Usunięcie pulseaudio i zastąpienie jej OSS

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
byju
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Usunięcie pulseaudio i zastąpienie jej OSS

Post autor: byju »

Witam

Czy istnieje możliwość odinstalowania pulseaudio i zastąpienie jej OSS. Nie znalazłem poradnika opisującego ta czynność w Ubuntu 11.04 (używam gnome - nie unity)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Usunięcie pulseaudio i zastąpienie jej OSS

Post autor: jacekalex »

Usunąć pulseaudio można, ale nic za darmo, w ubuntu może nie działać regulacja głośności Gnome, po wywaleniu PA.
Trzeba ją wtedy czymś zastąpić, ja kiedyś mialem polecenia konsolowe podpięte do klawiatury, do tego używałem xfce4-mixer - na Gnome dziala dobrze.

Co do OSS, nie radzę z jednego powodu: trzeba do niego kompilować moduly kernela, co przy dosć częstych aktualizacjach kernela w Ubuntu może być dość uciążliwe.

radzę zostać przy A;lsie, która po usunięciu Pulse działa całkiem dobrze.
Wystarczy wrzucić taki plik jako /etc/asound.conf, ustawić w miejsce "hw:0,0" swój numer karty muzycznej (jeśli jest inny) i działa miksowanie dźwieku.

Jeśli natomiast masz kartę z miksowaniem sprzętowym, to powinna prawidłowo miksować dźwięk od razu, jeśli nie, to być może będzie trzeba użyć modulu snd-card-mixart, ale też da się to skonfigurować.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”