Jak aktualnie wygląda sprawa ze sterami ATI na Linuksa?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Czy instalowanie Linuksa na kompie z kartą ATI ma sens ?
Czy instalowanie Linuksa na kompie z kartą ATI ma sens ? Kumpel mówił że kiedyś też chciał zainstalować Linuksa l wyczytał że na kartach ati chodzi tragicznie...ale to było dawno, jak jest teraz ?
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Jak aktualnie wygląda sprawa ze sterami ATI na Linuksa?
Może tak - przeszedłem przez komputer stacjonarny i obecnie laptopa, każda z maszyn ma kartę ADM (dawne ATi). Jak ktoś ma nowy w miarę model, albo i starszy, lecz obsługiwany przez sterowniki własnościowe (pod warunkiem, iż system na nich wstaje i działa) - jest dobrze. Jak ktoś ma starszy model z listy porzuconych od chyba listopada 2009, użyć może sterowników otwartych - te z każdą aktualizacją są coraz lepsze, a po wsparciu sterowników Gallium3D, wyczytałem opinie, iż niektóre karty przechodzą drugą młodość. Sens jest, ale aby uniknąć potencjalnych niespodzianek - lepiej inwestować w laptopa/PC z kartą NVidia, to chyba taki pewniak, acz i na forum przeczytać można o niespodziankach ze sterownikami NVidii.
-
- Piegowaty Guziec
Z tego z wiem na własnościowych sterownikach nie działa aktualnie Gnome SHELL, pracują nad tym w ogóle, możliwe ze za niedługo pojawią się działające sterowniki ?
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Panie multikioto. Jest Pan trochę źle poinformowany.
Wraz z wydaniem GNOME 3 i Unity jest wysyp problemów ze sterownikami u użytkowników tych środowisk. Dotyczy to zarówno grafik AMD, jak i NVIDIA. Przynajmniej w teorii zarówno GNOME Shell, jak i Unity powinno działać na zamkniętych sterownikach NVIDIA i AMD. Jedyny sposób, żeby się przekonać, jak to będzie w twoim przypadku, to samemu wypróbować.
Pozdrawiam
Wraz z wydaniem GNOME 3 i Unity jest wysyp problemów ze sterownikami u użytkowników tych środowisk. Dotyczy to zarówno grafik AMD, jak i NVIDIA. Przynajmniej w teorii zarówno GNOME Shell, jak i Unity powinno działać na zamkniętych sterownikach NVIDIA i AMD. Jedyny sposób, żeby się przekonać, jak to będzie w twoim przypadku, to samemu wypróbować.
Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Spróbowałem i pojawiła się informacja że Gnome-Shell nie jest obsługiwany...
- makson
- Przebojowy Jelonek
A zainstalował Pan sterowniki ze strony producenta? Catalyst 11.5.
P.S.
Proszę podać wynik komend:
Na bank widziałem GNOME Shell działające na grafice AMD.
P.S.
Proszę podać wynik komend:
Kod: Zaznacz cały
glxinfo
-
- Piegowaty Guziec
Tak ze strony, najnowsze sterowniki. Gnome SHELL działa na Grafice AMD ale na otwartych sterownikach. Nawet na wiki arch'a można przeczytać informacje że zamknięte aktualnie nie obsługują Gnome-SHELL prawidłowo.
- stefan11
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
ATI x1100 i nowsze Ubuntu.
Witam!
Chciałbym dostać informację, czy w wersjach Ubuntu powyżej 10.10 będzie możliwość współgrania systemu z kartą graficzną ATI X1100 (tak to te felerne Radeon Xpress 200 M) z powodu upgradu Xorg'a. Wiem, że grafika 3D jest maksymalnie do 8.10, a dalej już nic nie da. Czy Cannonical ma w planach zmianę?
Używam Ubuntu 10.04.
Jeśli wątek jest w złym dziale to proszę o przeniesienie?
Chciałbym dostać informację, czy w wersjach Ubuntu powyżej 10.10 będzie możliwość współgrania systemu z kartą graficzną ATI X1100 (tak to te felerne Radeon Xpress 200 M) z powodu upgradu Xorg'a. Wiem, że grafika 3D jest maksymalnie do 8.10, a dalej już nic nie da. Czy Cannonical ma w planach zmianę?
Używam Ubuntu 10.04.
Jeśli wątek jest w złym dziale to proszę o przeniesienie?
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
To nie jest wina Canonical. Winę ponosi firma ATi - pod koniec roku 2009, firma ogłosiła listę kart, które przenieśli do serii Legacy i nie będą pisać już pod owe karty sterowników. Także i dla Windows wspomniana przez Ciebie karta nie jest wspierana. Grafikę 3D możesz mieć cały czas na sterownikach open source (pakiet z repo xserver-xorg-video-radeon).
-
- Przebojowy Jelonek
No i stało się. Po paru latach dominacji Nvidii na moich komputerach w końcu przekonałem się do AMD/ATI:) Stałem się posiadaczem nowego XFX Radeon HD 5850 non-reference, niestety z zablokowaną regulacją napięcia core, ale nad tym będę pracować:) Na razie chodzi u mnie stabilnie 870/1100MHz, surowa wydajność obliczeniowa w OpenCL pięć razy większa niż na poprzedniej karcie GeForce 460 GTX (przy podobnej cenie, a nawet niższej), w grach też parę klatek więcej. No i narzędzie Linuksowe aticonfig bardzo mi się podoba, brakuje czegoś takiego w sterowniku Nvidia, nvidia-settings do wyklikania to nie to samo.
Edit: Jestem już posiadaczem dwóch kart AMD Radeon 5850, druga to Sapphire Extreme Edition (reference), z odblokowaną regulacją vcore, cichszym chłodzeniem (w porównaniu do tego potwora XFX!), poza tym jest ze dwa razy lżejsza i trochę krótsza, ale za to nie ma Dual DVI, jak jej większy kolega od XFX. Lepiej się kręci - wykręciłem 1020MHz na rdzeniu...
Edit: Jestem już posiadaczem dwóch kart AMD Radeon 5850, druga to Sapphire Extreme Edition (reference), z odblokowaną regulacją vcore, cichszym chłodzeniem (w porównaniu do tego potwora XFX!), poza tym jest ze dwa razy lżejsza i trochę krótsza, ale za to nie ma Dual DVI, jak jej większy kolega od XFX. Lepiej się kręci - wykręciłem 1020MHz na rdzeniu...

Ostatnio zmieniony 18 lip 2011, 10:10 przez pioruns, łącznie zmieniany 1 raz.
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Skoro się stało, to pochwal się wynikiem polecenia
Wymagana biblioteka libva.
Na razie vaapi obsługuje vlc, można też znaleźć mplayera z łatą vaapi.
vainfo
Na razie vaapi obsługuje vlc, można też znaleźć mplayera z łatą vaapi.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Przebojowy Jelonek
Dzięki.
Doinstalowałem sobie libva-x11-1, vainfo, xvba-va-driver. Wynik:
Działa to czy nie? W VLC jaki rodzaj output wybrać, bo jakoś nie zauważyłem różnicy w zużyciu CPU podczas oglądania filmu (a GPU usage cały czas 0%).
Doinstalowałem sobie libva-x11-1, vainfo, xvba-va-driver. Wynik:
$ vainfo
libva: libva version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA API version: 0.32
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.7.8
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
$ fglrxinfo
display: :0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 5800 Series
OpenGL version string: 4.1.10834 Compatibility Profile Context
$ dpkg -l |grep fglrx-driver
ii fglrx-driver 1:11-6-2 non-free ATI/AMD RadeonHD display driver
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Vlc powinien to wykryć, ewentualnie zaznacz funkcję
A poza tym coś niekompletny ten wynik vainfo,
U mnie:
Wykorzystaj przyspieszanie GPU...
A poza tym coś niekompletny ten wynik vainfo,
U mnie:
vainfo
libva: libva version 0.32.0-sds2
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/va/drivers/nvidia_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA API version: 0.32
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.3
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 02:47 przez jacekalex, łącznie zmieniany 3 razy.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Przebojowy Jelonek
Dzięki jacekalex, sprzętowe video już działa:) Przynajmniej w supportowanych profilach - u mnie jest to VC1 oraz H264. Karta Radeon 5850, system Debian Testing AMD64.
Sprawdziłem kilkakrotnie w VLC, z materiałem H.264 1920x816, 23.975984 fps.
Opcja, o której mówimy to ikona "Wejście i Kodeki", w obszarze "Codecs" mamy
Zmniejszyłem taktowanie procesora do 800MHz, jest to quad-core Phenom II 3.6GHz. Po wyłączeniu tej opcji, użycie CPU podczas oglądania filmu H.264 sięga 100%, a VLC gubi po 2-3 sekundy co jakiś czas, gdy na ekranie dużo się dzieje (przepływność materiału +15kbps). Użycie GPU wynosi 0-3%.
Po włączeniu owej opcji w VLC, użycie CPU wynosi 20-30% (nadal mówimy o 800MHz na CPU), użycie GPU 5-10%, klatki się nie gubią (sprawdzone w statystykach) nawet w najgorętszych momentach (~23 kbps). Brawo:)
Na pulpicie, w idle, karta ma taktowanie 157/300 MHz rdzeń/pamięci. Podczas dekodowania filmu H.264 przełącza się do 400/900 MHz. Te częstotliwości można zmienić w BIOSie karty (albo skryptami przy pomocy aticonfig), jeśli ktoś lubi energooszczędność to może to zrobić, ponieważ w 400/900 jest tylko kilka % GPU usage podczas dekodowania video.
Przy okazji odkryłem, że opcja w VLC (w tym samym menu co ta o akceleracji GPU):
jest wykonywana wyłącznie przez CPU. Bez akceleracji, po włączeniu tego na 6, obraz szarpie cały czas, nawet w niskiej przepływności a CPU 100%, z akceleracją obraz jest płynny, jednak użycie CPU większe 40-70%. A nie zauważyłem żadnej różnicy w jakości wyświetlanego obrazu.
Dla pewności sprawdziłem też w Totemie, tam się film rżnął od razu na pierwszych sekundach, bez względu, czy pakiety do VA-API zainstalowane, czy nie:P
Sprawdziłem kilkakrotnie w VLC, z materiałem H.264 1920x816, 23.975984 fps.
Opcja, o której mówimy to ikona "Wejście i Kodeki", w obszarze "Codecs" mamy
[x] Use GPU acceleration (experimental)
Po włączeniu owej opcji w VLC, użycie CPU wynosi 20-30% (nadal mówimy o 800MHz na CPU), użycie GPU 5-10%, klatki się nie gubią (sprawdzone w statystykach) nawet w najgorętszych momentach (~23 kbps). Brawo:)
Na pulpicie, w idle, karta ma taktowanie 157/300 MHz rdzeń/pamięci. Podczas dekodowania filmu H.264 przełącza się do 400/900 MHz. Te częstotliwości można zmienić w BIOSie karty (albo skryptami przy pomocy aticonfig), jeśli ktoś lubi energooszczędność to może to zrobić, ponieważ w 400/900 jest tylko kilka % GPU usage podczas dekodowania video.
Przy okazji odkryłem, że opcja w VLC (w tym samym menu co ta o akceleracji GPU):
Video quality post-processing level [0-6]
Dla pewności sprawdziłem też w Totemie, tam się film rżnął od razu na pierwszych sekundach, bez względu, czy pakiety do VA-API zainstalowane, czy nie:P
- makson
- Przebojowy Jelonek
Czyli jednak akceleracja wideo działa na Radeonach wbrew obawom większości forumowiczów...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Napisał makson dniamakson pisze:Czyli jednak akceleracja wideo działa na Radeonach wbrew obawom większości forumowiczów...
Pozdrawiam
wto, 5 lip 2011, 12:06:41 CEST
Czyli po prawie 7 latach od premiery Ubuntu, i po 18 latach od pierwszego wydania Slackware, Ati zrobiło ster dla Linuxa, do karty aktualnie produkowanej - prawidłowo działajacy?
Sukces wielki, ale ja z radością poczekałbym, aż do 5 letniego Radeona HD 5850 będzie można sciągnąć sterownik, działający na najnowszym Linuxie (za 5 lat).
Na opinie trzeba sobie zapracować, a w Ati największym problemem były nie stery do aktualnie produkowanych kart, ale do tych, które były produkowane 3 lub 5 lat temu.
Dla porównania mam 4 letnią GF-8600 GT, jajo 2.6.39.2, najnowszy sterownik 275.09.07
i wszystko działa, choć Nvidia nie produkuje tego chipa graficznego już około 3 lata.
A moja siostra ma Debiana testing, GF-7100, i też wszystko działa na sterach NVidii.
Także, o ile trwalość tegoż sukcesu kart ATi będzie wystarczająca, to będzie można w ogóle o tym sukcesie dyskutować.
To by było na tyle

Linux User #499936
Linux User #499936

- makson
- Przebojowy Jelonek
Że co?
Piszesz o karcie ATI z 1999 roku i na nią narzekasz. Ciekawe jak wygląda akceleracja wideo na kartach NVIDIA z tego roku?
Jednocześnie jako porównanie wymieniasz GFy wspierane przez najnowsze sterowniki. Tak mają one akceleracje wideo, jednak z tego co się orientuje, to grafiki NVIDIA wspierane tylko przez starsze sterowniki nie mają akceleracji wideo.
I tutaj największe zaskoczenie dla Ciebie - AMD też wspiera pięcioletnie karty wideo najnowszymi sterownikami (chociażby HD 2400 z 2006 roku) i spodziewam się, że akceleracja wideo działa na nich równie bezproblemowo.
Jeżeli porównujesz NVIDIE wspierane przez najnowsze stery, to porównuj je z Radeonami też wspieranymi przez najnowsze stery. A tak napisałeś coś od rzeczy, z czego wynika jedynie, że nie lubisz Radeonów, bo nie i tyle.
Piszesz o karcie ATI z 1999 roku i na nią narzekasz. Ciekawe jak wygląda akceleracja wideo na kartach NVIDIA z tego roku?
Jednocześnie jako porównanie wymieniasz GFy wspierane przez najnowsze sterowniki. Tak mają one akceleracje wideo, jednak z tego co się orientuje, to grafiki NVIDIA wspierane tylko przez starsze sterowniki nie mają akceleracji wideo.
I tutaj największe zaskoczenie dla Ciebie - AMD też wspiera pięcioletnie karty wideo najnowszymi sterownikami (chociażby HD 2400 z 2006 roku) i spodziewam się, że akceleracja wideo działa na nich równie bezproblemowo.
Jeżeli porównujesz NVIDIE wspierane przez najnowsze stery, to porównuj je z Radeonami też wspieranymi przez najnowsze stery. A tak napisałeś coś od rzeczy, z czego wynika jedynie, że nie lubisz Radeonów, bo nie i tyle.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
Co do sformułowania "i spodziewam się", to ja choćby na tym forum widzialem o wiele za dużo kłopotów z Radeonami , i to nawet 2 letnimi, żeby w to uwierzyć na słowo.
Więc nie "spodziewam się" tylko oceniam rzeczywistość.
A i ten wątek ma ciekawy tytuł i treść.
Jakoś nigdy nie widzialem, żeby ktoś pytał o aktualną sytuację z sterami do kart Nvidii czy Intela.

Czyżby nie wymagały dyskutowania oo aktualnej sytuacji?
- dlaczego?

To by było na tyle

Linux User #499936
Linux User #499936

- anemus
- Serdeczny Borsuk
Z sterami pod Intela też bywają jaja ale te są OS - Intel innych nie daje (już)
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
Jak sprawa się ma ze wsparciem karty HD4870? Jest jakiś sens czy lepiej zmienić kartę/ przesiać się na Windows?
Czy ewentualnie karta - integra od procesora I3-2100 byłaby lepsza?
jak ze wsparciem cpu przez gpu nie tylko w grach?
Czy ewentualnie karta - integra od procesora I3-2100 byłaby lepsza?
jak ze wsparciem cpu przez gpu nie tylko w grach?