ubuntu dos i lpt1
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
ubuntu dos i lpt1
Witam
Jestem początkujący. Nie jestem jakimś specem od ubuntu ale miałem już dość windy i przesiadłem się na ubuntu. Mam jeden mały problem potrzebuję emulatora dosa z obsługą lpt1. Dosbox jest dobry ale nie działa lpt1. Chyba że można dosboxa jakoś zmusić do wydruku. Bardzo proszę jeżeli ktoś wie to wyjaśnienia jak krowie na rowie. Z góry dziękuję za pomoc.
Jestem początkujący. Nie jestem jakimś specem od ubuntu ale miałem już dość windy i przesiadłem się na ubuntu. Mam jeden mały problem potrzebuję emulatora dosa z obsługą lpt1. Dosbox jest dobry ale nie działa lpt1. Chyba że można dosboxa jakoś zmusić do wydruku. Bardzo proszę jeżeli ktoś wie to wyjaśnienia jak krowie na rowie. Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
Re: ubuntu dos i lpt1
Ja nie wiem, ale:
Mżesz urzyć VirtualBox-a? Nie napisałeś dlaczego go nie chcesz.
Co to lpt1?, ja też się czegoś dowiem. (Jak krowie na rowie)
Mżesz urzyć VirtualBox-a? Nie napisałeś dlaczego go nie chcesz.
Co to lpt1?, ja też się czegoś dowiem. (Jak krowie na rowie)
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A więc dokładniej od początku. W firmie używam dosowego programu subiekt i wydruki robię na drukarce podłączonej do portu lpt1. Program bez problemu odpala mi się na dosboxie tylko nie mogę drukować. Próbowałem przez virtualbox, ale po zainstalowaniu np freedos nie wiem jak mam wrzucić na dysk z freedosem program subiekt. Program aktualnie używam pod winXP, trzeba tylko zmienić w pliku config.nt "files=200".
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
Ja nic poza Virtual Box nie znam, więc będę parł w tą stronę.
Możesz udostępnić drukarkę w sieci, tak, aby wszyscy w sieci mogli przez sieć z niej drukować, ale nie jestem pewien, czy akurat jeżeli chodzi o drukarki, to VB nie daje możliwości wirtualnej maszynie drukować, tak jak by była ona podłączona do maszyny z systemem (czyli normalnie).
Możesz wrzucić program za pomocą jakiegoś linuksowego liveCD, przecież nie?
Możesz udostępnić drukarkę w sieci, tak, aby wszyscy w sieci mogli przez sieć z niej drukować, ale nie jestem pewien, czy akurat jeżeli chodzi o drukarki, to VB nie daje możliwości wirtualnej maszynie drukować, tak jak by była ona podłączona do maszyny z systemem (czyli normalnie).
Możesz wrzucić program za pomocą jakiegoś linuksowego liveCD, przecież nie?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam Ponownie
Drukarka usb nie wchodzi w rolę bo program jej nie obsłuży, ale wpadłem też na inny sposób może drukować do pliku muszę tylko poszukać programu który odczyta roszerzenie prn
Drukarka usb nie wchodzi w rolę bo program jej nie obsłuży, ale wpadłem też na inny sposób może drukować do pliku muszę tylko poszukać programu który odczyta roszerzenie prn