[Qt4] Dystrybucja aplikacji

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Baca48
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

[Qt4] Dystrybucja aplikacji

Post autor: Baca48 »

Witam

Zaznaczam, że jestem dość początkujący jeśli chodzi o programie w Qt4 na linuksie (dotąd pisałem w Qt4 pod Windowsem). Pytanie następujące: w jaki sposób można udostępnić innym instalkę programu napisanego w Qt4 bez udostępniania źródeł programu? Czy dobrze myślę, że rozwiązaniem sprawy będą pakiety rpm/deb? Jeśli tak, to proszę o małe rady jak tego dokonać :)

Z góry dzięki za odpowiedź ;)
luzakwielki
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: [Qt4] Dystrybucja aplikacji

Post autor: luzakwielki »

Baca48 pisze:Witam

Zaznaczam, że jestem dość początkujący jeśli chodzi o programie w Qt4 na linuksie (dotąd pisałem w Qt4 pod Windowsem). Pytanie następujące: w jaki sposób można udostępnić innym instalkę programu napisanego w Qt4 bez udostępniania źródeł programu? Czy dobrze myślę, że rozwiązaniem sprawy będą pakiety rpm/deb? Jeśli tak, to proszę o małe rady jak tego dokonać :)

Z góry dzięki za odpowiedź ;)
Jeśli chcesz dla konkretnej dystrybucji Linuksa to jak najbardziej rpm/deb razem z rpm/deb używanych przez Ciebie bibliotek, rozwiążą sprawę. Jeśli jednak chcesz niezależnie od dystrybucji rozprowadzać wersję po prostu pod linuksa, to rpm/deb itp. nie są dobrym rozwiązaniem i lepiej po prostu podobnie jak pod Windowsem do programu dołączyć biblioteki (tylko zamiast *.dll, *.so). Zrób katalog np. "lib", stwórz skrypt startowty np. "run", który da katalog lib do zmiennej środowiskowej LD_LIBRARY_PATH

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
curdir=`dirname $0`
cd $curdir
LD_LIBRARY_PATH="$curdir/lib/" ./program
i zrób z instalator, lub po prostu spakuj w tgz (tak masz np. z skype, opera itp.)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”