Brak grafiki po aktualizacji sterowników (karta Nvidia GT 540M)
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Brak grafiki po aktualizacji sterowników (karta Nvidia GT 540M)
Tak więc, chcąc włączyć compiz fusion system poprosił mnie o instalację sterowników.
Się zainstalowały.
System po ponownym uruchomieniu nie włącza x-ów. Tylko tryb tekstowy.
Próbowałem:
1. dpkg-reconfigure xserver-xorg
2. rekonfiguracje grafiki z tej opcji z trybu recovery
3. przeinstalowanie ręcznie sterowników ze strony nvidii (o dziwo moja karta GT 540M należy do tych wspieranych tylko przez Manufacturer więc na stronie nvidii nie było sterowników do nvidii więc się tak bardzo nie dziwię że nie zadziałało)
4. stronę asusa - tam nie ma sterowników do linuksa
5. google. Ale jak wpisze gt540 drivers to wyskakuje mi komórka LG gt 540 zamiast mojej karty więc szukanie jest bardzo trudne.
6. odinstalować sterowniki
a) polecenie nvidia-uninstall zadziałało ale nie pomogło
b) sudo apt-get remove nvidia-glx zwróciło jakiś error. Chyba że takiego pakietu w ogóle nie było więc nie było co uninstallować
c) remove --purge nvidia* a potem rekonfiguracja x-ów wg opcji pierwszej z góry (generic) wróciło mnie do starego ubuntu.
7. Podobno jest jakiś program restricted-manager ale u mnie ta komenda wywala tylko że nie ma takiej komendy
Chciałbym spróbować ale nie wiem jak:
1. jakoś te sterowniki spod windowsa przenieść do linuksa żeby działały
2. Spróbować nawet nienajnowszych ale stabilnych sterowników które wiem że zadziałają
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Się zainstalowały.
System po ponownym uruchomieniu nie włącza x-ów. Tylko tryb tekstowy.
Próbowałem:
1. dpkg-reconfigure xserver-xorg
2. rekonfiguracje grafiki z tej opcji z trybu recovery
3. przeinstalowanie ręcznie sterowników ze strony nvidii (o dziwo moja karta GT 540M należy do tych wspieranych tylko przez Manufacturer więc na stronie nvidii nie było sterowników do nvidii więc się tak bardzo nie dziwię że nie zadziałało)
4. stronę asusa - tam nie ma sterowników do linuksa
5. google. Ale jak wpisze gt540 drivers to wyskakuje mi komórka LG gt 540 zamiast mojej karty więc szukanie jest bardzo trudne.
6. odinstalować sterowniki
a) polecenie nvidia-uninstall zadziałało ale nie pomogło
b) sudo apt-get remove nvidia-glx zwróciło jakiś error. Chyba że takiego pakietu w ogóle nie było więc nie było co uninstallować
c) remove --purge nvidia* a potem rekonfiguracja x-ów wg opcji pierwszej z góry (generic) wróciło mnie do starego ubuntu.
7. Podobno jest jakiś program restricted-manager ale u mnie ta komenda wywala tylko że nie ma takiej komendy
Chciałbym spróbować ale nie wiem jak:
1. jakoś te sterowniki spod windowsa przenieść do linuksa żeby działały
2. Spróbować nawet nienajnowszych ale stabilnych sterowników które wiem że zadziałają
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Odp: Brak grafiki po aktualizacji sterowników
Czy ta karta wyszła później niż w listopadzie 2010? Być może twój xserver jest za stary dla tej karty. Jeśli tak to proponuję poczekać do wydania Ubuntu 11.04 albo spróbować dystrybucji z nowszymi pakietami (np. Fedora).
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
wg strony notebookcheck.pl data premieryt tej karty to 06.01.2010 ale zważywszy na fakt, że lapka mam 2 dni dopiero a tani nie był to faktycznie może być to nowa karta.... jak ręcznie wpisze startx to wyskakuje mi fatal error: no screens found. Pogoogluje to troche może coś pomoże
----
edycja: próbowałem też sterowników wersji beta ze strony nvidii - nie pomogło
----
edycja: próbowałem też sterowników wersji beta ze strony nvidii - nie pomogło
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
... i będziemy się bawić w zgadywankę, co to za sprzęt? Moja propozycja - wrzuć tu wynik
Kiedy już ustalisz, jak Linux rozpoznaje Twoją kartę graficzną, dodaj proszę jej nazwę do tytułu wątku.
Kod: Zaznacz cały
lspci | grep VGA
Work less, climb more 

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
tommmmmm@tommmmmm-N53SV:/etc/X11$ sudo lspci
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Sandy Bridge Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0df4 (rev a1)
- Admc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 13.10
Odp: Brak grafiki po aktualizacji sterowników (karta Nvidia GT 540M)
No to mamy hybrydową grafikę, możesz pomarzyć o płynnym przełączaniu kart pod Linuxem jak i oszczędzaniu energii poprzez wyłączenie Nvidii. Nvidia nie wspiera technologii optimus w systemach innych niż Windows 7. Niemniej jednak zapaleńcom udało się włączyć Nvidię. Więcej informacji znajdziesz tutaj:
http://linux-hybrid-graphics.blogspot.com/
EDIT:
Zapomniałem dodać, że teraz po wydaniu nowego xservera sytuacja może się zmienić. Jednak prędzej przełączanie może być możliwe tylko na otwartych sterownikach, które w przypadku Nvidii nadają się co najwyżej do wyświetlania pulpitu. Tak więc pozostaje ci tylko czekać i czekać aż Nvidia łaskawie spojrzy na Linuxa i wprowadzi obsługę optimusa na Linuxie
EDIT:
Zapomniałem dodać, że teraz po wydaniu nowego xservera sytuacja może się zmienić. Jednak prędzej przełączanie może być możliwe tylko na otwartych sterownikach, które w przypadku Nvidii nadają się co najwyżej do wyświetlania pulpitu. Tak więc pozostaje ci tylko czekać i czekać aż Nvidia łaskawie spojrzy na Linuxa i wprowadzi obsługę optimusa na Linuxie
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Admc pisze:No to mamy hybrydową grafikę, możesz pomarzyć o płynnym przełączaniu kart pod Linuxem jak i oszczędzaniu energii poprzez wyłączenie Nvidii. Nvidia nie wspiera technologii optimus w systemach innych niż Windows 7. Niemniej jednak zapaleńcom udało się włączyć Nvidię. Więcej informacji znajdziesz tutaj:
EDIT:
Nie chcę przełączać kart.
Nie potrzebuję oszczędzać energii.
Chcę mieć 3D w Linuksie.
A ten blog... heh mam sporo do czytania. Może znajdę coś pomocnego...
- k2cl
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: LXDE
Jeśli chcesz mieć "3d w Linuksie" - w tej chwili najprawdopodobniej łatwiej będzie je uzyskać na integrze Intela - karta Nvidii będzie jednak cały czas pożerać prąd, chyba że uda Ci się ją wyłączyć w BIOSIE (czytaj: jesteś jednym ze szczęśliwców, którzy mają tam opcję pozwalającą wyłączyć GPU Intela). Poniżej dwa linki do przeczytania:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1691979
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=883550
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1691979
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=883550
Work less, climb more 

-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jestem nowy na forum, wiec na poczatek: Witam.
A teraz do sprawy. Mam podobny problem. startx rzuca mi "Fatal Error: no screens found".
Roznica taka, ze moja karta to Ati radeonHD 5730. Po instalacji sterownikow z repozytorium i restarcie komputera, wywalalo calkiem X-y i nie laduje srodowiska graficznego.
Ubuntu 10.10
lspci | grep VGA daje wynik:
Sciagam obecnie sterowniki do mojej karty ze strony ati, ale czy da to zadowalajace wyniki? Rozsypanego xorga nie moglem poskladac i srednio bym chcial kolejna reinstalke systemu
.
Dobra, solved ^^. W biosie udalo sie wylaczyc intela i sterowniki ati ruszyly calosc bez bledow
.
A teraz do sprawy. Mam podobny problem. startx rzuca mi "Fatal Error: no screens found".
Roznica taka, ze moja karta to Ati radeonHD 5730. Po instalacji sterownikow z repozytorium i restarcie komputera, wywalalo calkiem X-y i nie laduje srodowiska graficznego.
Ubuntu 10.10
lspci | grep VGA daje wynik:
Nie zalezy mi na uzywaniu karty intela. Bez instalacji jakich kolwiek sterownikow z repo, plik xorg.conf nie istnieje (?!).00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18 )
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Madison [Mobility Radeon HD 5000 Series]
Sciagam obecnie sterowniki do mojej karty ze strony ati, ale czy da to zadowalajace wyniki? Rozsypanego xorga nie moglem poskladac i srednio bym chcial kolejna reinstalke systemu

Dobra, solved ^^. W biosie udalo sie wylaczyc intela i sterowniki ati ruszyly calosc bez bledow

- andygem
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: Inne
- Kontakt:
Mam jedną prośbę , informacja o rodzaju karty to zbyt mało . Ciekaw jestem o jakich laptopach mówimy . Szczególnie w przypadku @Sethendral- w jakim laptopie udało się z poziomu bios'u wyłączyć jedną z kart ?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Re: Brak grafiki po aktualizacji sterowników (karta Nvidia G
Coraz wiecej osob sie o to pyta
.
Laptop Lenovo y560.
W biosie mozna ustawic grafike przemienna lub wylaczona (co tyczy sie intela).
I wystarczy juz tylko Catalyst ze strony Ati i smiga radeon.
W przypadku innych dystrybucji nie jest tak pieknie.
Debian w ogole nie reaguje na Catalyst albo rozsypuje xorga.
OpenSuse instaluje Catalyst ze swojego repo, ten ze strony... rozsypuje xorga ^^.

Laptop Lenovo y560.
W biosie mozna ustawic grafike przemienna lub wylaczona (co tyczy sie intela).
I wystarczy juz tylko Catalyst ze strony Ati i smiga radeon.
W przypadku innych dystrybucji nie jest tak pieknie.
Debian w ogole nie reaguje na Catalyst albo rozsypuje xorga.
OpenSuse instaluje Catalyst ze swojego repo, ten ze strony... rozsypuje xorga ^^.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Re: Brak grafiki po aktualizacji sterowników (karta Nvidia G
Trudno się dziwić, że dużo osób teraz o to pyta. Jest to dość gorący temat i jeśli ktoś chce nowego laptopa z Ubuntu to musi szukać takiego który ma możliwość wyłączenia Intela poprzez BIOS.
- Rubic
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Re: Brak grafiki po aktualizacji sterowników (karta Nvidia GT 540M)
Z moich informacji, a dostałem je bezpośrednio od Intela nie ma możliwości wyłączenia karty grafiki. Jest możliwość tylko przełączania się pomiędzy chipsetami softwerowo.Trudno się dziwić, że dużo osób teraz o to pyta. Jest to dość gorący temat i jeśli ktoś chce nowego laptopa z Ubuntu to musi szukać takiego który ma możliwość wyłączenia Intela poprzez BIOS.
Dell Vostro 3450 i5-2520M /8GB/ 500GB/ ATI HD6630
- Dudi
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
No to pięknie nie ma to jak zapłacić za kartę jak każdy, a mimo wszystko nie mieć możliwości korzystania z niej. Ma ktoś może doświadczenia z Toshibą A660-1ex ? Jak do końca korzystać z karty Nvidi?
- Rubic
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Kontakt:
Dlatego czasami ważne jest żeby mieć 2 systemy. Niestety Microshit czasami jest niezastąpiony... ;/
Dell Vostro 3450 i5-2520M /8GB/ 500GB/ ATI HD6630