Instalacja Steam pod Ubuntu - jak to wygląda?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Heron
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Instalacja Steam pod Ubuntu - jak to wygląda?

Post autor: Heron »

Witam, bardzo mi zależy aby zainstalować Steam pod Ubuntu. Czytałem wiele poradników, że jest to możliwe chociaż są problemy z rozszerzeniem .msi instalatora Steam. Ogólnie rzecz biorąc Steam instalujemy na emulatorze Wine i rozumiem, że jest to jedyne wyjście. Jak się mają do tego gry na platformie Steam? Czy można grać we wszystko? Przykładowo bardzo lubię sobie pograć w Assassin's Creed: Brotherhood a nigdzie nie widziałem by było to możliwe pod Ubuntu. Czy wszystkie gry jakie oferuje Steam będę mógł pobrać i zainstalować a także grać w nie w systemie Ubuntu? Czy gry będą działały gorzej chodzi mi tutaj o wydajność czyli jakieś przycinanie się itd. jeśli chodzi o ten cały Wine? I ostatnie pytanie czy kiedykolwiek Steam ma w planach rozszerzyć swoją działalność o systemy uniksowe? PS. Przy okazji zapytam czy Cannonical ma w przyszłości zamiar popracować nad mechanizmem Apps-Shop czyli miejscem gdzie można by zakupić oprogramowanie dla systemu linuks, płatne, zamknięte, np. gdyby powstały dla Ubuntu takie programy jak Autodesk 3ds max itd.? (Wiem o blenderze ale nie chodzi mi o konkretny program tylko podaję przykład). Słyszałem że firma ma w planach rozszerzyć swój produkt o dostęp do zamkniętego, płatnego oprogramowania przez właśnie taki mechanizm sklepowy, chociaż nie jest to zatwierdzone. Sądzę, że gdyby się tak stało Windows poniósł by kompletną porażkę :)
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Instalacja Steam pod Ubuntu - jak to wygląda?

Post autor: Prakson »

Kod: Zaznacz cały

msiexec /i plik.msi
Tak instalujesz steama.
Gry na sourcie działają - trochę gorzej niż na Windowsie, te stare (CS itp) działają jak na windzie.
Jeśli chodzi o klienta na linuxa to Valve podobno robi go cały czas ale coś wydać tego nie mogą.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

Drogi Panie Heron.

Już dzisiaj w Centrum Oprogramowania Ubuntu można kupić płatne aplikacje dla Ubuntu.

Steam już dawno jest na Uniksach pod postacią wersji dla Mac OS X. Nie ma i w najbliższej przyszłości nie będzie wersji dla Linuksa. Gry przez Steam działają jak wszystkie inne gry przez wine, czyli gorzej niż na Windowsie lub wcale.

Natomiast Valve śledzi Linuksowych użytkowników Steam od wine w wersji 1.3.22, więc powinieneś korzystać przynajmniej z tej wersji.

Natomiast nadchodzącą platformą z grami na Linuksa będzie Desura.

Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Jak zwykle, bez zmian, wątek typowy dla Pana Herona.Obrazek
Bez ładu i składu, wszystko do jednego wora, w zasadzie prosi się z miejsca o kosz ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”