[Solved] Sterowniki VIA + Ubuntu 11 + Totem i VLC wylogowuje, brak odświeżania w terminalu

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
yoltz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

[Solved] Sterowniki VIA + Ubuntu 11 + Totem i VLC wylogowuje, brak odświeżania w terminalu

Post autor: yoltz »

Witam,
Mam następujący problem, zainstalowałem ubuntu 11 na laptopie Fujitsu Siemens Amilo Pro, skonfigurowałem sieć, wifi, poinstalowałem softy, ale raczej takie podstawowe itd itp. Podczas tych operacji zauważyłem dziwną rzecz widac to zwłaszcza podczas pracy w terminalu, mianowicie komputer zachowuje się tak jakby odświeżał monitor tylko w momencie interakcji użytkownika tzn np jak ruszam myszką lub pisze na klawiaturze, w momencie jak nie wykonuje ruchów odświeżanie jakby staje w miejscu. Np ja wpisze komendę w terminalu kliknę enter to wynik zobaczę dopiero jak ruszę myszą, podobnie jest z aplikacjami i uruchamianiem sie samego systemu.

Czym to może być spowodowane? Wcześniej instalowałem 10, to już na etapie instalacji trzeba było ruszać myszą lub klikać coś bez sensu żeby instalacja szła do przodu.

Edit1. Zmiana tytułu (na zgodny z regulaminem)
Edit2. Zmiana tytułu (na lepiej oddający problem)
Edit3. Solved
Ostatnio zmieniony 08 lip 2011, 22:21 przez yoltz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: problem z odświeżaniem (terminala i aplikacji)

Post autor: igotit4free »

Zanim ponownie wpiszesz w tytule tematu słowo PROBLEM zapoznaj się z REGULAMINEM
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
yoltz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: brak odświeżania (terminala i aplikacji), system wygląda jakby się zawieszał

Witam ponownie,
Wydaje mi się że udało mi się zdiagnozować problem, jest to chyba sterownik grafiki, grafika jak wyczytałem to VIA VN800, znalazłem kilka rozwiązań opartych na instalacji openchrome i zmianie pliku /etc/X11/xorg.conf niestety w 11 nie ma takiego, znajduje tylko jakiś przykładowy w usr/share

Rozwiązanie to nasunęło mi się ponieważ wystąpił kolejny dziwny objaw, mianowicie chciałem obejrzeć Ojca Chrzestnego odpaliłem plik w odtwarzaczu totem, jednak przy jakiej kolwiek akcji zostałem automatycznie bez żadnego ostrzerzenia wylogowany(ściszanie, fullscreen itd), zmieniłem film na inny to samo, odpaliłem VLC Playera, znów to samo, gdzieś tam wyczytałem że prawdopodobnie kwestia starowników grafiki.

Macie jakieś pomysły? Może jest jakaś paczka dla kart VIA?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Sterowniki VIA + Ubuntu 11 + Totem i VLC wylogowuje, brak odświeżania w terminalu

Nie ma nic ponad to => OpenChrome.
Awatar użytkownika
yoltz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: Sterowniki VIA + Ubuntu 11 + Totem i VLC wylogowuje, brak odświeżania w terminalu

Ok, zainstalowałem OpenChrome, ale nadal nie mam pliku xorg.conf, chociaż katalog /etc/X11 się pojawił, w manualu wyraźnie pisze że należy zmienić ten plik żeby skonfigurować OC, grep-nąłem katalog po device, ale nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Nie ma powiadasz? To wygeneruj sobie, albo poszukaj w Sieci gotowca.
Awatar użytkownika
yoltz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Idąc za radą, chciałem wygenerować ww. plik, jechałem zgodnie z manualem gdzieś z sieci:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
/etc/init.d/gdm stop
Po drugiej linijce nastąpiła zwiecha systemu i o dziwo po restarcie zaczęło działać jak bóg przykazał :)
lopatki
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: [Solved] Sterowniki VIA + Ubuntu 11 + Totem i VLC wylogowuje, brak odświeżania w terminalu

Post autor: lopatki »

Witam także mam pewien problem z ubuntu 11.04 na komputerze Amilo Pro V3515 problem tkwi w odtwarzaniu filmów typu MPG AVI RMVB itp obojętnie w jakim odtwarzaczu czy to Totem VLC itp . Film zostaje uruchomiony następnie gdy najadę myszką na program nie robiąc jeszcze nic system po prostu wylogowuje się błyskawicznie przy próbie powiększenia filmu na pełny ekran także powoduje to samo. W Ubuntu 10.04 nie było takich problemów.
Problem pojawia się także przy używaniu Skype podczas kiedy rozmówca załączy swoją kamerkę internetową wówczas mój komputer przechodzi w stan wylogowania z swoją kamerką nie testowałem ale pewnie efekt był by podobny.

Reszta działa bez zarzutu.

Może ktoś ma lub miał taki problem i poradził sobie z tym a może ktoś ma jakiś pomysł aby to rozwiązać.ha

Aha filmy na YouTube bez problemu zostają odtworzone także przy otwarciu jakiegoś filmu bez najeżania myszki na program odtwarza film bez powiększania odtwarzanego filmu na pełnoekranowy.
Awatar użytkownika
yoltz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Re: [Solved] Sterowniki VIA + Ubuntu 11 + Totem i VLC wylogowuje, brak odświeżania w terminalu

Miałem identycznie, kwestia sterowników grafiki zainstaluj OpenChrome. Potem jeśli nadal nie będziesz miał pliku xorg.conf wygeneruj sobie go zgodnie z jakimś manualem na sieci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”