mam nadzieję że nie pomyliłem działów (problemów ze sprzętem jeszcze nie mam, ale pytam żeby ich nie mieć jak go kupie

Chciałem spytać czy orientujecie się ktoś może jak pod linuxem (ubuntu 10.10, tak dla dokładności) sprawują się poniższe karty; Moje poszukiwania lapka ograniczyły wybór możliwej karty graficznej do dwóch modeli:
1. Ati mobility radeon hd 5470
2. Intel GMA 4500 MHD
Próbowałem poczytać po forach i linkach (w tym też w tych podanych w tutejszym temacie o zgodności sprzętu, ale linki są z przed paru lat..) (i googlach też ;p) ale nie mam pewności czy te karty są wspierane pod ubuntu (kwestia sterowników natywnych/własnościowych).
Wiem, że z takimi kartami praca biurowa pójdzie bez problemów, multimedia przy odrobinie szczęścia też.
Nie wiem tylko jak wygląda sprawa z akceleracją 3d (bo byłoby fajnie, jak by się dało jakąś normalną grę odpalić tak, żeby nie przycinała co pół sekundy...).
(Jeśli odpowiednie sterowniki nie są instalowane razem z systemem, ale wymaga to trochę pogmerania, to bym prosił o samą informację że da się to zrobić, żeby działało tak jak -za przeproszeniem- pod windowsem... )
Wdzięczność za odpowiedź