Bardzo głośna praca HDD

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Awatar użytkownika
Lewis
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Bardzo głośna praca HDD

Post autor: Lewis »

Witam, napisałem już post w dziale Powrót do Windows viewtopic.php?f=125&t=47329&start=740, który co nieco objaśnia mój problem. Ale przypomnę jeszcze: zakupiłem dysk twardy Samsung F3 HD502HJ 500 GB i po instalacji Ubuntu Niebiańska Nimfa, praca dysku stałą się nie normalna. Tzn. zaczął potwornie chrupać, baardzo głośno chodził i wogoóle odnosiłem wrażenie jakby pracował pod takim obciążeniem jakby miał za chwilę wybuchnąć. Jako że chciałem sprawdzić dysk zainstalowałem Win 7 oraz XP. Pod Windows było wszystko ok, chodził cicho. Sprawdziłem go również programem do odczytu S.M.A.R.T i też było wszystko ok. Trochę się przestraszyłem i jak dotąd narazie żadnej dystrybucji nie instalowałem.

Jeszcze tak wspomnę, że Ubuntu strasznie chodził - zacinał się, nie stabilnie pracował, pojawiały się krzaczki graficzne. Odpalony był w trybie Klasyczne Ubuntu (bez efektów) oraz miał zainstalowane sterowniki do karty graficznej, które zaznaczone były jako rekomendowane (dokładnie nie pamiętam numerka).

Specyfikacja komputera to:
AMD Athlon 64 X2 5200+ 2.6 GHz
1 GB RAM DDRII
Samsung F3 HD502HJ 500 GB
GeForce 6150 LE,64 MB(pamięć dzielona z RAM, zintegrowana)
Prakson
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Bardzo głośna praca HDD

Post autor: Prakson »

1. Na livecd występuje podobny problem ?
2. Jak działało to bez sterowników do grafiki ?
conseil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Bardzo głośna praca HDD

Post autor: conseil »

Zainstaluj sobie lżejsze środowisko graficzne. Wybierz xubuntu albo coś podobnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”