[solved]Autostart programów /kosmetyka wyglądu
- babidicz
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
[solved]Autostart programów /kosmetyka wyglądu
Witam więc chciałbym żeby programy (np: Pidgin) uruchamiały się przy starcie systemu więc znalazłem w google coś takiego http://www.lukaszubuntu.yoyo.pl/ jednak nie działa. Prosił bym o pomoc, chciałbym żeby program uruchamiał się przy starcie systemu do tego najlepiej w tle aby go nie było na pasku tylko mała ikonka coś ala pasek szybkiego uruchamiania w windows.
Do tego pragnę poruszyć jeszcze kilka aspektów na które nie potrafię poszukać odp. mianowicie np jak dodać do pasku górnego ikonkę np: Transsmision, pidgina dodałem bez problemu przeciągnąłem go z listy programów w pasku, jednak transmission tam nie ma uruchamiam go z konsoli. Do tego po aktualizacji systemu opceje Zamknij, minimalizuj, maksymalizuj znajdują się po lewej stronie okna a nie po prawej z tym też nie potrafie sobie dać rady, poza tym idzie mi dobrze i linuks działa GIT.
Jeśli ktoś będzie chętny mi pomóc będe wdzięczny tylko prosze o możliwe jak najdokładniejszy opis oraz jeśli ktoś może mnie dokrztałcić przy okazji było by cudownie.
Do tego pragnę poruszyć jeszcze kilka aspektów na które nie potrafię poszukać odp. mianowicie np jak dodać do pasku górnego ikonkę np: Transsmision, pidgina dodałem bez problemu przeciągnąłem go z listy programów w pasku, jednak transmission tam nie ma uruchamiam go z konsoli. Do tego po aktualizacji systemu opceje Zamknij, minimalizuj, maksymalizuj znajdują się po lewej stronie okna a nie po prawej z tym też nie potrafie sobie dać rady, poza tym idzie mi dobrze i linuks działa GIT.
Jeśli ktoś będzie chętny mi pomóc będe wdzięczny tylko prosze o możliwe jak najdokładniejszy opis oraz jeśli ktoś może mnie dokrztałcić przy okazji było by cudownie.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, 19:41 przez babidicz, łącznie zmieniany 1 raz.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Re: Autostart programów /kosmetyka wyglądu
Jaka wersja Ubuntu, jakie środowisko?
- babidicz
- Piegowaty Guziec
10.04 GNOME
jeśli chodzi o autostart programów najlepiej powiedz mi jaki plik edytować i jak
jeśli chodzi o autostart programów najlepiej powiedz mi jaki plik edytować i jak
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
1. autostart dodajesz jak w windows
system - preferencje - programy startowe
2. PPM na gornym pasku - dodaj do panelu - wlasny aktywator - i wypelniasz wedlug uznania
2. PPM na gornym pasku - dodaj do panelu - wlasny aktywator - i wypelniasz wedlug uznania
Gentoo + XFCE
- babidicz
- Piegowaty Guziec
Tyle że tam nie ma np: Transmission i innych programów które zainstalowałem co to 2pt to samo. Jak kilkam ADD to nie moge ich odszukać w Windows pewnie trzeba było by dodać plik exe ale tuaj niewiem co dodać i gdzie się zainstalowały moje programy wchodze w home/mój user i nie widze programów które zainstalowałem. Nie da się tego wykonać z terminala??1. autostart dodajesz jak w windows
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
jesli chodzi o autostart to tych programow nie szukasz tylko wpisujesz po prostu ich nazwy np: pidgin albo conky albo checkgmail albo compiz albo co tam chcesz
a co do programow na pasku to trzeba podac jeszcze sciezke np u mnie tak to wyglada dla gry enemy territory
POLECENIE: /home/tomcio/et/et
a co do programow na pasku to trzeba podac jeszcze sciezke np u mnie tak to wyglada dla gry enemy territory
POLECENIE: /home/tomcio/et/et
Gentoo + XFCE
-
- Gibki Gibbon
Co do Pidgina i autostartu najprościej wykonasz to tak (niezależnie od dystrybucji linuxa i środowiska graficznego):
Więcej o tej komendzie znjajdziesz tutaj (ogólnie tworzenie dowiązań do plików):
albo:
Jeśli uruchomienia wymaga jakiś_skrypt.sh np. sleep 10 && kadu, wtedy do ~/.config/autostart kopiujesz dowolny plik *.desktop dowolnej aplikacji z katalogu /usr/share i w polu Exec= podajesz ścieżkę do danego skryptu wykonywalnego (sprawdzone, działa).
Kod: Zaznacz cały
ln -s /usr/share/applications/pidgin.desktop ~/.config/autostart
ln --help
man ln
- babidicz
- Piegowaty Guziec
Dobrze
-jeśli będe chciał zrezygnować z uruchamiania pidgina przy starcie systemu jak to wyłączyć??
-nie wiem jak zrobic żeby terminal się otwierał automatycznie przy starcie systemu zmaksymalizowany (najlepej jak na 4 pulpicie a nie na 1 chodzi o te kwadraciki w prawym dolnym rogu na ustawieniach domyślnych mam nadzieje że zrozumiecie)
PS. Linux jest super podoba mi się strasznie.
to działa bardzo dziękuje, inne programy też są w /usr/share/applications/ też moge się do nich dowiązać nie za bardzo rozumiem opis polecenia ls ale to już mój problem, tylko teraz tak :ln -s /usr/share/applications/pidgin.desktop ~/.config/autostart
-jeśli będe chciał zrezygnować z uruchamiania pidgina przy starcie systemu jak to wyłączyć??
-nie wiem jak zrobic żeby terminal się otwierał automatycznie przy starcie systemu zmaksymalizowany (najlepej jak na 4 pulpicie a nie na 1 chodzi o te kwadraciki w prawym dolnym rogu na ustawieniach domyślnych mam nadzieje że zrozumiecie)
PS. Linux jest super podoba mi się strasznie.
-
- Gibki Gibbon
Wejść do katalogu ~/.config/autostart i usunąć link symboliczny.-jeśli będe chciał zrezygnować z uruchamiania pidgina przy starcie systemu jak to wyłączyć??