[solved] nvidia 330m brak obrazu po instalacji sterowników

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
098799
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

[solved] nvidia 330m brak obrazu po instalacji sterowników

Post autor: 098799 »

Witam,

Ubuntu 10.4 jakiś czas po instalacji zasugerował mi zainstalowanie jego zdaniem "rekomendowanych" sterowników do karty graficznej. Niestety, po tym manewrze i restarcie, po wybraniu z gruba ubuntu (lub wersji ratunkowej), pokazuje się po prostu czarny ekran -- nic nie widać. Nie działa żadna kombinacja klawiszy poza ctrl-alt-del, które -- co ciekawe -- wyrzuca oficjalny ekran zamykania ubuntu.

Czy mam odinstalować sterowniki? Jak to zrobić? Jak dostać się w ogóle do konsoli?

Edit:
Zauważyłem też, że mam teraz dwa linuxy: ubuntu 2.6.32.24 i ubuntu 2.6.32.24, co pewnie ma znaczenie. Żadna opcja nie działa. Nie wiem nawet skąd się wzięło to nowe jądro. Poza instalacją tych nowych, "poleconych" sterowników karty graficznej zainstalowałem tylko nowe, "polecone" sterowniki karty wifi przy tamtym uruchomieniu komputera.

Solution:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1470822 jest dobrym tematem, coś stamtąd powinno pomóc.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Odp: nvidia 330m brak obrazu po instalacji sterowników

Post autor: luk1don »

Strzelam: jak jest to NVIDIA i sterowniki zainstalowałeś to przeszkadza Ci sterownik NOUVEAU. W menu gruba wciśnij "e" a następnie dopisz na końcu linii kernela (pierwszej zaczynającej się od słowa linux):

Kod: Zaznacz cały

nomodeset
Ctrl + X zbootuje Ci system.
098799
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ok, zrobiłem co trzeba.

Wyświetla się okienko: czy uruchomić ubuntu w niskiej rozdzielczości? Jest kilka opcji, wybrałem, żeby jednorazowo tak uruchomił, po czym obraz na ekranie się rozmył tak jakby monitor przestał działać. I nic, nawet ctrl-alt-del nie działa, musiałem awaryjnie resetować powerem na obudowie.

(tak, to nvidia gt 330m)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

To oznacza, że coś jest nie tak z Twoją instalacją bądź konfiguracją.
Odpowiedzi szukaj w dzienniku logów systemowych, a przede wszystkim w pliku: /var/log/Xorg.0.log
098799
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ok, ale czego szukać? Nie bardzo rozumiem...

Ten temat pewnie mógłby też pasować do "przedszkola linuxa"...

Edit:
Nie mam pojęcia co jest podejrzanego w tym pliku. Uploadowałem go na http://www.speedyshare.com/files/23903648/Xorg.0.log. Proszę o wskazówki.

EDIT:
Zblacklistowałem sterowniki, po ponownym uruchomieniu ubunciak się ruszył i zapytał czy przywrócić domyślne ustawienia, po czym wszystko działa. Odblacklistowałem i jest ok.

Dziwny ten linux.
stratos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: [solved] nvidia 330m brak obrazu po instalacji sterowników

Post autor: stratos »

Witam

Mam ten sam problem z lapkiem toshiba a660, karta nvidia gt 330M. Po instalacji sterownika własnościowego nvdia i restarcie miałem czarny ekran. W grubie dodałem nomodeset i ruszył w niskiej rozdzielczości.

Co dalej? Sterownik nvidia poleca uruchomienie nvidia-xconfig i restart Xów, co robię. Po restarcie nadal wyskakuje mi ten komunikat i nie mogę zmienić rozdzielczości.

Będę wdzięczny za pomoc w doprowadzeniu systemu do używalności :)

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Dudi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: [solved] nvidia 330m brak obrazu po instalacji sterowników

Post autor: Dudi »

Nie chcąc tworzyć niepotrzebnie nowego tematu.

Również posiadam toshibe a660 z gt 330m, przed chwilą zainstalowałem sterowniki i nic. Unity nie chce się włączyć. Czy już powstało jakieś sensowne rozwiązanie problemu?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”