czy to zadziała? ati radeon 5470 vs. intel 4500 MHD

Porady sprzętowo-handlowe
nieistek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

czy to zadziała? ati radeon 5470 vs. intel 4500 MHD

Post autor: nieistek »

Witam,
mam nadzieję że nie pomyliłem działów (problemów ze sprzętem jeszcze nie mam, ale pytam żeby ich nie mieć jak go kupie :p ) ...

Chciałem spytać czy orientujecie się ktoś może jak pod linuxem (ubuntu 10.10, tak dla dokładności) sprawują się poniższe karty; Moje poszukiwania lapka ograniczyły wybór możliwej karty graficznej do dwóch modeli:
1. Ati mobility radeon hd 5470
2. Intel GMA 4500 MHD

Próbowałem poczytać po forach i linkach (w tym też w tych podanych w tutejszym temacie o zgodności sprzętu, ale linki są z przed paru lat..) (i googlach też ;p) ale nie mam pewności czy te karty są wspierane pod ubuntu (kwestia sterowników natywnych/własnościowych).
Wiem, że z takimi kartami praca biurowa pójdzie bez problemów, multimedia przy odrobinie szczęścia też.

Nie wiem tylko jak wygląda sprawa z akceleracją 3d (bo byłoby fajnie, jak by się dało jakąś normalną grę odpalić tak, żeby nie przycinała co pół sekundy...).
(Jeśli odpowiednie sterowniki nie są instalowane razem z systemem, ale wymaga to trochę pogmerania, to bym prosił o samą informację że da się to zrobić, żeby działało tak jak -za przeproszeniem- pod windowsem... )

Wdzięczność za odpowiedź :)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2011, 12:37 przez nieistek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: czy to zadziała? ati radeon 5470 vs. intel 4500 MHD

Post autor: makson »

Obie karty są wspierane pod Ubuntu 10.10 i powinny (co nigdy nie jest na 100% pewne) działać u Ciebie bezproblemowo.

Zwróć też uwagę, że Intel GMA 4500 MHD obsługuje tylko OpenGL 2.1. Nie odpalisz na tej grafice gry, która wymaga OpenGL 3.0 lub nowsze.

Pozdrawiam
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
nieistek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Re: czy to zadziała? ati radeon 5470 vs. intel 4500 MHD

Post autor: nieistek »

mniej więcej coś takiego chciałem usłyszeć.
dziękować :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”