Nadanie praw folderowi
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Nadanie praw folderowi
Jak nadać prawa folderom, żeby móc kasować i kopiować na nich pliki? Dokładnie chodzi mi o komendy, które wydaje się w terminalu.
-
- Gibki Gibbon
Re: Nadanie praw folderowi
Właściciela zmienisz poleceniem:
Prawa dostępu zmienisz następującym poleceniem:
R - rekurencyjnie - czyli operacja zostanie przeprowadzona na wszyskich plikach i katalogach podrzędnych w stosunku do podanego w poleceniu
r - czytanie, w - zapis, x - wykonywanie plików
a - wszyscy, u, g, o => wlaściciel, grupa, inni; prawa nadajesz "+", odbierasz "-".
Kod: Zaznacz cały
chown -R user.user /home/folder_a
chmod -R a+rwx /home/folder_a
r - czytanie, w - zapis, x - wykonywanie plików
a - wszyscy, u, g, o => wlaściciel, grupa, inni; prawa nadajesz "+", odbierasz "-".
-
- Piegowaty Guziec
Niestety nie da rady, albo coś mylę.
Chce nadać prawa katalogowi usr lub kadu. Weźmy taki usr mam go w "komputer" "system plików" więc jakby komenda wyglądała? Wpisywałem już tak:
chmod -R a+rwx /system plikow/usr_a
Mi głównie chodzi o skasowanie katalogu wiem też że istnieje zapis 777 w terminalu.
Chce nadać prawa katalogowi usr lub kadu. Weźmy taki usr mam go w "komputer" "system plików" więc jakby komenda wyglądała? Wpisywałem już tak:
chmod -R a+rwx /system plikow/usr_a
Mi głównie chodzi o skasowanie katalogu wiem też że istnieje zapis 777 w terminalu.
-
- Gibki Gibbon
Niebieski_Jeż
Moje ścieżki są tylko przykładem. Jeśli za dużo nakombinujesz z uprawnieniami, system może mieć problemy z poprawnym funkcjonowaniem. Generalnie jeśli już musisz możesz zmieniać prawa dostępu tylko poniżej swojego /home/nazwa_usera/ - w drzewo katalogów poniżej / oprócz /home/nazwa_usera nie ingeruj.
Moje ścieżki są tylko przykładem. Jeśli za dużo nakombinujesz z uprawnieniami, system może mieć problemy z poprawnym funkcjonowaniem. Generalnie jeśli już musisz możesz zmieniać prawa dostępu tylko poniżej swojego /home/nazwa_usera/ - w drzewo katalogów poniżej / oprócz /home/nazwa_usera nie ingeruj.
- Heos
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Racja, racja. Poza przestrzenią "/home" nic nie zmieniaj bo tylko popsujesz. A więc "/usr" także zostaw w spokoju.
Może powiedz po co Ci te prawa? Jeżeli chcesz skasować jakiś katalog, to nie nadawaj praw tylko zrób to z roota.
sudo rm -r /cośtam/katalog
chmod 777 /katalog/plik.txt - oznacza to samo co
chmod rwx /katalog/lik.txt
Może powiedz po co Ci te prawa? Jeżeli chcesz skasować jakiś katalog, to nie nadawaj praw tylko zrób to z roota.
sudo rm -r /cośtam/katalog
chmod 777 /katalog/plik.txt - oznacza to samo co
chmod rwx /katalog/lik.txt
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za ostrzeżenia.
No chce skasować katalog z Kadu bo cały czas widzi mi stare ustawienia i nie mogę aktualizować, ale to już jest powiązane z tym tematem: viewtopic.php?f=145&t=146201
I to jest powód usunięcia, chcę rozpocząć instalowanie Kadu i aktualizację od zera, a tutaj nie chce mi folderu skasować co myślę chyba trzeba tak zrobić bo jak mówię widzi stare ustawienia.
a mam go w komputer->system plików->usr->share->kadu
No chce skasować katalog z Kadu bo cały czas widzi mi stare ustawienia i nie mogę aktualizować, ale to już jest powiązane z tym tematem: viewtopic.php?f=145&t=146201
I to jest powód usunięcia, chcę rozpocząć instalowanie Kadu i aktualizację od zera, a tutaj nie chce mi folderu skasować co myślę chyba trzeba tak zrobić bo jak mówię widzi stare ustawienia.
a mam go w komputer->system plików->usr->share->kadu
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 20:19 przez Niebieski_Jeż, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gibki Gibbon
Eksportuj listę kontaktów na serwer i do pliku, a następnie usuń katalog o dokładnie takiej ścieżce:
Niebieski_Jeż = twoja nazwa użytkownika. Każdy program, który instalujesz i jest dostępny z poziomu Twojego użytkownika trzyma ustawienia w Twoim katalogu /home. W przypadku KADU jest to katalog ukryty: /home/nazwa_usera/.kadu. Katalog .kadu możesz usunąć bez żadnej modyfikacji uprawnień, jak większość plików w Twoim /home.
===========
EDIT:
/home/Niebieski_Jeż/.kadu
===========
EDIT:
Kadu nie trzyma tam swoich ustawień! Ustawienia trzyma w ~/.kadu. Zawartość trzymana w lokalizacji o której wspominasz zostanie zmieniona wraz z instalacją nowszej wersji programu "Kadu".a mam go w komputer->system plików->usr->share->kadu
-
- Piegowaty Guziec
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA I SKASOWANIA