Kadu - okno główne znika po zamknięciu, brak ikony w obszarze powiadamiania
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Kadu - okno główne znika po zamknięciu, brak ikony w obszarze powiadamiania
Witam jestem nowy na forum oraz nowy jako użytkownik Ubuntu 11.04 Przesiadłem się z Maca..
Problem jest błahy ale mimo wszytsko się pojawia.. Uruchamiam Kadu z lewego paska zadań.. włącza się i jest wszystko ok..
Jak zamykam czerwonym krzyżykiem okno Kadu chowa się i nie mogę znaźć go ponownie... Gdzie główne okno komunikatora znika? Jak ponownie najeżdżam kursorem na lewą stronę ekranu i klikam ponownie w symbol(słoneczko) kadu nie pokazuje się ponownie ekr.gł. Wszystkie komunikaty informujące o aktywności ludzi z listy Kadu sie pokazują.. ale gł. okna nie mogę znaleźć.. Może źle coś skonfigurowałem prosiłbym o pomoc..
Problem jest błahy ale mimo wszytsko się pojawia.. Uruchamiam Kadu z lewego paska zadań.. włącza się i jest wszystko ok..
Jak zamykam czerwonym krzyżykiem okno Kadu chowa się i nie mogę znaźć go ponownie... Gdzie główne okno komunikatora znika? Jak ponownie najeżdżam kursorem na lewą stronę ekranu i klikam ponownie w symbol(słoneczko) kadu nie pokazuje się ponownie ekr.gł. Wszystkie komunikaty informujące o aktywności ludzi z listy Kadu sie pokazują.. ale gł. okna nie mogę znaleźć.. Może źle coś skonfigurowałem prosiłbym o pomoc..
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 22:24 przez sq6www, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Kadu - problem ze znikającym oknem głównym
Witam wszystkich forumowiczów!
Chciałbym się podpiąć do tematu, również mam ten sam problem. Jestem lekko zagubiony w tym ubuntu, ale szybko się uczę i generalnie lin bardziej do mnie przemawia niż windows. Po prostu przyjaźniejszy system
Pozdrawiam.
PS: Miałby ktoś linka do jakiegoś fajnego instruktarzu dla zielonych do ver 11.4 ?
Chciałbym się podpiąć do tematu, również mam ten sam problem. Jestem lekko zagubiony w tym ubuntu, ale szybko się uczę i generalnie lin bardziej do mnie przemawia niż windows. Po prostu przyjaźniejszy system

Pozdrawiam.
PS: Miałby ktoś linka do jakiegoś fajnego instruktarzu dla zielonych do ver 11.4 ?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Re: Kadu - problem ze znikającym oknem głównym
Chodzi o tray (tackę systemową, obszar powiadamiania) - należy odblokować go, aby mogła się w nim pojawić ikona Kadu. Instrukcje są już na forum.
- Nem
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Kadu - okno główne znika po zamknięciu, brak ikony w obszarze powiadamiania
Applet nazywa się obszar powiadamiania i czasem lubi się wykrzaczyć, trzeba go uruchomić ponownie gdy wyskoczy okno informujące o crashu lub usunąć i dodać z powrotem ręcznie
- igotit4free
- Przyjaciel
Raczej nie ... raczej chodzio rzecz tłuczoną po kilka razy dziennie od momentu wejścia 11.04/Unity. Punkt C.Nem pisze:Applet nazywa się obszar powiadamiania i czasem lubi się wykrzaczyć, trzeba go uruchomić ponownie gdy wyskoczy okno informujące o crashu lub usunąć i dodać z powrotem ręcznie
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Tylko ja zauważyłem linijkę o KDE4 w profilu użytkownika?
Mógłbyś potwierdzić środowisko graficzne w którym pracujesz bo masz już rozwiązanie zarówno dla gnome co unity ale nie dla kde
@igotit4free: Ale ja bez pretensji do Ciebie. Chodzi mi tylko o to, że problem dalej jest nie rozwiązany. Nie mam kde aby w jakikolwiek sposób móc coś podpowiedzieć, ale z tego co je kojarzę to w nowym kde jest taki pasek aplikacji jak w Macach, więc nie wiem co user sobie przez te czary rozumie.
Mógłbyś potwierdzić środowisko graficzne w którym pracujesz bo masz już rozwiązanie zarówno dla gnome co unity ale nie dla kde
@igotit4free: Ale ja bez pretensji do Ciebie. Chodzi mi tylko o to, że problem dalej jest nie rozwiązany. Nie mam kde aby w jakikolwiek sposób móc coś podpowiedzieć, ale z tego co je kojarzę to w nowym kde jest taki pasek aplikacji jak w Macach, więc nie wiem co user sobie przez te czary rozumie.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2011, 07:33 przez dyschemist, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Chodzi o to, że zniknęło całe okno z kontaktami i nie chce wyjść z ukrycia... Mimo, że wiadomości przychodzą - okna nie ma.
- igotit4free
- Przyjaciel
Którego? Założyciela czy podpinacza? Jeden ma KDE, drugi GNOME, aktualnie odpowiadamy drugiemu.dyschemist pisze:Tylko ja zauważyłem linijkę o KDE4 w profilu użytkownika?
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Brak dostępu do aplikacji po jej "zamknięciu"
Hej, mam zainstalowane Ubuntu 11.04, używam Unity.
Najprościej będzie jak przedstawie scenariusz:
1) Odpalam np. Kadu
2) Zamykam Kadu "krzyżykiem w prawym/lewym górnym rogu"
3) Kadu znika z pulpitu oraz z launcher'a. Nie pojawia sie również na górnym pasku.
Teraz systuacja jest taka, ze Kadu chodzi w tle. Czyli widze pojawiające się "chmurki" Kadu ze ktos tam zmienił status, dla pewności sprawdzam: pgrep Kadu, Kadu dziala.
Problem jest w tym, ze do tego Kadu nie mam juz dostępu. Tzn nie moge go nigdzie kliknąć zeby mi sie aplikacja z powrotem pojawiła na pulpicie. Próbuje odpalić Kadu jeszcze raz z launcher'a - nie da sie (pewnie dlatego ze jedna instancja juz chodzi). Jedyne wyjscie to "zkillować" proces Kadu z konsoli i odpalić jeszcze raz.
Ma ktoś jakiś pomysł jak sie do takiej aplikacji w tle dostać? Ewentualnie jak skonfigurować System żeby aplikacja typu Kadu zamykana "krzyżykiem" pojawiała sie na górnym pasku (w obszarze powiadamiania sie to chyba wcześniej nazywało)?
Pozdrawiam!
Tomek
1) Odpalam np. Kadu
3) Kadu znika z pulpitu oraz z launcher'a. Nie pojawia sie również na górnym pasku.
Teraz systuacja jest taka, ze Kadu chodzi w tle. Czyli widze pojawiające się "chmurki" Kadu ze ktos tam zmienił status, dla pewności sprawdzam: pgrep Kadu, Kadu dziala.
Problem jest w tym, ze do tego Kadu nie mam juz dostępu. Tzn nie moge go nigdzie kliknąć zeby mi sie aplikacja z powrotem pojawiła na pulpicie. Próbuje odpalić Kadu jeszcze raz z launcher'a - nie da sie (pewnie dlatego ze jedna instancja juz chodzi). Jedyne wyjscie to "zkillować" proces Kadu z konsoli i odpalić jeszcze raz.
Ma ktoś jakiś pomysł jak sie do takiej aplikacji w tle dostać? Ewentualnie jak skonfigurować System żeby aplikacja typu Kadu zamykana "krzyżykiem" pojawiała sie na górnym pasku (w obszarze powiadamiania sie to chyba wcześniej nazywało)?
Pozdrawiam!
Tomek
- igotit4free
- Przyjaciel
Punkt C. Nadal.
- Mk65
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: LXDE
Re: Brak dostępu do aplikacji po jej "zamknięciu"
Witam.3ooFrayda pisze:Hej, mam zainstalowane Ubuntu 11.04, używam Unity.
1) Odpalam np. Kadu
Pozdrawiam!
Tomek
Podepnę się pod ten dość stary temat gdyż mam dokładnie te same objawy co opisywane wyżej, tylko że system to Ubuntu 10.04 LTS więc komenda z punktu C nie działa, gdyż: gsettings: command not found. Może ktoś podpowiedzieć jaką użyć komendę

Pozdrawiam.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
U mnie na szczęście zadziałało
@igotit4free jesteś geniusz normalnie

@igotit4free jesteś geniusz normalnie

- Mk65
- Piegowaty Guziec
Ale w warsji 10.04 nie było jeszcze Unity. Ja mam na szczęście, jeszcze zupełnie normalne Gnome 
P.S. Nie usunąłem obszaru powiadamiania, mam ikonki koperty i głośnika. W uruchomionych procesach jest i działa bo może ktoś do mnie normalnie zagadać. Ja do nikogo nie mogę bo nie mogę rozwinąć kadu - nie ma ikony.

P.S. Nie usunąłem obszaru powiadamiania, mam ikonki koperty i głośnika. W uruchomionych procesach jest i działa bo może ktoś do mnie normalnie zagadać. Ja do nikogo nie mogę bo nie mogę rozwinąć kadu - nie ma ikony.

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Sprawdź czy zadziała skrót alt+S.
- Mk65
- Piegowaty Guziec
Zapomniałem o skrótach globalnych - oczywiście działa, jednakże ikony w obszarze powiadomień przywrócić się nie udało. Żadne konfiguracje ani ponowne uruchamianie modułów nic nie daje. Dzięki i pozdrawiam 
P.S. Jakby ktoś wiedział jak przywrócić ikonkę to poproszę i info.

P.S. Jakby ktoś wiedział jak przywrócić ikonkę to poproszę i info.
- templer
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.10
Być może któryś z poniższych linków rozwiąże problem:
http://www.ubuntu-pomoc.org/kadu-brak-ikony-w-trayu/
http://banasiak.me/2011/08/wyswietlanie ... -04-unity/
http://www.ubuntu-pomoc.org/kadu-brak-ikony-w-trayu/
http://banasiak.me/2011/08/wyswietlanie ... -04-unity/
- Mk65
- Piegowaty Guziec
W postach wyżej już napisałem o modułach i o Unity. To co w linkach wykonałem wcześniej i dlatego odgrzebałem ten temat.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
I ja się podepnę pod swój temat... ten problem w wersji 12.04 został zażegnany jak kadu się chowa wystarczy nacisnąć na klawiaturze windowsowską flagę i odpowiedni numerek i się pojawia znowu.... U mnie flaga +9