Witam!
Poszukuje kompletnego zestawu do programowania procesorow ARM3 - cortex.
Jakies IDE, kompilator, linker, debugger i programmer. Posiadam plytke z wyzej wspomnianym ARMem, paroma guzikami, diodami, malym ekranem LCD - typowy test kit i wolalbym uzywac go pod Ubuntu niz przelogowywac sie na windows. Na windows sprawa jest prosta - zalaczyli do plytki dysk CD z IAR, instrukcje jak zainstalowac i jak uzywac wliczajac w to sterowniki do programatora - J-Link.
przeszukujac pakiety znalazlem "openocd" jako cos zdolnego obsluzyc J-link, ale nie wiem co z tym dalej robic.
Narzedzia do embedded C dla ARM m3
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Narzedzia do embedded C dla ARM m3
Pewnie znajdziesz w internecie jakąś zmodyfikowaną wersję Eclipse, albo może ten plugin się nada: http://sourceforge.net/apps/mediawiki/g ... =Main_Page
J-Link GDB Server ponoć ma wersję linuksową.
Tutaj jakiś link z Google: http://mklprojects.blogspot.com/2011/05 ... -link.html
J-Link GDB Server ponoć ma wersję linuksową.
Tutaj jakiś link z Google: http://mklprojects.blogspot.com/2011/05 ... -link.html
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Narzedzia do embedded C dla ARM m3
Super, dzieki wielkie - przy drobnych modyfikacjach mozna zaladowac kod.
Uwagi dla potomnych:
Ladowanie kodu na dzis dzien odbywa sie z konsoli. Uruchamiamy JLinkEXE, tam trzeba podac model urzadzenia:
J-Link>exec device nazwa_urzadzenia
J-Link>loadbin kod_do_wgrania.bin, 0
To 0 to adres w pamieci od ktorego wgrywac kod. Z jakichs przyczyn urzadzenie nie zawsze jest wykrywane i trzeba sprobowac pare razy zanim stwierdzi sie ze nie dziala.
Jak doprowadze toolchain i debuger do dzialania to opisze doswiadczenia - moze komus sie przyda, zwlaszcza ze ARMy tanieja i sporo ludzi moze sie interesowac drobnymi hobbistycznymi projektami.
EDIT nie mam juz pomyslu co zrobicdalej. Zainstalowalem Sourcery G++ lite wybralem to w Eclipse i dalej mam blad
Niestety wiekszosc (w sumie wszystko co znalazlem) rozbija sie na windows wiec nie bardzo wiem co zrobic z tym bledem - co ciekawe nie ma nigdzie makefile - czy make poszukuje makefile czy moze powinno samo go zrobic?
EDIT
Klapa - pobralem codesourcery++ zainstalowalem, niestety nie pojawia sie jako dostepny toolchain w eclipse ganymede albo galileo (oba sprawdzalem), zas pojawilo sie w Helios - jedynej wersji eclipse opodanej jako nie pasujaca, chociaz jako przyczyne podali problemy z debuggerem. Nie kompiluje sie nawet w Helios, i prawdopodobnie z powodu braku pewnego drobiazgu w postaci makefile (liczylem, ze makefile pojawi sie automatycznie jak to bylo z eclipse + avr).
Uwagi dla potomnych:
Ladowanie kodu na dzis dzien odbywa sie z konsoli. Uruchamiamy JLinkEXE, tam trzeba podac model urzadzenia:
J-Link>exec device nazwa_urzadzenia
J-Link>loadbin kod_do_wgrania.bin, 0
To 0 to adres w pamieci od ktorego wgrywac kod. Z jakichs przyczyn urzadzenie nie zawsze jest wykrywane i trzeba sprobowac pare razy zanim stwierdzi sie ze nie dziala.
Jak doprowadze toolchain i debuger do dzialania to opisze doswiadczenia - moze komus sie przyda, zwlaszcza ze ARMy tanieja i sporo ludzi moze sie interesowac drobnymi hobbistycznymi projektami.
EDIT nie mam juz pomyslu co zrobicdalej. Zainstalowalem Sourcery G++ lite wybralem to w Eclipse i dalej mam blad
Kod: Zaznacz cały
**** Build of configuration Default for project Clock ****
make all
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `all'. Stop.
EDIT
Klapa - pobralem codesourcery++ zainstalowalem, niestety nie pojawia sie jako dostepny toolchain w eclipse ganymede albo galileo (oba sprawdzalem), zas pojawilo sie w Helios - jedynej wersji eclipse opodanej jako nie pasujaca, chociaz jako przyczyne podali problemy z debuggerem. Nie kompiluje sie nawet w Helios, i prawdopodobnie z powodu braku pewnego drobiazgu w postaci makefile (liczylem, ze makefile pojawi sie automatycznie jak to bylo z eclipse + avr).