega moje zadanie."Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:
instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.14.8-atom"
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Pozwoliłem sobie przenieść Twój wątek tutaj. Zatem proszę o cierpliwość - jeszcze dziś prawdopodobnie będzie wersja v15.5.
PS. Udostępniłem nową wersje kernela v15.5 - 2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs. Na razie atom - za parę dni K8
Pozdrawiam
PS. Udostępniłem nową wersje kernela v15.5 - 2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs. Na razie atom - za parę dni K8
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Czyli teraz ściągam, klikam i spokojnie obserwuję?
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
jeżeli odpali się gedit zamiast pytania o terminal to klikamy PPm -> Własciwości -> Uprawnienia -> Zezwól na wykonywanie pliku jako programu, a następnie uruchamiamy w terminalu, w pewnym momencie zapyta nas o hasło, więc wpisujemy to, które podaliśmy przy instalacji. Jeżeli chcesz udef-notify, to według tego poradnika należy aktywować dodatkowe repo:
PS nie widzę wersji z broadcomem 5.100 i czekam na compiza
e X t 7 3 pisze:################################ UWAGA ################################
Zanim przystąpicie do instalacji i wykonywanie skryptów, upewnijcie się, że wszystkie repozytoria są aktywne. Na poniższych screenach przedstawiłem, jak to powinno wyglądać. Używamy oczywiście programu Synaptic. Na poniższych obrazach oczywiście zobaczycie więcej repozytoriów, niż w standardowej wersji. Należy zaznaczyć te które u mnie są zaznaczone - poza oczywiście tymi, których nie posiadacie – jeszcze.
PS nie widzę wersji z broadcomem 5.100 i czekam na compiza

MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)
SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ale pisze tam, ze system sam powinien przez DKMS zainstalować 5.100.x.x (zakładam, że wcześniej było zainstalowane). Compiz będzie może jeszcze dziś.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
to wymuszam 5.60? czy ndis lub otwarte?
Dobra.. głupie pytanie, głupia odpowiedź, zainstalowałem otwarte
Dobra.. głupie pytanie, głupia odpowiedź, zainstalowałem otwarte
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Być może udostępnię też wersje oparta na BFS - zobaczę. Mielibyście porównanie i wersja stabilna v15.x zostałaby wybrana w drodze głosowania
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Zrobiłem zgodnie z instrukcją. Jednak głupich pytań z mojej strony ciąg dalszy: co dalej? Już działa, czy coś jeszcze muszę zrobić, żeby uaktywnić nowe jądro? Domyślam się, że powinienem wybrać zainstalowanego kernela w GRUBie, tak? A jeśli na netbooku Ubuntu jest moim jedynym systemem, i GRUB się nie pojawia?
Po sprawdzeniu rodzaju kernela w terminalu mam odpowiedź: 2.6.38-8-generic.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Mój kernel powinien być widoczny nad generic`iem ... zatem coś musiało pójść nie tak skoro się nie załadował. Wszystkie repozytoria aktywne ? Sprawdź w /boot czy jest ma kernel.kurzy pisze:Zrobiłem zgodnie z instrukcją. Jednak głupich pytań z mojej strony ciąg dalszy: co dalej? Już działa, czy coś jeszcze muszę zrobić, żeby uaktywnić nowe jądro? Domyślam się, że powinienem wybrać zainstalowanego kernela w GRUBie, tak? A jeśli na netbooku Ubuntu jest moim jedynym systemem, i GRUB się nie pojawia?
Pozdrawiam
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
moment, jeśli nie aktualizował gruba to nie będzie miał "wyboru". @kurzy naciśnij ctrl + f2 i wpisz "gnome-system-monitor", a ujrzysz zakładkę system:
http://dl.dropbox.com/u/26708812/terminal/10.png
druga linijka to wypisany kernel, który jest aktualnie aktywny.
Jeżeli chodzi o czas pracy to w terminalu "sudo apt-get install laptop-mode-tool" to sporo daje
#EDIT:
po zainstalowwaniu kernela muszę odświeżyć bumblebee (acpi_call)
http://dl.dropbox.com/u/26708812/terminal/10.png
druga linijka to wypisany kernel, który jest aktualnie aktywny.
Jeżeli chodzi o czas pracy to w terminalu "sudo apt-get install laptop-mode-tool" to sporo daje
#EDIT:
po zainstalowwaniu kernela muszę odświeżyć bumblebee (acpi_call)
-
- Sędziwy Jeż
Dobra, spróbuję powiedzieć, co wiem... 
Po instalacji terminal sam zniknął, a w katalogu, do którego ściągnąłem skrypt eXt73 pojawiła się paczka "simple-service-manager..." (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, tzn. czy powinienem coś dalej z tym robić).
Sprawdzałem rodzaj kernela w monitorze systemu oraz w samym terminalu, ale nowego nie ma. Co więcej, jak chciałem zainstalować powertop, to terminal na koniec wyrzucił info, że instalacja kernela nie powiodła się. Przy drugiej próbie było podobnie, tzn. instalacja kończy się (?) zniknięciem terminala i pojawieniem się paczki w we wspomnianym katalogu. Oczywiście nie ma kernela w monitorze systemu.
Jeśli chodzi o /boot, to są tam różne pliki, w których nazwach jest nazwa nowego kernela. Wrzucam screena z zawartością katalogu: http://i55.tinypic.com/10yf6lf.png
Mam wrażenie (bo pewności za grosz), że w trakcie instalacji laptop-mode-tools ponownie w terminalu pojawiała się informacja odnośnie do instalacji kernela. Wklejam to, co wydało mi się nie związane z instalacją l-m-t:

Po instalacji terminal sam zniknął, a w katalogu, do którego ściągnąłem skrypt eXt73 pojawiła się paczka "simple-service-manager..." (nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, tzn. czy powinienem coś dalej z tym robić).
Sprawdzałem rodzaj kernela w monitorze systemu oraz w samym terminalu, ale nowego nie ma. Co więcej, jak chciałem zainstalować powertop, to terminal na koniec wyrzucił info, że instalacja kernela nie powiodła się. Przy drugiej próbie było podobnie, tzn. instalacja kończy się (?) zniknięciem terminala i pojawieniem się paczki w we wspomnianym katalogu. Oczywiście nie ma kernela w monitorze systemu.
Jeśli chodzi o /boot, to są tam różne pliki, w których nazwach jest nazwa nowego kernela. Wrzucam screena z zawartością katalogu: http://i55.tinypic.com/10yf6lf.png
Mam wrażenie (bo pewności za grosz), że w trakcie instalacji laptop-mode-tools ponownie w terminalu pojawiała się informacja odnośnie do instalacji kernela. Wklejam to, co wydało mi się nie związane z instalacją l-m-t:
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu sdparm.
Rozpakowanie sdparm (z .../sdparm_1.06-2_i386.deb) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla ureadahead...
ureadahead will be reprofiled on next reboot
Konfigurowanie linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs (2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs-10.00.Custom) ...
Running depmod.
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs 2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs
W: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common 2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs /boot/vmlinuz-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs
run-parts: /etc/kernel/postinst.d/nvidia-common exited with return code 20
Failed to process /etc/kernel/postinst.d at /var/lib/dpkg/info/linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs.postinst line 346.
dpkg: błąd przetwarzania linux-image-2.6.39.1-ext73-f1-15.5-atom-ags-cfs (--configure):
podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2
No apport report written because MaxReports is reached already
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
to polecam zainstalowanie programu Grub Customizer w którym można graficznie zarządzać bootowaniem systemów
a to co wkleiłeś jest bardzo związane z aktualizacją, mówi, że brakuje modułu do karty WiFi?
Co do Simple Service Manager, to jest to aplikacja, która jest instalowana wraz z kernelem, kolega @eXt73 postanowił, że Ubuntu Tweak, SSM i udev-notify muszą być w każdym komputerze z jego kernelem. Tych plików byłoby więcej, lecz w skrypcie instalatora są linijki mówiące o tym, by usunąć wszystkie inne pliki związane z kernelem (poza SSM)
Kod: Zaznacz cały
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
przez co najwyraźniej nie możesz zainstalować kernela eXt'aW: Possible missing firmware /lib/firmware/rtl_nic/rtl8105e-1.fw for module r8169
Co do Simple Service Manager, to jest to aplikacja, która jest instalowana wraz z kernelem, kolega @eXt73 postanowił, że Ubuntu Tweak, SSM i udev-notify muszą być w każdym komputerze z jego kernelem. Tych plików byłoby więcej, lecz w skrypcie instalatora są linijki mówiące o tym, by usunąć wszystkie inne pliki związane z kernelem (poza SSM)