Najlepiej zostawić prędkość działania Scale na domyślnym poziomie, natomiast Expo spowolnić do 4000-4500. Dzięki temu wszystko będzie bardzo szybkie i płynne, bez wrażenia "skakania" i "rwania".1. Kostka całkowicie wyłączona.
2. Pulpity ustawione w konfiguracji 2x2
3. Włączony Desktop Wall, z opcją przeciągania okien dla każdej krawędzi ekranu
4. Gwóźdź programu, czyli gorące narożniki:
- lewy górny - Scale dla bierzącego pulpitu
- prawy dolny - Scale dla wszystkich okien na wszystkich pulpitach
- prawy górny - Expo
- lewy dolny - pokazanie pulpitu
Kernele testowe/stabilne wersja 15.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja 15.x - atom oraz K8
Skoro już jesteśmy przy Compizie, to pozwolę sobie sprzedać swoją konfigurację, wzorowaną na Mac OS X 10.6.x "Snow leopard", którą po 2 latach rzeźbienia w Compizie uważam za najbardziej optymalną z punktu widzenia funkcjonalności interfejsu:
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: GNOME
No to czekam cierpliwie i liczę, że znajdziesz trochę czasu, żeby wyprowadzić mój komputer na prostą.e X t 7 3 pisze:Co do oszczędność energii ... moim zdaniem kluczem nie jest tylko błąd/błędy w kernelu ... ale jego odpowiednia konfiguracja ! Krenele generic z <Ubuntu w wielu aspektach są skonfigurowane zbyt zachowawczo i nie wykorzystują potencjału kernela, co dobija się w oraz większym stopniu z użyciu energii. Panie i <panowie zobaczcie na moje krenel ... z edycji na edycje staram się poprawić energooszczędność - zdarzają się wpadki, ale to nieuniknione. Jednak generalnie staram się wykorzystywać wszystkie dostępne narzędzia, analizuje powiązania pomiędzy poszczególnymi elementami kernela i dążę do tego, aby było coraz bardziej oszczędnie ... mam nadzieje, ze podzielacie moją opinie.
Pozdrawiam
- hufca
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
Przed zainstalowaniem kernela komputer zużywał średnio 19W mocy. Po zainstalowaniu K8 i restarcie systemu wyskoczył mi kernel panic. Usunąłem kernel i postanowiłem wrócić do poprzedniego, którego używałem. Teraz komputer zużywa średnio 28W. Co ten skrypt instalacyjny, do pieruna, wpakował mi w komputer, prócz kernela?
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Co to dokładnie za maszyna?
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Zatem jak napisał Kolega Galvatron zanim będę mógł się odnieść do problemu muszę wiedzieć na jakiej maszynie instalowałeś i jakie błędy się pojawiły. Co do elementów które mogłyby spowodować taki sok zużycia energii ... intslator nie włącza do systemu niczego, co mogłoby spowodować taki sok ... taki efekt mógłby się pojawić, jeśli system jest maksymalnie czymś obciążony = wywalona jakaś usługa, albo zainstalował kilka nowych usług np. winbind. Zatem zanim, będę mógł coś poradzić muszę znać szczegóły.hufca pisze:Przed zainstalowaniem kernela komputer zużywał średnio 19W mocy. Po zainstalowaniu K8 i restarcie systemu wyskoczył mi kernel panic. Usunąłem kernel i postanowiłem wrócić do poprzedniego, którego używałem. Teraz komputer zużywa średnio 28W. Co ten skrypt instalacyjny, do pieruna, wpakował mi w komputer, prócz kernela?
Pozdrawiam
- hufca
- Sędziwy Jeż
Laptop: intel t2400 (2x 1,8ghz), ATI Radeon X300, 2gbram, chipset intela, karta dźwiekowa też..
System to Ubuntu 10.04.
Ten mój laptop jest to dość nietypowy model (w całej Polsce są może ze 4 takie), więc ta informacja jak sądzę nic nie pomoże. Informacje o użyciu energii odczytuję z gnome-power-manager'a. Zużycie procesora raczej się nie zmieniło za bardzo. Mój laptop jest wyposażony w wiele wbudowanych urządzeń takich jak GPS, Bluetooth, modem, fingerprint.. możliwe, że to one np. są non-stop zasilane (a np. wcześniej automatycznie były wyłączone). Nie wiem jak to sprawdzić.
System to Ubuntu 10.04.
Ten mój laptop jest to dość nietypowy model (w całej Polsce są może ze 4 takie), więc ta informacja jak sądzę nic nie pomoże. Informacje o użyciu energii odczytuję z gnome-power-manager'a. Zużycie procesora raczej się nie zmieniło za bardzo. Mój laptop jest wyposażony w wiele wbudowanych urządzeń takich jak GPS, Bluetooth, modem, fingerprint.. możliwe, że to one np. są non-stop zasilane (a np. wcześniej automatycznie były wyłączone). Nie wiem jak to sprawdzić.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Spróbuj może puścić maszynę w trybie "awaryjnym" i zobaczymy co "wywali w konsoli".hufca pisze:Laptop: intel t2400 (2x 1,8ghz), ATI Radeon X300, 2gbram, chipset intela, karta dźwiekowa też..
System to Ubuntu 10.04.
Natomiast co do kerneli ... testuje właśnie połączenie agc-cfs-bfq i nie powiem responsywność bardzo ładna ... określiłbym to mianem veryyy smoooth

Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kolejny kernel prawdopodobnie będzie korzystał ponownie z dobrodziejstw BFQ v2.x ... udało mi się zbudować kernel, który zapewnia bardzo wysoką wydajność i responsywność przy u użyciu włąsnie schedulera I/O BFQ/. Miałem z nim problemy - jak niektórzy pamiętają, ale obecną wersje "okiełznałem", dzięki temu - jeśli wszystkie testy przejdzie po mojej myśli, będę mógł udostępnić kernel, który - jak to potwierdziło już kilka osób (po próbach "organoleptycznych") jest "leciutki" (nie znają słowa responsywny
), co prawda Compiz v0.9.4 jeszcze nie pozwala mi na zapewnienie super płynności przy obciążeniu 99-100 %, jak to miało miejsce pod v0.8.x, ale już jestem na poziomie ok. 90 % poprzedniej płynności. To zapewne pod koniec tygodnia wczesnej = moze dziś pliki konfiguracyjne Compiza i moze troszkę modyfikowane xorg.conf ... nad tym pracuje wiec nie jestem tego pewien (czy już teraz) oraz kernel K8. Zobaczymy, czy już v15.6 (z BFQ), czy też jeszcze v15.5. Poza tym kwestia opisu usług ... zobaczymy, czy się wyrobie
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Witam.
Ponawiam prośbę do kolegi eXt73: jeśli znajdziesz trochę czasu, to poinstruuj mnie, jak i który Twój kernel zainstalować do netbooka MSI U135DX (Intel Atom N455).
Chciałbym też spróbować zainstalować Twojego kernela na Toshibie A350-13C specyfikacja: http://eu.computers.toshiba-europe.com/ ... ID=1061544 , tylko nie wiem, który jest właściwy.
Pozdrawiam
Ponawiam prośbę do kolegi eXt73: jeśli znajdziesz trochę czasu, to poinstruuj mnie, jak i który Twój kernel zainstalować do netbooka MSI U135DX (Intel Atom N455).
Chciałbym też spróbować zainstalować Twojego kernela na Toshibie A350-13C specyfikacja: http://eu.computers.toshiba-europe.com/ ... ID=1061544 , tylko nie wiem, który jest właściwy.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
Witam zainstalowalem kernel ver 15.5, niestety gps dalej nie dziala, wyglada jak by sie nic nie zmienilo
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
Witam
Kiedy można spodziewać się wersji 15.5 na laptopy??
Kiedy można spodziewać się wersji 15.5 na laptopy??
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Znaczy 15.5 K8? kolega @eXt73 wyraźnie napisał, że zastanawia się czy robić 15.5 K8, czy od razu przejść na 15.6
To zapewne pod koniec tygodnia wczesnej = moze dziś pliki konfiguracyjne Compiza i moze troszkę modyfikowane xorg.conf ... nad tym pracuje wiec nie jestem tego pewien (czy już teraz) oraz kernel K8. Zobaczymy, czy już v15.6 (z BFQ), czy też jeszcze v15.5. Poza tym kwestia opisu usług ... zobaczymy, czy się wyrobie .
MacBook Pro 2011 13" (Intel i5 2415 2,3GHz (Turbo 2,9GHz) + Intel HD 3000 + Patriot 16GB DDR3 1333MHz + Seagate 750GB 7200rpm 16MB cache)
Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)
SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
Raspberry Pi (700MHz ARM + 256MB shared RAM)
SOLD: Asus 1215n [ION2 on/off by bubblebee]
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
e X t 7 3: Nie myślałeś kiedyś nad namówieniem autorów polskich remiksów do używania w nich Twoich kerneli i optymalizacji? Oczywiście rozumiem, że to wiązałoby się z dużą ilością dodatkowych kłopotów, ale może warto by było spróbować?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Witaj powinieneś wykorzystać ten skrypt. Co do Toshibie A350-13C, z tego co wiem tam sza chip wifi Intela, zatem podobnie jak wyżej instalacja jedynie czystego kernela z nagłówkami. Jednak poczekaj może dziś udostępnię wersje v15.5, albo v15.6 K8.kurzy pisze:Witam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-- 23 cze 2011 14:16 --
Zatem jeszcze raz proszę o wysłanie na maila logów:maciek78 pisze:Witam zainstalowalem kernel ver 15.5, niestety gps dalej nie dziala, wyglada jak by sie nic nie zmienilo
Pozdrawiam
Spod generic`a:
lsmod > lsmod.maciek78.generic.log
lspci > lspci.maciek78.generic.log
lsusb > lsusb.maciek78.generic.log
oraz spod mojego kernela:
lsmod > lsmod.maciek78.v15.5.log
lspci > lspci.maciek78.v15.5.log
lsusb > lsusb.maciek78.v15.5.log
Pozdrawiam
-- 23 cze 2011 14:18 --
cierzniak pisze:Znaczy 15.5 K8? kolega @eXt73 wyraźnie napisał, że zastanawia się czy robić 15.5 K8, czy od razu przejść na 15.6To zapewne pod koniec tygodnia wczesnej = moze dziś pliki konfiguracyjne Compiza i moze troszkę modyfikowane xorg.conf ... nad tym pracuje wiec nie jestem tego pewien (czy już teraz) oraz kernel K8. Zobaczymy, czy już v15.6 (z BFQ), czy też jeszcze v15.5. Poza tym kwestia opisu usług ... zobaczymy, czy się wyrobie .
Jak napisał Kolega cierzniak, kernel K8 (na laptopy, stacje robocze - procesory powyżej Atoma) będzie w wersji v15.5 (na CFQ), albo v15.6 (na BFQ) - decyzja i publikacja prawdopodobnie jeszcze dziś.
Pozdrawiam
-- 23 cze 2011 14:21 --
Wisz nawet nad tym myślałem ... i wiem, że na pewno nie zaproponowałbym w tej chwili mojego kernela jako "mainstream`owego", ale jako dodatkową opcje instalacyjną - nie chciałbym, aby potem "wieszano psy" na Twórcach Dystrybucji z przyczyn leżących ewentualnie po mojej stronie. Ponadto ... nie dostałem takiej propozycjiGalvatron pisze:e X t 7 3: Nie myślałeś kiedyś nad namówieniem autorów polskich remiksów do używania w nich Twoich kerneli i optymalizacji? Oczywiście rozumiem, że to wiązałoby się z dużą ilością dodatkowych kłopotów, ale może warto by było spróbować?

Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Ile ważą pliki do instalacji kernela i którą wersję zainstalować na laptopie Belinea o.book 3.2?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tu najpewniej kernel w wersji K8. Jednak nie wiem jaki tam masz chip wifi, a od tego zależy wersja instalatora. Proszę podaj producenta.Chris1507 pisze:Ile ważą pliki do instalacji kernela i którą wersję zainstalować na laptopie Belinea o.book 3.2?
Udostępniłem kernel w wrsji K8 - 2.6.39.1-ext73-f1-15.6-k8-cfq-cfs-bfq. Proszę o testy. Na razie wersja K8, prawdopodobnie do soboty wersja atom.
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Dobra, powoli tracę nadzieję, że uda mi się zainstalować przygotowanego przez Ciebie kernela - za każdy razem ten sam problem (jak to wyjaśnił jeden z użytkowników) z wifi. Co robię źle - nie wiem. zaznaczam repozytoria, chociaż ich skład jest zupełnie inny niż u Ciebie. Odświeżam w Synapticu. Następnie opalam skrypt, potem terminal znika, a kernela i tak nie ma.e X t 7 3 pisze:Witaj powinieneś wykorzystać ten skrypt. Co do Toshibie A350-13C, z tego co wiem tam sza chip wifi Intela, zatem podobnie jak wyżej instalacja jedynie czystego kernela z nagłówkami. Jednak poczekaj może dziś udostępnię wersje v15.5, albo v15.6 K8.
Podobnie zresztą przy próbie na Toshibie, chociaż w tym przypadku wyskoczyła jakaś informacja o błędzie. Zupełnie nie wiem, co mam robić... Co mogę robić źle? - bo że problem tkwi po mojej stronie, to jest jasne. Ma ktoś jakiś pomysł?
edit:
po ponownym uruchomieniu systemu na Toshibie pojawia się Twoj kernel w Grubie, ale po jego wybraniu system już nie startuje - ekran miga i tyle.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem zrób tak, w konsoli zrób:kurzy pisze:Dobra, powoli tracę nadzieję, że uda mi się zainstalować przygotowanego przez Ciebie kernela - za każdy razem ten sam problem (jak to wyjaśnił jeden z użytkowników) z wifi. Co robię źle - nie wiem. zaznaczam repozytoria, chociaż ich skład jest zupełnie inny niż u Ciebie. Odświeżam w Synapticu. Następnie opalam skrypt, potem terminal znika, a kernela i tak nie ma.e X t 7 3 pisze:Witaj powinieneś wykorzystać ten skrypt. Co do Toshibie A350-13C, z tego co wiem tam sza chip wifi Intela, zatem podobnie jak wyżej instalacja jedynie czystego kernela z nagłówkami. Jednak poczekaj może dziś udostępnię wersje v15.5, albo v15.6 K8.
Podobnie zresztą przy próbie na Toshibie, chociaż w tym przypadku wyskoczyła jakaś informacja o błędzie. Zupełnie nie wiem, co mam robić... Co mogę robić źle? - bo że problem tkwi po mojej stronie, to jest jasne. Ma ktoś jakiś pomysł?
edit:
po ponownym uruchomieniu systemu na Toshibie pojawia się Twoj kernel w Grubie, ale po jego wybraniu system już nie startuje - ekran miga i tyle.
cd Pobrane
sudo ./instalator-linux-imege-headres-v.15.5-atom
i skopiuj i wklej na forum, to co "wypluje" skrypt w czasie pracy.
Pozdrawiam
-- 23 cze 2011 22:34 --
Właśnie udostępniłem wersje v15.6-atom.
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
Ok. Tylko jak mam skopiować treść terminala, który przecież znika po instalacji? Można to potem jakoś odtworzyć, czy bawić się w screeny?e X t 7 3 pisze: Zatem zrób tak, w konsoli zrób:
cd Pobrane
sudo ./instalator-linux-imege-headres-v.15.5-atom
i skopiuj i wklej na forum, to co "wypluje" skrypt w czasie pracy.
Pozdrawiam
-- 23 cze 2011 22:34 --
Właśnie udostępniłem wersje v15.6-atom.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Otwórz terminal i wykonaj proszę komendy, które wskazałem ... nie zniknie