Ubuntu rozłącza co chwilę połączenie WIFI

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
cartoon_20
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Ubuntu rozłącza co chwilę połączenie WIFI

Post autor: cartoon_20 »

Próbuję połączyć dwa komputery z systemami Ubuntu oraz Windows. Windows dostarcza internet Ubuntu. Połączenie udaję się nawiązać jednak po chwili rozłącza się i muszę zrobić ifdown, ifup lub networking restart. Sprawdziłem konfigurację (ifconfig, iwconfig) przy działającym połączeniu i jego zerwaniu - jest identyczna.

Zauważyłem także że jeżeli komputery cały czas wymieniają się pakietami to połączenie pozostaje zachowane (tzn. normalnie połączenie wytrzymuje poniżej minuty, natomiast przy odświeżaniu strony F5 co 2 sekundy udało mi się utrzymać połączenie ponad 3 minuty, przestałem... i za chwilę rozłączyło. Oczywiście nie miałem zamiaru w ten sposób utrzymywać połączenia... to był tylko test :P

Myślałem że to może mój manager sieciowy Wicd, ale zatrzymałem go i nic nie pomogło. Mam zaistalowanego Firestarter-a, ale to chyba nie problem. Jakeś podpowiedzi, pomysły co jest przyczyną zrywania połączenia? Jak je utrzymać? Mógłbym zapętlić wget-a, aby co dwie trzy sekundy pobierał mi google... ale nie lubię takich siłowych rozwiązań... jak sie nie uda inaczej .... dopiero tego spróbuje.

Ps. Konfigurację mojej sieci można znaleźć w pierwszym poście viewtopic.php?f=137&t=148629
jajojejeje
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Ubuntu rozłącza co chwilę połączenie WIFI

Post autor: jajojejeje »

Jedyne co ja mogę zaproponować to:
-Żebyś pogrzebał w serownikach karty wifi (poszukał innych).
-Spróbuj użyć ndiswrapper (program do emulacji windowsowych sterowników od kart sieciowych na linuksie).
-Zainteresował bym się też tematem oszczędności energii. Może błędnie działający system, wyłącza kartę w momencie, kiedy jest nieużywana i robi to za szybko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”