[SOLVED] SSH działa tylko w jedną stronę
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[SOLVED] SSH działa tylko w jedną stronę
Witam serdecznie,
temat może nie do końca oddaje sens problemu. Jak wpadnę na lepszy to zaraz zmienię. Mam taki problem, że po aktualizacji Ubuntu nie mogę się logować na swój komputer przy pomocy ssh. Przed aktualizacją miałem taką konfigurację, że korzystałem z no-ip.org ponieważ mam zmienne ip, tam miałem do swojego komputera przypisaną domenę i dzięki niej łatwo mogłem zalogować się na zdalny komputer. Teraz nawet kiedy podaję bezpośrednio aktualny numer ip to od razu bez chwili zawahania otrzymuję komunikat
"connection refused"
Próbowałem przeinstalowywać openSSH-server ale nic to nie dało. Mogę natomiast z mojego komputera logować się na inne zdalne komputery. Pomoże ktoś rozwiązać ten problem? Pozdrawiam
temat może nie do końca oddaje sens problemu. Jak wpadnę na lepszy to zaraz zmienię. Mam taki problem, że po aktualizacji Ubuntu nie mogę się logować na swój komputer przy pomocy ssh. Przed aktualizacją miałem taką konfigurację, że korzystałem z no-ip.org ponieważ mam zmienne ip, tam miałem do swojego komputera przypisaną domenę i dzięki niej łatwo mogłem zalogować się na zdalny komputer. Teraz nawet kiedy podaję bezpośrednio aktualny numer ip to od razu bez chwili zawahania otrzymuję komunikat
"connection refused"
Próbowałem przeinstalowywać openSSH-server ale nic to nie dało. Mogę natomiast z mojego komputera logować się na inne zdalne komputery. Pomoże ktoś rozwiązać ten problem? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 14:28 przez sznajder, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: SSH działa tylko w jedną stronę
uruchom:
I wklej wynik. Jeśli masz uruchomione sshd, to jedna z linijek powinna wyglądać mniej więcej tak:
Ewentualnie :22 może mieć inną wartość, jeśli sshd było uruchamiane na innym porcie niż 22.
Jeśli nie ma tam takiej linijki, to pewnie sshd nie jest uruchomione. wtedy daj:
Kod: Zaznacz cały
sudo netstat -ltnp
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 6124/sshd
Jeśli nie ma tam takiej linijki, to pewnie sshd nie jest uruchomione. wtedy daj:
/etc/init.d/ssh start
"Never argue with idiot. He will drag you down to his level and then beat with experience."
Nie udzielam pomocy poza forum.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
tcp 0 0 0.0.0.0:80 0.0.0.0:* LISTEN 1342/apache2
tcp 0 0 0.0.0.0:8822 0.0.0.0:* LISTEN 1366/smfpd
tcp 0 0 0.0.0.0:22 0.0.0.0:* LISTEN 869/sshd
tcp 0 0 127.0.0.1:631 0.0.0.0:* LISTEN 1472/cupsd
tcp 0 0 0.0.0.0:25 0.0.0.0:* LISTEN 1146/master
tcp 0 0 0.0.0.0:30976 0.0.0.0:* LISTEN 9807/skype
tcp 0 0 127.0.0.1:3306 0.0.0.0:* LISTEN 1033/mysqld
tcp6 0 0 :::22 :::* LISTEN 869/sshd
tcp6 0 0 ::1:631 :::* LISTEN 1472/cupsd
ssh: connect to host 81.190.226.218 port 22: Connection refused
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
a możesz połączyć się lokalnie? tzn na tym samym komputerze wydać połączenie ssh localhost? Czy wtedy się łączy?
Jeśli tak, to znaczy, że na jakimś routerze pośrednim modemie masz zablokowany ten port.
Jeśli nie, to znaczy, że masz lokalnie ten port zablokowany. Wklej wynik polecenia
Jeśli tak, to znaczy, że na jakimś routerze pośrednim modemie masz zablokowany ten port.
Jeśli nie, to znaczy, że masz lokalnie ten port zablokowany. Wklej wynik polecenia
sudo iptables -L
"Never argue with idiot. He will drag you down to his level and then beat with experience."
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dzięki za pomoc. Zupełnie zapomniałem o tym, że równocześnie z aktualizacją Ubuntu założony został router. Teraz wszystko działa. Wystarczyło na routerze dodać wirtualny serwer. Pozdrawiam serdecznie