Cześć
Mam kubuntu wersje Lucid. Wraz z nią mam sterowniki do karty graficznej w takiej wersji: 195.36.24 (sprawdziłem to za pomocą nvidia-settings). Te sterowniki mają wsparcie dla OpenGL 3.2, a ja potrzebuje OpenGL w wersji 3.3, która jest maksymalną wersją obsługiwaną przez moją kartę (Geforce 9600M GT). Ze strony nvidii ( http://www.nvidia.pl/object/linux-displ ... er-pl.html ) mogę pobrać najnowsze sterowniki, jednak z mojego doświadczenia sprzed ładnych kilku lat z Debianem wiem, że prawdopodobnie instalacja sterów z tamtego miejsca skończy się mnóstwem niepotrzebnych plików źródłowych na dysku i robotą na cały wieczór.
Wobec tego pytanko: czy mogę jakoś zainstalować najnowsze sterowniki dla ciut starszego systemu (chodzi mi o sterowniki z pakietów), czy muszę stawiać linuksa od nowa ? Jeżeli tak, to jak to zrobić?
Nvidia sterowniki aktualizacja bez upgradu całego systemu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: FVWM
- Kontakt:
- Heos
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Nvidia sterowniki aktualizacja bez upgradu całego systemu
Ależ skąd.
Przecież cała instalacja sterowników ze strony nVidi to uruchomienie skrypty i wybieranie "dalej". Nie ma w tym żadnej trudności ani nie wymaga żądnej wiedzy.
Przecież cała instalacja sterowników ze strony nVidi to uruchomienie skrypty i wybieranie "dalej". Nie ma w tym żadnej trudności ani nie wymaga żądnej wiedzy.
"Chciałbym, żeby zaczęto od szanowania siebie: wszystko inne wypływa z tego." – Fryderyk Nietzsche
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
openSUSE Leap 15.1 | Xfce4 | Firefox
Wystarczy w googlu wpisać "nvidia ppa" i już mamy odpowiedź https://launchpad.net/~ubuntu-x-swat/+archive/x-updates
Oczywiście można ręcznie robić to jak Heos wspomniał.
Oczywiście można ręcznie robić to jak Heos wspomniał.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Tylko pamiętać, ze sterowniki, to nie kanapki, żeby instalować jeden na drugim.
Jak instalujemy sterownik jednym sposobem, to bezpieczniej odinstalować go ta samą drogą, zanim zainstalujemy sterownik inną drogą.
Bo inaczej, nie zawsze, ale czasami mogą wyjść niezłe cyrki.
To by było na tyle

Jak instalujemy sterownik jednym sposobem, to bezpieczniej odinstalować go ta samą drogą, zanim zainstalujemy sterownik inną drogą.
Bo inaczej, nie zawsze, ale czasami mogą wyjść niezłe cyrki.
To by było na tyle

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux