[Ubuntu 11.04] Zawieszanie się systemu!
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Zawieszanie się systemu
Witam,
mam problem z nowym Ubuntu 11.04. Potrafi się ono zawiesić w każdym momencie i jedyną pomocą jest restart systemu. Ubuntu jest czyste, nawet nic nie instalowałem na nim. Na 10.10 też miałem taki problem. Ma ktoś jakieś pomysły?
mam problem z nowym Ubuntu 11.04. Potrafi się ono zawiesić w każdym momencie i jedyną pomocą jest restart systemu. Ubuntu jest czyste, nawet nic nie instalowałem na nim. Na 10.10 też miałem taki problem. Ma ktoś jakieś pomysły?
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Zawieszanie się systemu
Zawiesza się system, czy Xy? Sprawdź czy możesz przejść wtedy do konsoli wciskając Ctrl + Alt + F1
-
- Piegowaty Guziec
Chyba problem leżał w karcie graficznej. Z tego co przeczytałem w zmianach "Fixed a bug that caused some GPUs to stop responding when the X Server was started". Mam GeForce 330M.
- brezniew
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Musisz zajrzeć do pliku: /var/log/Xorg.0.log
-
- Piegowaty Guziec
Dobra. Działam już półtorej godziny bez żadnej zwiechy. Problem rozwiązały sterowniki. Można zamknąć.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Architektura: x86
[Ubuntu 11.04] Zawieszanie się systemu!
Witam,
bo wielu bojach, postanowiłem definitywnie przesiąść się na Ubuntu, jest to mój jedyny system na bardzo dobrym laptopie ( 2x2Ghz, 2GB DDR3). Otóż co jakiś czas ( różnie) system się nagle zawiesza, mogę ruszać myszką jednak nic innego zrobić nie mogę, pozostaje mi tylko restart. Jest to uciążliwe i zbytnio już nie wiem jak sobie z tym poradzić, na winszicie nie miałem takich problemów. Czytałem o mocnym grzaniu się laptopów na Ubuntu, jednak nie obserwuję żeby laptop był jakiś gorący. Macie może jakieś propozycje?
Pozdrawiam,
92nasti
bo wielu bojach, postanowiłem definitywnie przesiąść się na Ubuntu, jest to mój jedyny system na bardzo dobrym laptopie ( 2x2Ghz, 2GB DDR3). Otóż co jakiś czas ( różnie) system się nagle zawiesza, mogę ruszać myszką jednak nic innego zrobić nie mogę, pozostaje mi tylko restart. Jest to uciążliwe i zbytnio już nie wiem jak sobie z tym poradzić, na winszicie nie miałem takich problemów. Czytałem o mocnym grzaniu się laptopów na Ubuntu, jednak nie obserwuję żeby laptop był jakiś gorący. Macie może jakieś propozycje?
Pozdrawiam,
92nasti
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: [Ubuntu 11.04] Zawieszanie się systemu!
Używasz appletu monitora systemu?
-
- Piegowaty Guziec
Niestety nie, wieszają się X'y, nie cały system z tego co udało mi się wywnioskować.
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Propozycja pierwsza i podstawowa - zajrzeć do logów systemowych. Unikniesz zabawy w zgaduj-zgadulę, gdyż zawieszający się system w 99% przypadków zostawia jakieś informacje w logach. Jasne, zdarzają się sytuacje, kiedy niczego tam nie znajdziesz (np. system stracił dostęp do dysku twardego i nie był w stanie zapisać błędów w logach), ale są dosyć rzadkie.
- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Propozycja druga - określenie cyt. "na bardzo dobrym laptopie ( 2x2Ghz, 2GB DDR3)" nie mówi nic . Podaj model laptopa i jego konfigurację łącznie z kartą grafiki .
-
- Piegowaty Guziec
Kod: Zaznacz cały
Jun 23 17:16:15 xxxx kernel: [ 194.340403] exe (2258): /proc/2258/oom_adj is deprecated, please use /proc/2258/oom_score_adj instead.
Jun 23 17:17:01 xxxx CRON[2275]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Jun 23 17:30:26 xxxx kernel: imklog 4.6.4, log source = /proc/kmsg started.
W tym momencie był zwis.
Grafika Intela X4500, procek Intela, RAM nie mam pojęcia, model Lenovo G550.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
U mnie jest dokładnie to samo myszka chodzi. Ekran zamrożony. Nie można nic zrobić czasami udaje się przejść do trybu tekstowego naciskając Ctrl+Alt+F2. Sądziłem na początku, że to od sterowników do karty graficznej. Odinstalowałem nouveau-firmware ale to nic nie dało. Obecnie używam sterów nvidia-current (270.41.06-ubuntu). Wszystko to dzieje się na laptopie Asus X71V z kartą graficzną GeForce 9650 GT. Nie mam pomysłów. Logi tak samo jak wyżej nic konkretnego nie pokazują.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Co dokładnie z tymi sterownikami? Bo mam taki sam problem? Karta GeForce 9650GT laptop Asus X71V.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
wejdź na strone nvidia.com i pobierz sterowniki (najnowsze) do twojej karty graficznej, później wpisz to (oczywiście w terminalu:P) a na końcu zainstaluj sterowniki nvidia:
1.
2. przejdź do katalogu w którym są te pobrane stery
3. nadaj prawa temu plikowi aby można było go uruchomić (jeżeli nie wiesz jak się nazywają ten plik to wpisz
4. teraz pozostaje tobie uruchomić instalator
mam nadzieje że pomogłem
sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau
1.
naciśnij Ctrl+Alt+f1 i się zaloguj (nieprzejmuj się że nie widzisz wpisywanego hasła)
cd /nazwa/katalogu/
chmod a+x nazwapliku.run
ls -l
sudo ./nazwapliku.run
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Bardzo mi to pomogło. Nawet nie wiedziałem, że nvidia wspiera sterowniki Linuxowe. Instalacja poszła prawie bezproblemowo, więc wszystko powinno działać jak należy. Jednak po uruchomieniu systemu, Unity podziałało kilka minut i zawiesiło się jak wcześniej. Ostatecznie działam na Klasycznym Ubuntu. Jestem zadowolony ze stabilności systemu. Unity i tak nie przypadło mi zbytnio do gustu. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
a czemu instalacja przebiegła prawie bezproblemowo?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jak przeszedłem w tryb tekstowy za pomocą Ctrl+Alt+F1 to instalator wykrył, że X jest nadal uruchomiony. Za pomocą musiałem go unieruchomić. Potem podczas instalacji jakiś błąd wyskoczył, że skrypt przedinstalacyjny nie mógł zostać uruchomiony. I jeszcze jak w X-sie uruchomiłem to po ponownym uruchomieniu kompa instalator NVidii i tak wykrył te sterowniki w systemie. Akurat odnośnie tego wyskoczył monit o zmianie nazwy i instalator sam sobie poradził z tym problemem. Dalej wszystko przebiegło bezproblemowo. Zaktualizował się plik xorg.conf i domniemam, że jest ok.
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo apt-get --purge remove xserver-xorg-video-nouveau
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam,
Używam Ubuntu od 3 lat i dzisiaj trafił mi się klops, w którym potrzebuję Waszej pomocy.
Podnosiłem wersję z 10 na 11.04 poprzez upgrade. Oczywiście instalacja wykonała się bez jakichkolwiek problemów. Ale po restarcie komp się nie uruchamia. Próbowałem opcji awaryjnych (rescue), które też doprowadzają do zawieszenia się kompa.
Jestem userem - nie adminem, więc muszę krok po kroku jakoś odzyskać swoje dane i postawić UBUNTU z powrotem do życia
Na razie mam jeszcze ochotę powalczyć, bo przez 3 latka nie miałem z tym większych problemów. Jednak ostatnia wersja chyba nadwątliła mocno moją ochotę na Ubuntu. Mam nadzieję, że Wasza społeczność mi pomoże i zostanę z Wami na kolejne lata.
Jakie logi i jak mogę Wam podesłać tutaj abyście mogli mi pomóc ?
Jak mam się do nich dokopać jeśli system zawiesza się nawet w trybie awaryjnym ?
Komp stacjonarny.
Dzięki z góry za pomoc.
Używam Ubuntu od 3 lat i dzisiaj trafił mi się klops, w którym potrzebuję Waszej pomocy.
Podnosiłem wersję z 10 na 11.04 poprzez upgrade. Oczywiście instalacja wykonała się bez jakichkolwiek problemów. Ale po restarcie komp się nie uruchamia. Próbowałem opcji awaryjnych (rescue), które też doprowadzają do zawieszenia się kompa.
Jestem userem - nie adminem, więc muszę krok po kroku jakoś odzyskać swoje dane i postawić UBUNTU z powrotem do życia

Jakie logi i jak mogę Wam podesłać tutaj abyście mogli mi pomóc ?
Jak mam się do nich dokopać jeśli system zawiesza się nawet w trybie awaryjnym ?
Komp stacjonarny.
Dzięki z góry za pomoc.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
coś więcej o tym kompie? jaki ram, karta graf, procek ? bo szklana kula w naprawie jest