Jak zainstalować Ubuntu na dysku zewnętrznym?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Jak zainstalować Ubuntu na dysku zewnętrznym?
Witam,
Mam pewien problem, na pewno ktoś się znajdzie z rozwiązaniem. Szukałem, sprawdzałem kilka opcji... z takim skutkiem, że teraz muszę zakładać ten temat i pewnie za kilka godzin odpowiadać na zaczepne posty w stylu "Użyj Google" ... Zapewniam, nie jestem osobą, która leci na fora z każdą pierdołą jakiej nie potrafi zrobić, ale dość o tym.
Problem jest taki: Mam dwa dyski twarde, na jednym Windowsa XP, a na drugim Ubuntu 10.10 . Żeby się przesiadać z jednego systemu na drugi muszę odkręcać obudowę w laptopie i zamieniać dyski... dość irytujące, jeśli robi się to często. Proszę o podanie mi jakiejś alternatywy do tego "mechanicznego" rozwiązania przesiadki z system na inny system.
Dziękuję z góry za każdą pomoc.
Mam pewien problem, na pewno ktoś się znajdzie z rozwiązaniem. Szukałem, sprawdzałem kilka opcji... z takim skutkiem, że teraz muszę zakładać ten temat i pewnie za kilka godzin odpowiadać na zaczepne posty w stylu "Użyj Google" ... Zapewniam, nie jestem osobą, która leci na fora z każdą pierdołą jakiej nie potrafi zrobić, ale dość o tym.
Problem jest taki: Mam dwa dyski twarde, na jednym Windowsa XP, a na drugim Ubuntu 10.10 . Żeby się przesiadać z jednego systemu na drugi muszę odkręcać obudowę w laptopie i zamieniać dyski... dość irytujące, jeśli robi się to często. Proszę o podanie mi jakiejś alternatywy do tego "mechanicznego" rozwiązania przesiadki z system na inny system.
Dziękuję z góry za każdą pomoc.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 12:11 przez MrVerde, łącznie zmieniany 1 raz.
- gesio
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu na dysku zewnętrznym.
Czy oba dyski twarde mogą być jednocześnie zainstalowane w laptopie? Jeśli tak to w biosie na stałe ustaw, z którego dysku komputer ma startować. Najłatwiej będzie jak to będzie Ubuntu. Instalujesz wtedy GRUB i powinno być po problemie. Jeśli tylko jeden dysk może "mieszkać" w laptopie to trzeba zainstalować Ubuntu obok Windows na jednym dysku. Wtedy "samo się zrobi" i przy uruchamianiu komputera będziesz mógł wybrać, który system ma się uruchomić.
PS.: Zmień tytuł tematu, jeśli nie chcesz aby wątek wylądował w koszu, bo ma się nijak do treści pytania.
PS.: Zmień tytuł tematu, jeśli nie chcesz aby wątek wylądował w koszu, bo ma się nijak do treści pytania.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
Re: Ubuntu na dysku zewnętrznym.
albo znaleźć kieszonke do dysku lapka i podłączyć go pod usb?
-
- Piegowaty Guziec
Re: System na drugim dysku twardym - problem
Niestety włożenie dwóch dysków jest niemożliwe :/ Instalacja dwóch systemów na jednym dysku też mi za bardzo nie odpowiada. Nie ma żadnego sposobu na to by zainstalować Ubuntu na dysku podłączonym do USB ? Raz to zrobiłem i w ogóle nie chciał się żaden system uruchomić, pojawiał się jakiś GRUB error, czytałem o tym trochę i (nie pamiętam teraz dokładnie) jest możliwość że GRUB zainstaluje się na niewłaściwym dysku i właśnie coś takiego będzie się działo, gdy dysk zewnętrzny będzie odłączony. Jak z tym jest dokładnie ? Czy może dokupić jakąś kieszeń.... ale wtedy też chyba będzie ona podłączona do portu USB, także byłoby to bez sensu. Nie wiem nie znam się na tym za bardzo. Jest taka opcja ?
edit:
@mucha090
Właśnie, możesz bardziej opisać taką instalację ? Mam obudowę do tego dysku, nie wiem czy to wystarczy.
edit:
@mucha090
Właśnie, możesz bardziej opisać taką instalację ? Mam obudowę do tego dysku, nie wiem czy to wystarczy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
może partycja boot na dysku z xp? a na niej GRUB albo / na xp a home na drugim.
Ale pewnie głupoty gadam
Ale pewnie głupoty gadam
-
- Gibki Gibbon
MrVerde:
http://www.unixy.pl/forum/art/lofix/boot.html
W skrócie, wykonujesz obraz MBR dysku z Ubuntu i podpinasz go do pliku boot.ini Windows XP.
Jeśli obudowa, kabel i dysk mogą "robić" za HDD USB i nie ciągnie to na tym etapie za sobą żadnych dodatkowych kosztów, to zajrzyj tutaj:Mam obudowę do tego dysku, nie wiem czy to wystarczy.
http://www.unixy.pl/forum/art/lofix/boot.html
W skrócie, wykonujesz obraz MBR dysku z Ubuntu i podpinasz go do pliku boot.ini Windows XP.
-
- Serdeczny Borsuk
Re: Jak zainstalować Ubuntu na dysku zewnętrznym?
Nie bardzo rozumiem ty masz 2 dyski "do wnętrza laptopa", i masz "przekładkę" umożliwiającą podpięcie go do usb? Jeśli masz po prostu dwa zwykłe dyski i jeden port, to niby jak wyobrażasz sobie zautomatyzowanie tego procesu?? I w ogule urzywanie dwóch dyskłów naraz.
Jest w bios jest możliwość bootowania z usb, widać dysk ("USB HDD") w bios laptopa?
Jeśli tak, to możesz zainstalować grub na dysku usb i przy starcie laptopa wybierać dysk usb jako dysk startowy. Najlepiej ustaw sobie szybkie boobtowanie. (U mnie acer wciskam podczas ładowania bios F12 i wybieram usb hdd.(bios pod F2) Zazwyczaj muszę uruchomić z podłączonym dyskiem, zrestartować przez ctrl+alt+del, bo nie widzi dysku, nie znam się na tym, ale tak jak by jeszcze do niego prąd nie doszedł i potem normalnie mi go wykrywa i bootuje).
Miałem standardowo zainstalowanego windowsa, zainstalowałem xubuntu, jako miejsce docelowe wybierając partycję na USB HDD. Grub mi wrzuciło na dysk w laptopie (i faktycznie miałem taki oczywisty błąd jak ty),zbotowałem xubuntu, zainstalowałem grub na USB HDD (grub-install w xubuntu) wybrałem jako miejsce docelowe instalacji /dev/hdb i działał już u mnie wyżej opisany sposób wybierania w bios USB HDD. Potem przywróciłem uprzednio przezornie zrobioną kopie (można też: w płycie instalacyjnej windows, wybieramy opcję naprawa, wybieramy system, i zależnie od wersji fixboot, fixmbr ...). Jeszcze ustawiłem w bios kolejność bootowania:
1. usb hdd
2. dysk laptopa
I automatycznie, gdy dysk nie jest podłączony do portu usb włącza się windows.
Jest w bios jest możliwość bootowania z usb, widać dysk ("USB HDD") w bios laptopa?
Jeśli tak, to możesz zainstalować grub na dysku usb i przy starcie laptopa wybierać dysk usb jako dysk startowy. Najlepiej ustaw sobie szybkie boobtowanie. (U mnie acer wciskam podczas ładowania bios F12 i wybieram usb hdd.(bios pod F2) Zazwyczaj muszę uruchomić z podłączonym dyskiem, zrestartować przez ctrl+alt+del, bo nie widzi dysku, nie znam się na tym, ale tak jak by jeszcze do niego prąd nie doszedł i potem normalnie mi go wykrywa i bootuje).
Miałem standardowo zainstalowanego windowsa, zainstalowałem xubuntu, jako miejsce docelowe wybierając partycję na USB HDD. Grub mi wrzuciło na dysk w laptopie (i faktycznie miałem taki oczywisty błąd jak ty),zbotowałem xubuntu, zainstalowałem grub na USB HDD (grub-install w xubuntu) wybrałem jako miejsce docelowe instalacji /dev/hdb i działał już u mnie wyżej opisany sposób wybierania w bios USB HDD. Potem przywróciłem uprzednio przezornie zrobioną kopie (można też: w płycie instalacyjnej windows, wybieramy opcję naprawa, wybieramy system, i zależnie od wersji fixboot, fixmbr ...). Jeszcze ustawiłem w bios kolejność bootowania:
1. usb hdd
2. dysk laptopa
I automatycznie, gdy dysk nie jest podłączony do portu usb włącza się windows.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Ja u siebie zrobiłem w ten sposób, że:
- dysk w laptopie: Ubuntu + WIN
- dysk USB - Ubuntu
Żeby nie mieszać nic w Grubie na HDD w lapku zrobiłem następującą czynność: wyjąłem dysk z laptopa. Następnie podpiąłem USB HDD, odpaliłem kompa a dalej to już wiadomo. Co najwyżej można później dodać wpis w Grubie na USB HDD by można bez restartu (w przypadku oczywiście załadowania Gruba z USB) aby bez restartu komputera można uruchomić systemy z wbudowanego HDD.
Chyba o to chodziło autorowi wątku.
- dysk USB - Ubuntu
Żeby nie mieszać nic w Grubie na HDD w lapku zrobiłem następującą czynność: wyjąłem dysk z laptopa. Następnie podpiąłem USB HDD, odpaliłem kompa a dalej to już wiadomo. Co najwyżej można później dodać wpis w Grubie na USB HDD by można bez restartu (w przypadku oczywiście załadowania Gruba z USB) aby bez restartu komputera można uruchomić systemy z wbudowanego HDD.
-
- Serdeczny Borsuk
No wogule możne tak, z tym, że musisz fizycznie ingerować w laptopa (problemy z gwarancją; nie każdy się podejmie). Ale po co ci dwa ubuntu, nie wystarczy:mr.dD pisze:Ja u siebie zrobiłem w ten sposób, że:
- dysk USB - Ubuntu
- dysk w laptopie: WINDOWS
- dysk USB - Ubuntu
?
-
- Piegowaty Guziec
@marcin1982
Wypróbowałem Twój sposób sposób i było idealnie (Linux pojawił się w konsoli odzyskiwania Windowsa, do wyboru) ale gdy go wybrałem, pojawił się czarny ekran i migające podkreślenie w lewym górnym rogu... myślisz, że nowa instalacja sytemu by pomogła, czy coś źle zrobiłem ?
@jajojejeje
Mam dwa dyski twarde, na jednym xp, a na drugim Ubuntu. Żeby pracować na Ubuntu muszę wyjąć dysk z xp i na odwrót. Bootowanie z USB też nie daje pożądanych rezultatów, uruchamia się od razu xp (mam boot menu na f12, tak jak u ciebie) Spróbuje później z instalacją GRUBa na dysku USB, bo wtedy gdy pojawił się mój problem, prawdopodobnie się on w ogóle nie zainstalował. Komend używałem tych samych do naprawy mbr w xp
Reasumując ostatnie postu, rozumiem, że instalując GRUBa na dysku zewnętrznym, gdy będzie odpięty bez żadnych problemów uruchomię xp ? Pytanie mnie się wydaję dość głupie, ale dla pewności wole je zadać
Wypróbowałem Twój sposób sposób i było idealnie (Linux pojawił się w konsoli odzyskiwania Windowsa, do wyboru) ale gdy go wybrałem, pojawił się czarny ekran i migające podkreślenie w lewym górnym rogu... myślisz, że nowa instalacja sytemu by pomogła, czy coś źle zrobiłem ?
@jajojejeje
Mam dwa dyski twarde, na jednym xp, a na drugim Ubuntu. Żeby pracować na Ubuntu muszę wyjąć dysk z xp i na odwrót. Bootowanie z USB też nie daje pożądanych rezultatów, uruchamia się od razu xp (mam boot menu na f12, tak jak u ciebie) Spróbuje później z instalacją GRUBa na dysku USB, bo wtedy gdy pojawił się mój problem, prawdopodobnie się on w ogóle nie zainstalował. Komend używałem tych samych do naprawy mbr w xp
Reasumując ostatnie postu, rozumiem, że instalując GRUBa na dysku zewnętrznym, gdy będzie odpięty bez żadnych problemów uruchomię xp ? Pytanie mnie się wydaję dość głupie, ale dla pewności wole je zadać

-
- Gibki Gibbon
MrVerde
Jedyne co możesz sprawdzić, to to czy w BIOS opcja USB Legacy jest aktywna (Enabled) i myślę, że mogłoby to zadziałać - chodzi stricte o problem typu brak obsługi klawiatury USB w BIOS.
==========
Generalnie polecam jednak zainstalować Ubuntu normalnie z Grubem na dysku USB, dodać do niego wpis uruchamiający Windows XP oraz ustawić kolejność bootowania w BIOS na urządzenie USB jako pierwsze, a dysk z XP jako drugie. Podstawowa kwestia to poprawna instalacja systemu na USB.
Jedyne co możesz sprawdzić, to to czy w BIOS opcja USB Legacy jest aktywna (Enabled) i myślę, że mogłoby to zadziałać - chodzi stricte o problem typu brak obsługi klawiatury USB w BIOS.
==========
Generalnie polecam jednak zainstalować Ubuntu normalnie z Grubem na dysku USB, dodać do niego wpis uruchamiający Windows XP oraz ustawić kolejność bootowania w BIOS na urządzenie USB jako pierwsze, a dysk z XP jako drugie. Podstawowa kwestia to poprawna instalacja systemu na USB.
I w tym momencie musisz wskazać dysk podpięty przez USB jako miejsce instalacji GRUB - najpierw upewnij się jak dokładnie jest on wykrywany przez Ubuntu uruchomione z live-cd, prawdopodobnie będzie to /dev/sdb. W przypadku takiej instalacji sektor startowy dysku z XP pozostanie nienaruszony - a XP będzie do wyboru z menu Gruba startującego z dysku USB.Raz to zrobiłem i w ogóle nie chciał się żaden system uruchomić, pojawiał się jakiś GRUB error, czytałem o tym trochę i (nie pamiętam teraz dokładnie) jest możliwość że GRUB zainstaluje się na niewłaściwym dysku i właśnie coś takiego będzie się działo, gdy dysk zewnętrzny będzie odłączony. Jak z tym jest dokładnie ?
-
- Serdeczny Borsuk
TAK, bo MBR na dysku laptopa nie zostanie nadpisany i będzie normalnie funkcjonował, tak jak przedtem, w komputerze nie będzie śladu systemu z USB, gdy dysk nie będzie podpięty.MrVerde pisze:@marcin1982
@jajojejeje
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
No i doszliśmy do tego samego
. Właśnie dlatego odpiąłem dysk z lapka by nie nadpisać MBR i Gruba. Tym samym gdy przy uruchamianiu komputera uruchomię menu (F11 lub F12 jak kto ma) to po wybraniu USB startuje tylko system z dysku USB.
Co do gwarancji to bym się sprzeczał, jakoś dołożenie pamięci RAM przy zakupie nie cofa gwarancji. Tak samo jest z dyskiem twardym, choć oczywiście różni producenci i serwisanci to różnie interpretują. Do tej pory nie spotkałem się z laptopem, w którym samemu nie można by po odkręceniu jednej pokrywy (2-3 śrubki) wymienić HDD lub RAM. Sposobów jest kilka na rozwiązanie problemu z nadpisaniem MBR, ja wybrałem ten z lenistwa
.
), a tak mam system swój własny, gdzie na większości komputerów mi pójdzie bez zbędnych modyfikacji.
Pozdrawiam.

Co do gwarancji to bym się sprzeczał, jakoś dołożenie pamięci RAM przy zakupie nie cofa gwarancji. Tak samo jest z dyskiem twardym, choć oczywiście różni producenci i serwisanci to różnie interpretują. Do tej pory nie spotkałem się z laptopem, w którym samemu nie można by po odkręceniu jednej pokrywy (2-3 śrubki) wymienić HDD lub RAM. Sposobów jest kilka na rozwiązanie problemu z nadpisaniem MBR, ja wybrałem ten z lenistwa

A no po to dwa, że czasem się przydaje jako awaryjny i przenośny system. Normalnie pracuję na Ubu z dysku z lapka, a to jest tak na wszelki zwyczaj. Czasem mi to uratowało sytuację jak system w którymś z domowych lub firmowych komputerów nie chciał się uruchomić (czyt. Windows). A po trzecie można przyszpanować tym co Linuksa nie widzieli, tak wiem Win też można z USB jak się chce (tylko wtedy zabawa ze sterownikamijajojejeje pisze: No wogule możne tak, z tym, że musisz fizycznie ingerować w laptopa (problemy z gwarancją; nie każdy się podejmie). Ale po co ci dwa ubuntu, nie wystarczy:
- dysk w laptopie: WINDOWS
- dysk USB - Ubuntu
?

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
Witam,
Po kilku nowych instalacjach Ubuntu / Ubuntu+xp / xp i braku pozytywnego wyniku w bootowaniu z HDD USB doszedłem do wniosku, że coś z tym laptopem jest nie w porządku. Mało prawdopodobne, abym coś spieprzył w tylu próbach...
Próbowałem sposobów z tego tematu jak i również przywracania GRUB z poradników jak ten i podobnych:
+ skryptu ubumatic
Za jakiś czas poziom mojej irytacji spowodowany tym problemem opadnie i pewnie wrócę do prób jego rozwiązania.
Dziękuję Wam za pomoc.
Pozdrawiam.
Po kilku nowych instalacjach Ubuntu / Ubuntu+xp / xp i braku pozytywnego wyniku w bootowaniu z HDD USB doszedłem do wniosku, że coś z tym laptopem jest nie w porządku. Mało prawdopodobne, abym coś spieprzył w tylu próbach...
Próbowałem sposobów z tego tematu jak i również przywracania GRUB z poradników jak ten i podobnych:
Kod: Zaznacz cały
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?t=45073
Za jakiś czas poziom mojej irytacji spowodowany tym problemem opadnie i pewnie wrócę do prób jego rozwiązania.
Dziękuję Wam za pomoc.

Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
jak zainstalować ubuntu na dysku przenośnym ??
Witam mam taki problem posiadam dysk WD Elements Desktop 3.5 1TB ( dysk zewnętrzny podłączony na USB ) chciałem na nim zainstalować ubuntu lecz bardzo się zdziwiłem gdyż instalacja przebiegła bez problemu (wybrałem opcję sformatowania dysku i automatycznego utworzenia partycji) pod koniec komputer się zrestartował lecz niestety Ubuntu się nie uruchomił tylko wyskoczył czarny ekran z komunikatem GRUB error: unknown filesystem, grub rescue. płyta jest sprawna bo live cd działa bez problemu i kiedyś instalowałem z tej płyty ubuntu na pendrive i działał.
Moje pytanie brzmi czy na tym dysku da się zainstalować ubuntu ??
Moje pytanie brzmi czy na tym dysku da się zainstalować ubuntu ??
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 09:27 przez bycool, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: jak zainstalować ubuntu na dysku przenośnym ??
Jak najbardziej można zainstalować Ubuntu na takim dysku twardym. Co do problemów z komunikatem , gdzie X to litera dysku twardego, a Y partycji w układzie MS-DOS. Spróbuj w nim zmienić literę dysku. Jeśli to nie pomoże, rozważ ponowną instalację Ubuntu na zewn. HDD i nie zapomnij zaznaczyć w instalatorze, że instalujesz GRUB na MBR zewnętrznego dysku twardego, a nie na konkretną partycję.
, najpierw sprawdź na Ubuntu w trybie LiveCD (tudzież USB), jakie oznaczenie ma twój dysk zewnętrzny (chodzi tu o takie oznaczenia jak sda, sdb czy sdc). Możliwe, że zostanie uznany w momencie uruchomienia komputera jako pierwszy, dlatego spróbuj zmienić w ustawieniach GRUB w pliku "grub.cfg" zawartym w katalogu "boot" w systemie plików z Ubuntu na zewnętrznym dysku twardym. Najistotniejszy będzie wpisGRUB error: unknown filesystem
Kod: Zaznacz cały
set root=(/dev/sdX,msdosY)