Automatyczne montowanie dysków?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
marcepan25
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Automatyczne montowanie dysków?

Post autor: marcepan25 »

Witam.
Zainstalowałem wczoraj xubuntu wszystko jest ok ale mam problem z automatycznym montowaniem...
Mianowicie jeżeli wsadzę do napędu jakąś płytę, lub też podłączę do mego PC telefon albo inny nośnik pamięci ten po prostu się nie montuje...
Musze to robić ręcznie...

Bardzo proszę o pomoc ... I z góry dziękuję :smile: ...
Awatar użytkownika
grymberg
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Post autor: grymberg »

System > Preferencje > Napędy i nośniki wymienne. Dalej juz sobie poradzisz pewnie :)
Obrazek
Zapraszam do wsparcia akcji:
Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
marcepan25
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: marcepan25 »

Sorki ale jak się nie mylę to podałeś rozwiązanie do gnome-a...
Ja pracuje na środowisku graficznym xfce więc takiego katalogu nie ma...
Jednak próbowałem juz w ustawieniach włączać automatyczne montowanie, ale nic mi to nie dało...
lawojku
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Automatyczne montowanie dysków?

Post autor: lawojku »

grymberg pisze:System > Preferencje > Napędy i nośniki wymienne. Dalej juz sobie poradzisz pewnie :)

a ja mam Gnome i też mam z tym problem, bo nie mam - napędy i nośniki wymienne - w preferencjach, szukam i szukam i szukam. Ja akurat z innego powodu, bo chciałbym aby po włożeniu płyty wyskakiwało mi zapytanie o to - co dalej chciałbym z tym zrobić.
pyzas
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Post autor: pyzas »

Witam!

Mam ten sam problem w Kubuntu 8.10. W 8.04 wchodziłem w ustawienia systemowe - zaawansowane - dyski i partycje i tam można było robić z dyskami wszystko, a w 8.19 nie da sie, bo takiej opcji juz tam niestety nie ma.
Może mi ktoś powiedzieć co dalej?

Każdorazowe montowanie dysków po odpaleniu systemu doprowadza mnie do szefskiej pasji:(

dzieki!
dodoxt
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: dodoxt »

Nie słyszałem o wersji 8.19:)
Kiedyś było o tym że w pliku fstab nie ma na końcu pustej lini zostawionej.
Musi być jedna pusta linia pod wszystkimi wpisami w fstab.
Idealnie doskonale :)
grekpg
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Kontakt:

Post autor: grekpg »

witam ja też mam taki problem w sumie jeszcze dziwniejszy - podczas instalacji zamontowałem też dysk ntfs. i po uruchomieniu ubuntu mam : naped widoczny jest w miejsca ale klikając na niego czyli próbując zamntować mam : nie masz uprawnien !
jedynie co pomaga to wejście w gparted w którym ta partycja ma wykrzyknik że nie można odczytać tego systemu plików - klikając prawy / zamontuj w -> partycja się montuje i wszysko jest ok do ponownego uruchomienia gdzie trzeba przejść proces ponownie.
Jak to rozwiązać

i drugie pytanie jest jakieś graficzne narzędzie do montowania na stałe partycji - mam też inna partycję która montuje się po kliknieciu w miejsca/nazwa partycji.
Co często wystarcza tylko że na niej są dane odczytywane przez różne programy - które po uruchomieniu wywalają błędy zamiast ją zamontować- wystarczy recznie wejsc miejsca/partycja i odpalic program i jest ok. Wiec jak to na stałe graficznie zamontować - pytam graficznie bo to nie mój komp i osoba która go używa bardzo by chciała graficzny.

pozdrawiam i dzieki za ew info
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Znajdź program ntfs-config i tam poustawiaj zapis na tych partycjach. Jeśli go nie masz, pewnie będzie w repozytorium.
grekpg
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

mam włączony zapis na tych partcjach ale chyba nie o to mi chodzi - mam w miejsca/partycja
dostęp do tej partycji - lecz po restarcie pisze ze nie mam prawa do zamontowania. w gtparded da sie recznie zamontowac ale oczywiscie po restarcie znowu to samo.

Po reinstalacji z innych powodów powracam do tego samego problemu - da sie wyłączyć jakoś montowania na żądanie partycji ?
tak jak poprzedników pierońsko denerwuje mnie konieczność zamontowania partycji - fakt jest to proste klikam miejsca/nazwa partycji i już jest ale przecież to zupełnie niepotrzebne - otwierając komputer daje np. ostatnie dokumenty - > i wyskakuje że nie ma takiego dokumentu więc trza pierwsze kliknąć po kolei na partycję. (ciekawe co autor tego rozwiązania miał na myśli)

tak samo problem jest z konfiguracją programów - gdy coś jest na tych dynamicznych partycjach przy starcie aplikacji same błędy...

Pytanie czy da się to włączyć - za pomocą opcji nie przy pomocy edycji /etc/fstab

ps. na 8.10 x32 nie mam System > Preferencje > Napędy i nośniki wymienne
jak nazywa się ta aplikacja to przez F2 ją odpale
Danielinho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.04
Kontakt:

Post autor: Danielinho »

Jeżeli chodzi o Linuxa, to muszę się przyznać że jestem kompletnie zielony. Zainstalowałem Ubuntu 9.04 i też doskwierał mi problem z brakiem automatycznego montowania dysków NTFS i FAT. Poszperałem trochę na googlach i wpadł mi w ręce poradnik, jak edytować 'fstab', żeby wszystko działało jak należy. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to zachęcam do próbowania. Mnie poradnik pomógł.

Kod: Zaznacz cały

http://www.ubuntu-pomoc.org/automatyczne-montowanie-partycji-ntfs/#more-5
Na samym końcu trzeba tylko jeszcze wpisać komendę

sudo mount -a 
i działa :D
grekpg
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

no da się to ustawić ale wg. mnie to zwykły bug - to że partycja nie montuje się automatycznie - połowa userów ma partycje nfts - i np. da sobie tło czy slideshow na pulpicie z obrazkami z partycji ntfs - dostępnej po kliknięciu - po restarcie ma same błędy - bo system sam nie montuje partycji... jak dla mnie kompletny brak logiki - a czemu pendrivie jest montowany z automatu ? przecież też można go ręcznie dodać do fstab ?
czyzool
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: czyzool »

Danielinho pisze:Jeżeli chodzi o Linuxa, to muszę się przyznać że jestem kompletnie zielony. Zainstalowałem Ubuntu 9.04 i też doskwierał mi problem z brakiem automatycznego montowania dysków NTFS i FAT.
Poradnik dotyczy partycji ntfs. Zastosowałem go do tejże i wszystko działa w porządku. Mam jednak problem z partycją FAT, zastosowałem analogiczną procedure do tej partycji, jedyne co zmieniłem to w nowym wpisie w pliku zamiast wyrażenia ntfs ze wzoru wpisałem FAT32, ale nie zadziałało. Poza tym numer partycji FAT, który dodałem do tego wpisu ma inny format niż analogiczny numer partycji ntfs. Tak więc mógłbyś napisać jak sobie poradzić z partycją FAT?
Awatar użytkownika
Adlatus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Adlatus »

czyzool pisze:Mam jednak problem z partycją FAT, zastosowałem analogiczną procedure do tej partycji, jedyne co zmieniłem to w nowym wpisie w pliku zamiast wyrażenia ntfs ze wzoru wpisałem FAT32, ale nie zadziałało.
Według (polecenie wpisz w konsoli)

man fstab
dla sytemu plików FAT32 należy dopisać 'vfat'.
manek775
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Re: Automatyczne montowanie dysków?

Post autor: manek775 »

Ja mam taki problem, że ja zawsze mam problemy ;) Tym razem już myślałem że będzie dobrze, a tym razem po sporym czasie, gdy chińszczyzna(windows) nie miała już miejsca. No to uporządkowałem ładnie partycje, jednak automontowanie siadło i "Narzędzie do obsługi dysków". Jak to naprawić? Ja próbowałem jakimś programem to zrobić, jednak teraz komputer nie uruchamia się normalnie, gdyż nie mam podłączonej mojej komórki.To mój /etc/fstab:

UUID=5d3efdd2-5e6e-46c0-ba7c-18111081e3eb  /home           ext3     defaults                       0  2
UUID=3A90DEAB90DE6D3F                      /media/Backup   ntfs-3g  defaults                       0  0
UUID=D09076D89076C50E                      /media/windows  ntfs-3g  defaults                       0  0
UUID=5455271d-1e80-43c6-8f88-93e09e2115a2  /               ext3     defaults                       0  1
UUID=be39fb66-64f9-46f8-9e45-3864d2018168  /swap           swap     sw                             0  0
/dev/sdc1                                  /media/Komorka  vfat     uid=manek775,owner,users,user  0  0
Jak bym usunął ostatnią linijkę chyba system uruchomił by się normalnie, ale komórkę musiałbym montować ręcznie.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

lol ─ usuń ostatnią linijkę :D

Ja jednak radzę robić takie rzeczy ręcznie. Nie jest to trudne a potrafi oszczędzić nerwów.
manek775
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: manek775 »

Usunąłem tą linijkę i teraz montuje się automatycznie (Brasero i Narzędzie do obsługi dysków zaczęły działać), jednak z ograniczonymi uprawnieniami których nie da się zmienić.
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

jak wyglądają te ograniczone uprawnienia?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”