Proszę o pomoc w nauce programowania
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Proszę o pomoc w nauce programowania
Proszę o pomoc w nauce programowałem kilkanaście, razy podchodziłem do c++ również do c# i nie poradziłem sobie, może bym zaczął od czegoś łatwiejszego np. pascal albo co inngo. Albo programowanie nie jest , dla mnie jak rozwiązeć ten problem. chciałbym się nauczyć ale jakos nie umiem
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Proszę o pomoc w nauce programowania
Może Python? Pisanie w tym języku to czasem nawet przyjemność 
Tutoriali masz masę na Googlach.

Tutoriali masz masę na Googlach.
- JezdziecBezNicka
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Do ogólnej nauki programowania polecam Javę. Nie jestem miłośnikiem tego języka, ale eclipse+java jest doskonałym zestawem pod względem dydaktycznym.
Do nauki C++ polecam QtCreator wraz z Qt Framework.
Polecam też Ruby (mój ulubiony język), jest naszpikowany paradygmatami.
Do nauki C++ polecam QtCreator wraz z Qt Framework.
Polecam też Ruby (mój ulubiony język), jest naszpikowany paradygmatami.
-
- Piegowaty Guziec
wasze odbowiedzi sa trochcę nie konkretne
- Padowan
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86
Na początek może bash.
tutek:
http://www.dief.republika.pl/main.html
Spróbuj napisać jakiś prosty skrypt. (na chyba, że opanowałeś ten poziom
)
tutek:
http://www.dief.republika.pl/main.html
Spróbuj napisać jakiś prosty skrypt. (na chyba, że opanowałeś ten poziom

Czy ktoś mówi, że żywotność przeciętnego komputera wynosi 6 lat?
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
Znalezione w logach:
Apr 26 21:26:31 localhost kernel: [ 66.963661] VFS: Busy inodes after unmount of sdb1. Self-destruct in 5 seconds. Have a nice day...
-
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Inne
To może inaczej, poucz się trochę o algorytmach i ogólnie o tym jak się programy tworzy. Na początek może książka z której ja się uczyłem: "Algorytmy + struktury danych = programy".tajwan pisze:wasze odbowiedzi sa trochcę nie konkretne
Jak już będziesz umiał sobie rozrysować jak coś działa, to łatwiej będzie Ci programować w jakimkolwiek języku

- Szmitas
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Prawda jest taka, że jeśli sam nie przekonasz się do programowania, to nikt inny Cię nie nauczy.
Moim zdaniem programowanie to nie jest zdolność, którą łatwo można nabyć - trzeba mieć predyspozycje.
Moim zdaniem programowanie to nie jest zdolność, którą łatwo można nabyć - trzeba mieć predyspozycje.
www.ubuntu-pomoc.org - tutaj znajdziesz rozwiązanie każdego Twojego problemu.
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
Chcesz zostać Redaktorem ubuntu-pomoc.org? Skontaktuj się ze mną!
- JezdziecBezNicka
- Sędziwy Jeż
Zadaj konkretniejsze pytanietajwan pisze:wasze odbowiedzi sa trochcę nie konkretne

Np. co sprawia Ci największy kłopot?
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
IMHO warto dobrze poznać coś strukturalnego vide Pascal/C i tutaj Algorytmy+SD=Programy Wirtha dają radę, potem zabrać się za trochę struktur danych np. z Cormenem, żeby później pobawić się obiektami w jakimś C++
-
- Piegowaty Guziec
chodzi mi oto, że miałem symfonia i inne książki , jak również video kurs i sobie nie poradziłem z programowaniem nie wiem , może jest dla mnie , za tudne mam materiały ale jakos nie potrafie sie tego nauczycz może zacząć od czegoś miałtwiejszego np. pascala albo czegoś innego
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Powiedz mi, czy przerabiałeś te książki/video kursy krok po kroku, pisząc wszystkie wprawki, czy może od razu przeszedłeś do ambitniejszych zadań? Trzeba niestety przegryźć się przez wszystkie "hello world" i "proste kalkulatory".
Ja bym również radził zacząć od programowania strukturalnego. Polecana książka Wirtha zawiera przykłady w Pascalu, więc jakbyś się na nią zdecydował, to pierwsze kroki stawiałbyś w tym właśnie języku. Jakbyś chciał zająć się C, to polecam książkę pt. "Język ANSI C" (Kernighan & Ritchie).
Ale podkreślę to jeszcze: najważniejsza jest wytrwałość. Nie spodziewaj się, że zaraz napiszesz jakiś fajny program, w ten sposób możesz się znowu zrazić i powiedzieć, że sobie nie poradziłeś.
Ja bym również radził zacząć od programowania strukturalnego. Polecana książka Wirtha zawiera przykłady w Pascalu, więc jakbyś się na nią zdecydował, to pierwsze kroki stawiałbyś w tym właśnie języku. Jakbyś chciał zająć się C, to polecam książkę pt. "Język ANSI C" (Kernighan & Ritchie).
Ale podkreślę to jeszcze: najważniejsza jest wytrwałość. Nie spodziewaj się, że zaraz napiszesz jakiś fajny program, w ten sposób możesz się znowu zrazić i powiedzieć, że sobie nie poradziłeś.
-
- Piegowaty Guziec
Język ANSI C jest dosyć trudną książką dla początkującego. Gdybym nie programował wcześniej miałbym problem z rozwiązaniem niektórych zadań. Było też nam mówione na zajęciach, żeby korzystali z niej tylko prograujący wcześniej, a reszta miała uczyć się z Praty. Dokładnego tytułu nie pamiętam, ale Google nie gryzie.
-
- Piegowaty Guziec
john_clock tak przerabiałem wszystko ktok po kroku, przeważnie jest tak, że przykłady na początku są ok, a zaraz na następnej kartce to czarna magia nie wiem czy c++ nie jest zbyt ambitny jak na początek dla zielogego na początek
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@Tommer
Może to i prawda, bo w sumie uczyłem się już wcześniej programowania.
@Tajwan
Ogólnie rzecz biorąc, programowanie obiektowe uważam za trudniejsze zagadnienie. Chociaż na C++ też można się uczyć, nie wymusza tej obiektowości. Jednak jest takie zagrożenie, że można się w ten sposób nauczyć niewłaściwych nawyków, jak jest w moim przypadku.
Może to i prawda, bo w sumie uczyłem się już wcześniej programowania.
@Tajwan
Ogólnie rzecz biorąc, programowanie obiektowe uważam za trudniejsze zagadnienie. Chociaż na C++ też można się uczyć, nie wymusza tej obiektowości. Jednak jest takie zagrożenie, że można się w ten sposób nauczyć niewłaściwych nawyków, jak jest w moim przypadku.
- thalcave
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Najlepszym sposobem na naukę to chyba ksiązka (np. "Język ANSI C") + jakiś kurs on line. Do tego proponuje pisać masę prostych programów matematycznych typu kalkulator, kalkulator liczb zespolonych, program na silnie (obowiązkowo rekurencyjnie i iteracyjnie).
- karmelek
- Przyjaciel
- Kontakt:
Prata na start nie jest dobry - potem owszem, ale do podstaw niespecjalnie.tommer pisze:Język ANSI C jest dosyć trudną książką dla początkującego. Gdybym nie programował wcześniej miałbym problem z rozwiązaniem niektórych zadań. Było też nam mówione na zajęciach, żeby korzystali z niej tylko prograujący wcześniej, a reszta miała uczyć się z Praty. Dokładnego tytułu nie pamiętam, ale Google nie gryzie.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
święta prawda bo sama nigdy porządnie nie nauczyłam się programowania nawet w cPrawda jest taka, że jeśli sam nie przekonasz się do programowania, to nikt inny Cię nie nauczy.
mam tę książkę i z niej się uczyłam po pascaluJęzyk ANSI C jest dosyć trudną książką dla początkującego. Gdybym nie programował wcześniej miałbym problem z rozwiązaniem niektórych zadań. Było też nam mówione na zajęciach, żeby korzystali z niej tylko prograujący wcześniej,
jawa jest łatwiejsza od c ale wymaga obiektowości.Ogólnie rzecz biorąc, programowanie obiektowe uważam za trudniejsze zagadnienie. Chociaż na C++ też można się uczyć, nie wymusza tej obiektowości. Jednak jest takie zagrożenie, że można się w ten sposób nauczyć niewłaściwych nawyków,
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
@Linuxozaurus
Co, kto lubi. Jeden wykładowca usiłował przekonać nas do javy ... z miernym skutkiem
Co, kto lubi. Jeden wykładowca usiłował przekonać nas do javy ... z miernym skutkiem

-
- Piegowaty Guziec
idalej nie wiem jak się do tego zabrać bo nie wychodzi mi ten c++ nie wiem czy jest sens zaczynać od pascala czy to mi coś da kiedyś próbowałem se zrobić okinko z graficznym interfejsem i tam wogle się co innego pisze nie ma żadnego cout tylko jest messagebox jak dobrze pamiętam. Nie wiem jak konsola ma się do programowania, z graficznym interfejsem
- karmelek
- Przyjaciel
- Kontakt:
Po co Ci na początek programowanie GUI? Jakiś sensowny argument? Jak bez problemów będziesz w stanie zakodzić zadania tego http://winnie.ics.agh.edu.pl/dydaktyka/wdi/zadania.html pokroju (nie mówię o tych początkowych), to możesz się brać za pisanie obiektowe i zabawy w GUI. Wcześniej nie ma sensu. Do pisania obiektowego, też trzeba mieć jakieś podstawy strukturalne. Zresztą same obiekty to jest masa wiedzy, później podstawy GUI to można w jeden wieczór opanować.idalej nie wiem jak się do tego zabrać bo nie wychodzi mi ten c++ nie wiem czy jest sens zaczynać od pascala czy to mi coś da kiedyś próbowałem se zrobić okinko z graficznym interfejsem i tam wogle się co innego pisze nie ma żadnego cout tylko jest messagebox jak dobrze pamiętam. Nie wiem jak konsola ma się do programowania, z graficznym interfejsem